EXCL - Zo werkt Vanden Borre aan zijn nieuwe comeback (VIDEO)

11 januari 2018
instagram
© Getupandover
Anthony Vanden Borre pakte enkele weken geleden uit met een verrassende boodschap. Hij wil terug voetballen en traint keihard om nog eens voor een wonderbaarlijke comeback te zorgen. Glenn Vercauteren is één van zijn begeleiders.

De zoon van ex-Rode Duivel Frank Vercauteren is rehabilitatiecoach annex fysiotherapeut en was onlangs met Cercle Brugge mee op winterstage in Spanje.

"Die stage verliep heel vlot, de locatie was super en wij hebben veel geluk gehad met het weer. Ik ben meegegaan als consultant en om activiteiten te begeleiden samen met mental coach Johan Desmadryl. De groep was fit en heeft goed getraind en boekte op het einde een overwinning met 2-1 tegen Elche", vertelt Glenn Vercauteren aan Voetbalbelgie.be.

"Ik ga regelmatig naar het buitenland om ploegen of spelers te begeleiden. Dit gaat waarschijnlijk minder van toepassing zijn in 2018, omdat ik van plan ben om een revalidatiecentrum te openen in het Brusselse en ik zal mij dan meer concentreren op Belgische ploegen."

Voordien was je aan de slag in Rusland bij Samara. Hoe is dat avontuur meegevallen?

Glenn: "Rusland heeft geen goede reputatie in Europa, maar dit was één van de beste ervaringen in mijn leven, zowel professioneel als privé. Iedereen denkt dat Rusland afgesloten is van de buitenwereld en dat veel producten geboycot worden, maar dat is niet zo."

"De supporters en de bevolking zorgden ook voor een aangename verrassing, want ook al zijn ze op het eerste zich afstandelijk, het zijn geweldige mensen die niet over veel middelen beschikken, maar alles zouden geven zonder iets terug te verwachten. Ik heb vaak op hulp en steun kunnen rekenen, hoewel ik de taal amper machtig was, ondanks de Russische taallessen die ik nam."

"Het gaat heel goed, we zijn nu al zes weken bezig
en we merken dat hij een grote stap vooruit heeft gezet."


"Het was ook aanpassen: in Samara - stad waar het WK 2018 ook passeert - was het in de zomer +35°C maar in de winter kon de temperatuur er tot -30°C zakken! Dat is afzien. Ook al is alles en iedereen op die toestanden voorbereid, van de wegen tot de kleding. Wij speelden er een wedstrijd bij -14°C en ik kan je verzekeren dat dit niet leuk is als je op de bank moet zitten (lacht)."

"In die vrieskou zaken de fans er toch naar het stadion af! De verplaatsingen gebeurden met het vliegtuig en we moesten ons aanpassen aan de verschillende tijdzones omdat de wedstrijden vaak op duizenden kilometers van Samara waren. Er was een tijd dat wij al jammerden als we de bus moesten nemen naar Eupen."

Je kwam in het nieuws, want je begeleidt Anthony Vanden Borre. Hoe zijn jullie bij elkaar uitgekomen?

"Ik werk samen met Gerard Lifondja (ex-jeugdspeler van Anderlecht, nvdr.) om mensen te begeleiden in hun sport of dagelijks leven. Hij zorgt meer voor het fysieke gedeelte van de trainingen en ik voor screening, preventie en kinégerichte behandelingen. Anthony Vanden Borre is een kennis van hem en zo zijn we aan de slag geraakt."

Hoe verloopt alles tot dusver?

"Wij zitten elke dag samen en periodiseren de trainingen en passen die aan volgens de noden van de patiënt of klant. Voor Anthony betekent dat werken op kracht, preventie en conditie op het veld, maar ook indoor. Het gaat heel goed, we zijn nu al zes weken bezig en we merken dat hij een grote stap vooruit heeft gezet. Wat nu ontbreekt is een ploeg om mee te trainen."

Hoe ziet zo een dag/weekplanning eruit met Anthony?

"We werken zes dagen op zeven samen. Wij maken een weekprogramma op van wat er zal gebeuren (fitness, voetbaltraining, recovery sessie,...) en die is gebaseerd op een periodisering van vijf weken. Dit programma wordt dagelijks besproken om te zorgen dat hij elke dag 100% fit is om te trainen."

"Het belangrijkste bij een voorbereiding is dat de speler niet vermoeid is van de vorige training als hij aan de volgende start. Begrijp mij goed, dit wil niet zeggen rustig balletjes trappen en tennisvoetbal spelen, maar wel de speler in de best mogelijke manier klaarstomen en het risico op blessures trachten te verminderen."

Een dagschema van Anthony Vanden Borre:

8 uur : aankomst
8u15 tot 10u : training (mobilisatie, preventie oefeningen, opwarming, training)

Namiddag : verzorging (mobilisatie, stretching, behandeling)

Meestal trainen we maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.
Woensdag en zaterdag is er een hersteltraining of een rustigere sessie.


Je vader kent hem uiteraard goed. Heeft hij misschien niet al geïnformeerd of Vanden Borre klaar is, in naam van zijn huidige ploeg Cercle Brugge?

"Hij vroeg wel hoe het met Anthony ging, wat we aan het doen waren en dat ik hem de groeten moest doen. Maar verder is het niet gegaan."

Anthony haalde na zijn vorige terugkeer bij Anderlecht al meteen een hoog niveau. Denk jij dat hij dat niveau van 4-5 jaar geleden opnieuw kan bereiken?

"Ik hoop het voor hem, maar ik ben er zeker van dat als hij verder blijft gaan zoals hij nu bezig is - gefocust zijn, hard werken en met veel zin om zich nogmaals te bewijzen - kan hij een belangrijke speler zijn in de ploeg die hem contracteert. En wie weet waar hij in juni zal staan ..."

CR

Voor meer informatie over de werkwijze van Glenn Vercauteren: www.getupandover.be

In onderstaand filmpje kan je Anthony Vanden Borre aan het werk zien tijdens zijn sessies.


Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Klopp is authentiek. Enthousiasme, ervaring, charisma."

Simon Mignolet

Meer voetbalquotes