10 miljard euro voor televisierechten?

14 februari 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
De Belgische profclubs hopen bij de besprekingen van een nieuw televisiecontract een paar miljoen euro extra los te kunnen weken. Ze hebben er zelfs een hervorming van de competitieformat voor over. De zoveelste. Als de tv-inkomsten opnieuw stijgen, kraaien ze best niet te luid victorie.

In mei 2017 maakte Pro League-topman Pierre FranÁois bekend dat de Belgische rechten ruim 80 miljoen euro zouden opbrengen. Gaat het binnenkort richting 100 miljoen euro?

Misschien valt er in AziŽ wat extra geld te rapen. STVV kwam in Japanse handen, Beerschot Wilrijk rolde de rode loper uit voor een prins uit Saoedi-ArabiŽ en Oud-Heverlee Leuven kwam vorig seizoen al in handen van een Thaise groep.

De clubleiders doen er echter goed aan geen te wilde dromen te koesteren. Het kan een processie van Echternach worden. Een stap vooruit, twee achteruit.

De Premier League zag de kijkcijfers in 2016/2017 met veertien procent dalen. De grootste afname in zeven jaar. Maar de Engelse rechten blijven razend populair. Na het seizoen 2018/2019 loopt de huidige deal met ondermeer Sky Sports en BT Sport af.

Die betalen nu 6,9 miljard euro voor drie seizoenen. Of 2,3 miljard euro per seizoen! Dat astronomisch bedrag zal niet lang overeind blijven als record.

Sky Sports en BT Sport legden al extra geld op tafel voor vijf van de zeven pakketten voor de periode 2019/2022. Goed voor ruim 5 miljard euro.

Bij de Premier League rekenen ze op een vette som voor de twee resterende pakketten. Dat zijn de live-uitzendingen 's avonds en matchen op feestdagen. Er is belangstelling van Amazon, Netflix, Twitter en Facebook. De Engelse clubs rekenen op 7,5 miljard euro.

En liefst nog een flinke schep meer. Met wat meeval - de online markt boomt - gaat het richting 10 miljard euro.

Ook in de andere topcompetities blijven de televisierechten stijgen. Een transferprijs van 3 miljoen euro is voor de meeste Belgische eersteklassers een niet-haalbaar-verhaal. Een som die de grote clubs pijn doet. Van dat bedrag liggen de clubs in de Premier League al lang niet meer wakker.


DC

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Voetbal is soms een achterbakse wereld waar weinig mensen echt zeggen waar het om draait."

Jelle Van Damme

Meer voetbalquotes