EXCL - Sterkhouder Lierse over strijd voor promotie

19 februari 2017
instagram
© ff
Met nog één speeldag te gaan voert Lierse de strijd voor de tweede periodetitel aan. Antwerp telt evenveel punten. Frédéric Frans is een belangrijke schakel in de verdediging van het team van Eric Van Meir. Voetbalbelgie.be had een goed gesprek met 28-jarige sterkhouder uit Wespelaar.

Als de Pallieters het hoofd koel houden, kunnen ze in twee barrageduels met KSV Roeselare voor één plaats in de Pro League strijden.

Ze hebben hun lot dus in eigen handen. Lierse krijgt Roeselare op bezoek. Antwerp speelt nog tegen Lommel United.

Frédéric Frans heeft al wat watertjes doorzwommen en is op zijn hoede voor gemakzucht binnen de ploeg. "We mogen niet vergeten dat we in dezelfde situatie zaten tijdens de vorige periode en toen is het nog misgelopen tegen onder andere Lommel United", vertelt hij aan Voetbalbelgie.be.

"Maar we gaan er alles aan doen om de laatste twee wedstrijden even scherp voor de dag te komen als tegen Antwerp. We zitten in goede flow dus ik heb er wel vertrouwen in."

Sterke punten

"We hebben een goede mix van jonge talenten die erg goed kunnen voetballen en spelers met ervaring die deze jongens sturen", merkt Frans op. "We beschikken over een goede verdediging en scoren makkelijk een goal."

Opvallend is dat de ploeg van Eric Van Meir dit seizoen meer punten op verplaatsing pakte dan in het Herman Vanderpoortenstadion.

"Ik denk dat het vooral met onze stijl van spelen te maken heeft. We hebben veel snelheid vooraan en op verplaatsing krijg je meer ruimte dan thuis, waar vele ploegen sneller voor een laag blok kiezen."

Lierse benadeeld

Koploper in de tweede periode, tweede in de eerste periode. Als je al die punten optelt, is Lierse de 'numero uno' in de Proximus League. Dat betekent nog niet dat ze ook zullen promoveren.

"Het is absurd! We hebben de meeste punten verzameld, maar zijn toch niet zeker van promotie. Het is typisch dat in België zo’n systeem mogelijk is. Ik vind nog altijd dat de kampioen een ploeg moet zijn die over het hele seizoen goed is en niet een ploeg die een bepaalde periode heel goed is en in een andere periode minder presteert. Ik denk dat wij de meest constante ploeg zijn en de promotie het meest verdienen."

In die twee barrageduels zou Lierse de strijd moeten aangaan met KSV Roeselare. Die ploeg heeft veel duelkracht in huis.

"Roeselare is een beetje ons zwarte beest dit seizoen. We verloren twee keer en speelde één keer gelijk", geeft Frédéric Frans aan. "Ze hebben een erg sterke ploeg met heel wat jongens die al in eerste klasse gespeeld hebben. Maar op zich betekent dat niet veel. Ik denk dat de kansen fifty-fifty zullen zijn."

Schotland

Frans verliet drie jaar geleden de Pallieters voor een avontuur in Schotland. "Ik kon mijn contract verlengen voor drie jaar, maar toen waren er een heleboel extra sportieve problemen waar ik het liever niet over wil hebben. Maar dat ligt in het verleden, Lierse is een stabiele club geworden met een goed omkadering. Mijn clubliefde voor Lierse is erg groot, Ik zou alles doen voor de club."

Bij Patrick Thistle draaide hij vlot mee in de Scottish Premiership. Afgelopen zomer keerde hij terug bij Lierse, tot grote vreugde van de fans.

"Ik schat het niveau in Schotland toch een stukje hoger in dan de Proximus League. Als je ploegen als Celtic en Rangers neemt, die zijn volgens mij zelfs een stapje hoger dan sommige topploegen in eerste klasse A. Ik denk dat mijn ex-ploeg vergelijkbaar is met een goede middenmoter in eerste klasse."

"Het niveau van de competitie is moeilijk te vergelijken. Het is een fysiek sterkere competitie denk ik. Maar het voetbal in België is misschien wat meer technisch en tacktischer."

De centrale verdediger kijkt met een goed gevoel terug op zijn periode in Schotland. "Ik heb wedstrijden voor 60.000 toeschouwers gespeeld, ik heb de prachtige stad Glasgow leren kennen. Het is een super avontuur geweest."

Naar andere Belgische club?

Dat Lierse het nu zo goed doet, is ook te danken aan de efficiëntie in die aanval. Dylan De Belder is met 21 doelpunten topschutter in de Proximus League.

"Dylan kan het heel ver schoppen. Hij heeft niet veel nodig om een doelpunt te maken en heeft een goed karakter wat wel belangrijk is als het eens wat minder gaat."

Frans is ervan overtuigd dat de kans groot is dat de 24-jarige aanvaller bij Lierse blijft. "Ik zie elke dag op training dat Dylan zich supergoed voelt bij Lierse. Hij krijgt hier veel vertrouwen. Het zal natuurlijk afhangen of Lierse opgaat naar eerste klasse of niet."

"Wat mijn toekomst brengt? Mijn prioriteit is Lierse naar eerste klasse brengen. Voor de rest moet je als voetballer altijd het hoogste ambiëren. Moest ik ooit willen vertrekken zou ik eerder voor een ander buitenlands avontuur kiezen dan voor een andere Belgische ploeg."

"Ik denk wel dat Lierse klaar is om de stap hogerop te zetten. Lierse is een stabielere club geworden. Ik denk dat ze drie jaar geleden te veel jonge talenten tegelijkertijd via de academie wouden laten doorstromen", merkt de ervaren verdediger op.

"Als ik nu zien hoe die jongens zijn geëvolueerd dan denk ik ‘Chapeau’. Ze hebben hun voetballend talent gekoppeld aan werkkracht. We hebben een ploeg voor eerste klasse, alles is aanwezig om het te halen."


JP

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Ik ben een rationeel persoon. Voorheen wist ik niet dat er bij voetbal zoveel emoties kwamen kijken."

Roland Duchâtelet

Meer voetbalquotes