Duchâtelet binnenkort uit het voetbal?

14 november 2017
instagram
Roland Duchâtelet zette in 1999 zijn eerste stappen in het voetbal als sponsor van STVV. Vijf jaar later nam hij de Haspengouwse club over. In 2011 kwam daar Standard bij, en wat later ook nog Carl Zeiss Jena, Charlton Athletic en AD Alcorcon.

Dat voetbalimperium lijkt een eindig verhaal te worden. Na de verkoop van Standard in 2015 is STVV aan de beurt. Afgelopen zomer verkocht Roland Duchâtelet twintig procent van zijn aandelen aan het Japanse DMM.

In de eindejaarsperiode wordt de volledige overname van STVV beklonken. Digital Media Market neemt dan ook de andere aandelen van Duchâtelet over. Het stadion annex businesscomplex blijft wel in handen van de 70-jarige zakenman.

Dat hij STVV verkoopt aan een Aziatische groep, die geen ervaring in het voetbal heeft, is op zich verrassend. Op 27 mei 2016 vertelde Roland Duchâtelet op een persbabbel - na de voorzitterswissel: Marieke Höfte voor Bart Lammens - het volgende: "Het was niet echt mijn intentie om terug te keren naar het Belgische voetbal. Maar als er geen goeie lokale aandeelhouders gevonden worden. Met een eigenaar uit bijvoorbeeld Thailand neem je toch een risico, want zij kennen de voetbalcultuur niet. Kijk maar naar Engeland, waar die buitenlandse eigenaars niet allemaal een succes zijn."

Al lijkt Duchâtelet STVV niet zomaar te verkopen. In juni verkocht hij twintig procent van de aandelen, daarna konden beide partijen rustig bekijken of een volledige overname wel een goede zaak zou zijn.

Zonder onvoorziene omstandigheden gaat STVV eind december of begin januari over in Japanse handen. In de wandelgangen valt te horen dat het budget gevoelig verhoogd zal worden, richting 15 miljoen euro.

Charlton Athletic, Carl Zeiss Jena en Alcorcon zijn ook te koop. Het Hongaarse Ujpest hoort toe aan Rodrick Duchâtelet, ex-bestuurslid van Beerschot en zoon van Roland Duchâtelet.

Of DMM - dat voet aan de grond wil krijgen in Europa - ook belangstelling toont voor die andere clubs is nog niet duidelijk.


Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Ik wil een team met inzet zien. Het talent hebben we, maar alleen daarmee komen we er niet."

Roberto Martinez

Meer voetbalquotes