EXCL - De Petter: "Kan nog veel gebeuren bij STVV"

18 november 2017
instagram
Tijdens de interlandbreak veranderde er veel bij STVV en KV Kortrijk. Roland Duchâtelet verkocht zijn resterende aandelen aan het Japanse DMM. Bij Kortrijk vloog Yannis Anastasiou buiten en stapten Glen De Boeck, Lorenzo Staelens en Wouter Vrancken het trainingsveld op.

Zaterdagavond is het KV Kortrijk-STVV in het Guldensporenstadion. Welk effect hebben deze ingrijpende wijzigingen voor beide ploegen op de grasmat?

"Kortrijk is altijd een moeilijke verplaatsing, al gingen wij er vorig seizoen wel winnen", blikt STVV-aanvoerder Steven De Petter vooruit bij Voetbalbelgie.be. “Wolke Janssens bracht ons op voorsprong en daarna was het alle hens aan dek."

Dat was vorig seizoen. STVV staat nu, na veertien speeldagen, op de vierde plaats. De Kerels zijn naar de voorlaatste plaats afgezakt. De Kanaries tellen dertien punten meer. Een duidelijk verschil. Al kan de trainerswissel bij Kortrijk andere en betere tijden inluiden.

"Zand in de ogen strooien”

"Er is veel veranderd bij Kortrijk. Die jongens gaan extra gemotiveerd zijn, om zich te tonen aan de nieuwe trainer”, stelt Steven De Petter. “Ze gaan het als een nieuwe start zien. Kortrijk staat voorlaatste, maar ze spelen thuis. Met een gelijkspel schieten ze niets op. Dat Glen De Boeck vertelde dat ze met drie centrale verdedigers zullen spelen? Misschien is dat om zand in onze ogen te strooien. Ze hebben ook te veel kwaliteit in het offensieve compartiment om nu heel verdedigend te gaan spelen."

"Wij moeten de focus op ons spel leggen: goed uitkijken in het begin en dan ons ding proberen te doen. De match onder controle krijgen en dan tegenprikken. We mogen niet naar de stand kijken. Dat levert een vertekend beeld. Kortrijk wordt geen gemakkelijke klus. Speculeren op een punt gaan we wel niet doen. Dat doen we nooit. We willen elke wedstrijd winnend afsluiten. Achteraf kan je zeggen dat je tevreden bent met een punt, vooraf mag je dat nooit doen."

"Dat is ons beroep"

De stadions bleven even leeg, vanwege het interlandvoetbal. Een goed moment om wat rust in te lassen of tactisch bij te sturen?

"We pakten in die veertien matchen veel punten, dus alles omgooien was niet nodig. We hebben vooral op fysiek vlak gewerkt", aldus de 31-jarige middenvelder. "Er is hard gewerkt op training. Onze fysiek staat terug helemaal op punt. We zijn klaar om nog een sterke rush in te zetten."

“Niet dat we op ons tandvlees zaten en echt nood aan rust hadden. Het moet nog winter worden en de competitie was nog niet halfweg. Zoveel matchen hebben we nog niet in de benen. Het is ons beroep. Ik heb liever geen onderbrekingen, want je traint om wedstrijden te spelen. Om matchen te winnen. Voor mij was het toch wel uitkijken naar het volgende weekend, naar onze match tegen Kortrijk.”

De wedstrijden gaan elkaar nu snel opvolgen: in zes weken zeven competitiematchen en een bekerwedstrijd. Steven De Petter is klaar voor die strijd.

“We mogen niet te ver vooruit kijken. Zaterdag is het Kortrijk-STVV, daar moet onze focus liggen. Dat we vierde staan zegt niets. Over Play-off 1 moeten we het niet hebben. Eerst is het Kortrijk, daarna spelen we thuis tegen Lokeren. Twee moeilijke matchen. De wedstrijden die er nu aankomen, bepalen mee welke rol wij nog na de winterstop kunnen spelen. Ofwel vallen we terug naar de middenmoot, ofwel blijven we in of rond die top zes hangen."

“Die gasten luisteren goed”

“Of ik soms wat dagdromers in de kleedkamer tot de orde moet roepen? Dat gebeurt wel eens. Maar dat mag ook. We hebben een jonge spelersgroep. Mijn ervaring zegt dat je nooit met de toekomst bezig mag zijn als speler. Je moet van match tot match leven. Er kan ook nog heel veel gebeuren. Dit weekend is de reguliere competitie pas halfweg en de verschillen zijn klein.”

“Een van onze sterke punten is de goede mentaliteit in de kleedkamer en op het veld. Onze jonge groep hangt echt wel samen. Die gasten luisteren goed naar de raad van de staf en de meer ervaren spelers. Ze laten zich goed bijsturen. Op dat vlak heeft het bestuur goed werk verricht, want alles staat en valt met een goede mentaliteit. Ze hebben de juiste keuzes gemaakt bij de samenstelling van de kern.”

“Het klopt dat de andere ploegen het anders aanpakken tegen STVV, omdat we in die top zes staan. Ze zijn vaak wat meer op hun hoede, met meer defensieve zekerheid. Maar het is aan ons om daar een goed antwoord op te vinden. Dat is een mooi leermoment voor onze jonge groep. Als we hoog willen eindigen moeten we ook dat soort matchen tot een goed einde kunnen brengen."

“Goede spelers zijn altijd welkom”

Het Japanse DMM nam STVV over van Roland Duchâtelet. Op 1 december wordt de naam van de nieuwe voorzitter bekendgemaakt. Een overname in de loop van het seizoen, dat kan een averechts effect op het speelveld hebben. Al vreest Steven De Petter daar niet voor.

“Ik eet sushi, heel graag zelfs. Op dat vlak zit het dus al goed (lacht). De overname van DMM was geen verrassing voor de spelersgroep. Die mensen waren al maanden met de doorlichting van de club bezig. We liepen hun medewerkers tegen het lijf op de club en wisten dat er veranderingen op til waren. Er wordt wel wat over gepraat in de kleedkamer, maar onze job is trainen en wedstrijden proberen te winnen. Onze CEO Philippe Bormans heeft de spelers goed ingelicht. Meer moet dat niet zijn.”

“DMM is niet zomaar in dit verhaal gestapt. Ze weten wat er speelde en wat de mogelijkheden op termijn zijn. Er klinkt veel ambitie, maar ook veel realisme. Dat is de juiste weg: stap voor stap onze club verder laten groeien. Dus ik verwacht geen grote veranderingen.”

“Ook niet in de wintermercato. We hebben een goede groep en in de aanval recupereren we een aantal spelers die nog niet veel mee konden doen door blessures. Al zijn goede spelers natuurlijk altijd welkom.”

“Vroeger kon je nog dingen rechtzetten, als je zwaar investeerde tijdens de wintermercato. In het huidige competitiemodel blijven er nog negen wedstrijden na de winterstop over. Als club kan je dan nog wat bijsturen, maar je moet er geen wonderen van verwachten.”

"Clubs die zich met hun volle gewicht in de wintermercato smijten, doen vaak aan paniekvoetbal. Ik vind trouwens dat ze de twee transferperiodes moeten aanpassen. Het is niet logisch dat een ploeg nog kan veranderen van samenstelling als de competitie bezig is."

DC

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Bob Peeters heeft het tactische vernuft van een in zilverpapier gewikkelde koeienvlaai"

Herman Brusselmans

Meer voetbalquotes