KV Mechelen wil Moeskroen uit eerste klasse

17 april 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
De zestien eersteklassers hebben hun licentie voor het seizoen 2018/2019 op zak, klonk het bij de Licentiecommissie van de KBVB. Die kous is echter nog niet af. KV Mechelen stapt naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport.

Ze hebben het niet op AS Eupen gemunt, dat net boven KV Mechelen eindigde met enkele doelpunten verschil. Bij Malinwa stellen ze de licentie van Excel Moeskroen in vraag.

Anderlecht en KV Oostende werden zwaar op de rooster gelegd. Was er nog band met Marc Coucke, die Oostende ruilde voor Anderlecht?

Bij Moeskroen hoort al jaren een zweem van verdachtmakingen. Volgens de regelgeving mogen spelersmakelaars geen rol spelen binnen een club. Toen er grote vraagtekens opdoken over de rol van Zahavi en Ramadini knipte Moeskroen de banden door met Gol Football Malta. Op papier.

Het bedrijf van makelaars Zahavi en Ramadani schold alle schulden van Moeskroen kwijt en gaf zijn aandelen aan het bedrijf Latimer, voor nauwelijks 10 euro.

Dat maakte deel uit van de licentie 2017/2018. KV Mechelen verlangt dat die constructie grondig bekeken wordt.

“We kunnen alleen stellen dat we de raad van bestuur van de Pro League hebben gevraagd om de zaak te bekijken. Zonder succes", stelt Dieter Penninckx, hoofdaandeelhouder van KV Mechelen, tegenover Het Laatste Nieuws. "Het bonds­parket zegt niet bevoegd te zijn, de licentie­manager verwijst ons door naar de licentie­commissie, en die geeft al helemaal geen antwoord. Binnen de bond hebben we onze rechtsmogelijkheden uitgeput. Vandaar de keuze voor een kort geding."

In maart 2018 maakte Excel Moeskroen bekend dat de Thai Pairoj Piempongsant 90 procent van de aandelen in handen had genomen. Maar Piempongsant heeft sterke banden met... Zahavi.

Naar 17 eersteklassers?

"Vanuit verschillende hoeken werd de club gecontacteerd met de melding dat de licentie van o.a. Moeskroen problematisch is", laat de clubleiding van KV Mechelen via de webstek weten. "Wij hebben deze context eerst constructief bij de bondsinstanties aangekaart."

"Er werd een speciale vergadering (raad van bestuur) van de Pro League samengeroepen, dit in aanwezigheid van de licentiemanager van de KBVB. Ondanks het feit dat een grote meerderheid van ploegen vinden dat de 'normvervaging' nu dringend aangepakt moet worden, kregen we geen gehoor. In een volgende stap werd het Bondsparket, de Licentiemanager en de Licentiecommissie formeel aangeschreven om de licentieproblematiek aan te kaarten."

"KVM heeft ook concrete en gemakkelijk te realiseren onderzoeksmaatregelen voorgesteld, zoals het horen van gewezen trainers en medewerkers van o.a. Moeskroen. Wij kregen het gevoel dat wij van het kastje naar de muur werden gestuurd en dat niemand binnen de bond de problematiek echt wou bekijken. Het Bondsparket verklaarde zich onbevoegd. De Licentiemanager verwees door naar de Licentiecommissie. De Licentiecommissie reageerde niet op de brief en gaf geen enkel gevolg aan de door KVM voorgestelde onderzoeksmaatregelen. Intussen kregen alle ploegen uit 1A hun licentie voor komend seizoen."

Als het BAS de klacht van KV Mechelen terecht vindt, bestaat de mogelijkheid dat er volgend seizoen zeventien clubs in eerste klasse spelen, tot er duidelijkheid is over de zaak Moeskroen. De kans bestaat immers dat de Henegouwse club in beroep zou gaan. In 2007 vocht UR Namen de licentie van Verbroedering Geel aan. Ze kregen gelijk en zo werd tweede klasse nog uitgebreid naar negentien clubs.

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Wat Yannick Ferrera met een allegaartje van buitenlanders en onervaren spelers doet, is zéér knap."

Jacques Sys

Meer voetbalquotes