EXCL: Gunter Verjans over Club Brugge, Antwerp, STVV en Rode Duivels

22 maart 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Gunter Verjans brak door bij STVV, speelde vier jaar bij Club Brugge, schopt het tot Rode Duivel, en zette op zijn 38ste een punt achter zijn spelerscarrière, na passages bij Antwerp, STVV, het Oostenrijkse Bregenz, Wezet en Spouwen Mopertingen. De 44-jarige Bilzenaar volgt het voetbal nog op de voet.

Hij wou na zijn spelerscarrière niet in een zwart gat belanden en stak een diploma marketing op zak. Het ging echter niet die richting uit. Gunter Verjans werkt sinds 2011 op de griffie van de Arbeidsrechtbank van Hasselt.

"Toen ik mijn schoenen aan de haak hing, werd ik ook assistent-trainer bij Spouwen Mopertingen", vertelt de voormalige middenvelder aan Voetbalbelgie.be. "Daarna was ik hoofdtrainer bij Torpedo Hasselt en Schoonbeek-Beverst."

"Voorlopig kriebelt het niet om die draad terug op te pikken. Mijn zonen zijn tien en twaalf en er kruipt toch wat tijd in hun school en hobby's. Maar zeg nooit nooit in het voetbal. Misschien probeer ik het nog wel een keer opnieuw als trainer."

Zijn vader Ludo Verjans speelde in eerste klasse bij Berchem Sport en Winterslag. Hij was voetballer en bankdirecteur. Na Ludo en Gunter Verjans zit er geen opvolging aan te komen. "De voetbalmicrobe is niet overgevlogen naar mijn zonen", lacht Gunter. "Maar dat moet ook helemaal niet. Er zijn nog zoveel andere leuke dingen dan voetbal."

Al laat dat voetbal Gunter Verjans niet koud. Hij woont bijna alle thuismatchen van STVV bij. "Ik zat twaalf jaar bij de Kanaries en Stayen is slechts een half uurtje rijden", legt hij uit. "Ik volg het voetbal ook op tv. Maar ik ben geen fanatiekeling. Vandaag is er een overaanbod aan voetbal op tv. Je kan elke dag een match bekijken. Het Belgisch voetbal, de Rode Duivels, de Champions League, dat is al een flinke portie. Meer dan genoeg."

"Voetbal is nu entertainment"

"Wij verdienden een goed belegde boterham als profvoetballer. Nu is het echter heel andere koek. In het huidige voetbaltijdperk zijn alle grenzen weg", merkt Verjans op. "Topvoetballers verdienen nu meer dan de premier of een bedrijfsleider van een groot bedrijf. En het einde lijkt nog niet in zicht want de transfersommen en spelerslonen blijven in sneltempo stijgen."

"Als ik tien jaar later geboren was, zou ik veel meer verdiend hebben in mijn voetbalcarrière. Veel meer", knikt de voormalige Rode Duivel. "Anderzijds, toen was het wel leuker. Er stond een ploeg op het veld en als speler had je contact met de supporters. Je was één ploeg, één club. Dat is er nu bijna helemaal uit. Voetbal is een team met individuen geworden."

"Tien jaar geleden speelde je nog voor het logo van de club, voor de clubkleuren. Binnenkort halen ze dat logo van de shirts, om plaats te maken voor een sponsor. Club worden in sneltempo overgenomen en doorverkocht. Geld, daar draait het nu in het voetbal om."

"Het voelt kouder en veel zakelijker aan. Dat merk je ook aan de stadions. In mijn tijd had je een speelveld met tribunes rond. Nu is het entertainment. De supporters moeten geld spenderen, in en rond het stadion. Niet de toeschouwersaantallen en de sfeer in het stadion tellen, wel hoeveel menu's er verkocht zijn, hoeveel televisierechten binnenstromen of het aantal shirts dat verkocht zijn. Dat vind ik wel jammer. Het voetbal is als passie groot geworden. Nu is het pure business."

"Rijk worden als voetballer, daar zou ik natuurlijk ook niet voor passen, ik ben niet gek. Daar past niemand voor. Maar ik zou toch een bepaald gevoel missen, op en naast het veld. Wij bleven na de training hangen en haalden de kaarten boven. Nu lopen ze allemaal met een koptelefoon rond, bezig met hun eigen muziek, hun sociale media, hun prestaties."

"Club Brugge de compleetste ploeg"

Binnenkort starten de play-offs. Club Brugge begint aan dat verhaal met een voorsprong van zes punten, met tien wedstrijden te spelen. Anderlecht gelooft terug in de titel. AA Gent hoopt stilletjes dat ze ook nog mee kunnen doen in de titelstrijd.

"Wie kampioen wordt? Club Brugge stak er in de heenronde met kop en schouders bovenuit. Ze brachten het beste voetbal en pakten ook de meeste punten", merkt Gunter Verjans op. "De heenronde was minder goed, maar ze hebben weinig van hun voorsprong ingeboet. In de play-offs staat elke speler terug op scherp. Ik verwacht dat Club een deel van dat goede uit de heenronde er terug aan toe kan voegen. Dan spelen ze kampioen. Zonder twijfel. Ze hebben de compleetste ploeg."

"Die halvering van de punt voor Play-off 1 is jammer, het zorgt ook voor extra druk, maar ik verwacht toch dat Club niet in de problemen zal komen. Hebben de achtervolgers zoveel beter voetbal gebracht? Club moet al serieuze tegenslag kennen om de titel door de vingers te zien glippen."

"Dat Ruud Vormer de Gouden Schoen kreeg, was terecht. Hij bracht regelmaat, hij scoorde vaak en leverde veel assists af. Hij is het schoolvoorbeeld van het huidige Club Brugge: niet de beste of verfijnste voetballer, wel een complete speler. Dat loont, zowel voor Vormer als voor Club."

STVV en de Japanners

"Ik zag de meeste thuismatchen van STVV. Na een sterke start, met goed voetbal, volgde een terugval. Wie punten wil pakken, moet scoren. Ze beschikken dit seizoen over meer opties in de aanval, maar er loopt geen echte killer rond. Als ze volgend seizoen een stap hogerop willen zetten, zullen ze in die zone moeten investeren", luidt de analyse van Gunter Verjans.

"De club kwam in handen van een Japanse groep. Ik ben benieuwd hoe zij het gaan aanpakken. Ik verwacht nog wel wat van STVV in Play-off 2, net als vorig seizoen, maar daar mogen ze zich niet op blindstaren. De concurrentie zal in de transferperiode niet stilzitten. En ze hebben ook meerdere huurlingen."

"Of ze niet beter al in de wintermercato geïnvesteerd hadden, om zo in de top zes te blijven? Als supporter zeg je ja. Misschien is het een gemiste kans. Anderzijds is het ook wel goed dat ze rustig de tijd namen om een structuur op poten te zetten. Op termijn is dat misschien wel de beste keuze. Voor hetzelfde geld trokken ze in januari meerdere spelers aan en zakten ze toch uit de top zes weg. Ze willen stap voor stap vooruit gaan. Ik ben benieuwd!"

"Ik kijk ook uit naar wat Antwerp FC gaat doen. Terug naar eerste klasse, meedoen voor Play-off 1, een nieuwe hoofdtribune. Ik bewaar goede herinneringen aan mijn periode bij Antwerp. Die fans, dat stadion, de historie. Hopelijk blijft dat volkse er hangen en wordt het geen te zakelijke club."

"Ik heb een mooie carrière achter de rug, met heel veel mooie momenten. Als ik er één uit moet pikken, kies ik voor het seizoen 1995/1996 bij Club Brugge. Ik was net van STVV naar Club getransfereerd, we wonnen de landstitel en de Beker van België, en ik mocht mij bij de Rode Duivels melden. Dat seizoen stak er bovenuit."

"De Rode Duivels? Dat is een delicate vraag!"

Na de play-offs verschuift de aandacht helemaal naar het WK 2018 in Rusland. Eden Hazard en zijn ploegmaten worden tot de outsiders gerekend.

"Er is veel kwaliteit aanwezig, dat is duidelijk", merkt Gunter Verjans op. "Dat schept verwachtingen. Bijna alle spelers zijn actief in de grote Europese competities. Maar in het voetbal is kwaliteit niet alles. Net op de momenten dat het moet gebeuren lukte het niet niet. Om één of andere reden sloop er iets in de ploeg, waardoor het niet lukte.""Ik vind het een delicate vraag. Soms heb ik het gevoel dat de beste elf spelers op het veld staan, maar dat het niet de beste ploeg is. Dat is net de kunst in het voetbal: van die elf de beste ploeg maken."

"Met dit spelersmateriaal lijkt een plaats in de halve finale het minimum. De finale zou toch wel haalbaar moeten zijn. Maar dan mogen ze geen pech kennen met blessures en dan moet iedereen er voluit voor gaan."

"Of er ook gemakzucht in het spel is? Ja, dat gevoel heb ik soms wel. Dat iedereen een beetje zijn eigen ding doet. Vroeger was het een grote eer om voor je land te spelen. Nu zijn het allemaal vetbetaalde voetballers. De kwartfinale of de finale, dat levert een paar honderdduizenden euro's meer op. Dat verdienen een aantal Rode Duivels bij hun club in amper één week tijd."

"Geld zal dus niet de drijfveer zijn. Hopelijk komt het eergevoel bovendrijven. Voor je land spelen, voor de fans, voor je erelijst, voor de geschiedenisboeken. Kwaliteit is er voldoende. Als ze voor elke bal willen vechten halen ze de finale."
Dimitri Charles

Volg ons ook op instagram ! Leuke foto's, video en binnenkort ook winacties

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat."

Johan Cruijff

Meer voetbalquotes