SPECIAL: Overname STVV is een feit

15 november 2017
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Roland Duchâtelet verkocht in juni twintig procent van zijn aandelen in STVV aan het Japanse DMM, een topper in de wereld van de e-commerce. Vijf maanden later is de volledige overname van de club een feit.

Van onze reporter op Stayen

Andere tijden bij STVV. Na pakweg vijftien jaar met Roland Duchâtelet als gangmaker breekt een Japans tijdperk aan. Op 1 december wordt de nieuwe voorzitter bekendgemaakt. Dat wordt een vooraanstaande pion van de nieuwe eigenaar Digital Media Market.

Maar de overname is dus rond. DMM was al sponsor van de Japanse nationale ploeg en zet nu dus een stap verder, met de aankoop van een Belgische eersteklasser.

"Waarom wij voor STVV hebben gekozen? Het management van DMM houdt van voetbal en het is de populairste sport in de wereld", stelt
Yusuke Muranaka, senior vice-voorzitter van DMM. "België is ook een uitstekend voetballand, met veel talenten, die het wereldwijd goed doen."

Toestroom van Japanse spelers?

"STVV heeft een goede opleiding, dat spreekt ons bijzonder aan. Ze beschikken ook over een uitstekende infrastructuur. Wij vinden opleiding heel belangrijk in de voetbalindustrie."

Wat de concrete plannen op dat vlak zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Van de bouw van een nieuw oefencentrum of de uitbouw van het huidige is voorlopig geen sprake.

"We willen de supporters, sponsors en de Truienaars verbazen, net als de mensen in Japan. Waarbij we een belangrijke rol voorzien voor de jeugd. Wat wij aan het voetbal toe kunnen voegen? DMM is actief in veertig services. STVV is al heel geliefd bij de fans. Misschien kunnen we de club nog levendiger maken, bijvoorbeeld voor en na de wedstrijden. Misschien kunnen we de Japanse cultuur ook wat bijbrengen."

Daar hoorde ook een grapje bij. "In Sint-Truiden is nog geen goed Japans restaurant", lachtte Yusuke Murananka.

DMM is een grote naam in de online business, die alsmaar aan belang wint. Ze willen STVV verder en nog beter op de voetbalkaart zetten. Mogelijk komen er wat Japanse spelers bij.

"Maar de nationaliteit van een speler mag niet de doorslag geven, wel wat die speler die ploeg bij kan brengen", stelt Muranaka. "STVV moet een stabiele eersteklasser zijn. We willen elk jaar beter en beter doen. Het eerste doel is stap voor stap de club verder uitbouwen en groeien."

"Of we plannen hebben voor de wintermercato? We zullen rustig bekijken wat we kunnen doen", houdt Murananka de boot af.

Bormans: "DMM is heel ambitieus"

"We zijn al langere tijd bezig met de samenwerking met DMM", stelt CEO Philippe Bormans. "Een aantal van hun medewerkers draaien al weken of maanden mee. Misschien komen er nog bij. Die integratie verloopt vlot. Voor de mensen die al voor STVV werkten, zal er niet veel veranderen."

"STVV is goed bezig, we staan op de vierde plaats na veertien speeldagen", merkt Bormans op. "We zijn ambitieus. Maar we moeten ook rustig blijven. Stap voor stap vooruitgang boeken. DMM is heel ambitieus. Misschien sturen we in de wintermercato nog wat bij. Heel belangrijk is dat weg gestaag verder blijven groeien."

Opvallende afwezigen op de druk bijgewoonde persvoorstelling van STVV en DMM: Roland Duchâtelet en zijn levensgezellin Marieke Höfte, die voorzitter was van de Kanaries. Philippe Bormans vertrouwde ons toe dat er binnen enkele weken een gepast afscheid voorzien zal worden. Mogelijk gebeurt dat op 1 december, wanneer de nieuwe voorzitter van STVV bekendgemaakt wordt.

Foto's persvoorstelling STVV - DMM:
Roland Duchâtelet heeft nog enkele andere clubs in zijn portefeuille: Charlton Athletic, AD Alcorcon en Carl Zeis-Jena. DMM laat weten geen plannen te hebben om andere clubs te kopen. Ze willen zich voluit toeleggen op STVV.

"We zijn naar een aantal ploegen gaan zien, we informeerden ons ook wat, maar we onderhandelden alleen met STVV", merkt Yusuke Murananka op.

DC

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Als je succes wilt hebben, moet je er elke keer voor gaan. Niet enkel op de grote momenten."

Hein Vanhaezebrouck

Meer voetbalquotes