Belgische topclubs willen slechts 12 eersteklassers

14 februari 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Club Brugge pleit voor een afschaffing van de play-offs. De voetbalfans die hunkeren naar het oude systeem, met achttien ploegen, blijven wellicht op hun honger zitten. 

Op 21 februari komen de 24 profclubs samen om de toekomst te bespreken. Nu zijn er zestien eersteklassers en acht clubs in de 1B-reeks.

Een van de voorstellen die besproken zal worden, is een competitie met drie groepen van acht clubs! De beste vier uit die drie reeksen zouden dan in een soort Play-off 1 voor de prijzen strijden, meldt HLN. De twaalf andere clubs zouden dan in een nacompetitie spelen met als inzet het behoud in het profvoetbal.

De winnaar van die tweede groep zou wel voor een Europees ticket kunnen strijden, tegen de nummer vier uit de zogenaamde Play-off 1-groep.

Dit systeem met drie groepen en later twee reeksen zou voor een betere verdeling van de televisiegelden kunnen zorgen. De acht clubs die nu in 1B spelen zouden daarom vragende partij zijn voor het beschreven formaat.

Maar de grote clubs zouden naar een andere competitieformat willen: twaalf clubs in eerste, twaalf in tweede.

Die topclubs staan sterk in hun schoenen. Voor een aanpassing van het speelsysteem is een meerderheid van tachtig procent nodig. De G6-clubs hebben elk drie stemmen, voor de tien andere huidige eersteklassers zijn er dat twee, en voor de 1B-clubs ťťn.

Die G6 bestaat uit Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Standard, Racing Genk en Zulte Waregem.

Club Brugge zou geen vragende partij zijn voor een inkrimping naar twaalf clubs. Bart Verhaeghe ziet meer graten in een klassiek systeem, zonder play-offs, met achttien of zelfs twintig clubs, waarbij de Beker van BelgiŽ aan waarde zou winnen met wedstrijden in het weekend.

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Zonder passie haal je nooit je volledige rendement"

Peter Maes

Meer voetbalquotes