SPECIAL: Nieuw voetbalboek 'Het spooktalent'

18 april 2018
instagram
© goala
Duizenden trainers geven iedere dag het beste van zichzelf om jongens en meisjes op te leiden tot goede voetballers. Gebeurt dat op de juiste manier? Is dat voldoende? Wim Declercq geef in zijn nieuwe boek, met opvallende titel 'Het spooktalent' een verfrissende kijk op de jeugdopleiding. Voetbalbelgie.be legde de auteur op de rooster.

TIP: Onderaan vind je leuke winactie terug!

"Voetbal is het belangrijkste onbelangrijke gegeven in onze Belgische samenleving. Honderdduizenden jongens en meisjes trekken wekelijks de voetbalschoenen aan om in weer en wind te gaan trainen in de hoop de nieuwe Eden Hazard te worden", vertelt Wim Declercq aan Voetbalbelgie.be.

"Maar wat doen we met spooktalenten? Met laatbloeiers? De quote van Brecht Dejaeghere zegt veel, zo niet alles: Opeens kwam de trainer zeggen. "Brecht, je zal niet meer spelen tot je probleem is opgelost." Ik wist toen dat het gedaan was. Ik deed er alles voor, ik zat bij de nationale ploeg en kreeg altijd positieve evaluaties, maar mijn lengte had ik niet in handen. Had die trainer gezegd dat ik mijn sprongkracht moest verbeteren, dan was ik daar nog dezelfde avond mee begonnen. De weg van de kleedkamer naar de parking, waar mijn moeder in de wagen zat  te wachten, was een lijdensweg. Ik schaamde mij verschrikkelijk. Ik durfde niet naar huis en niet naar school omdat ik niet meer geschikt was."

"Dit boek kan ook een welgekomen
houvast zijn voor ouders om
de 'voetbaljungle' beter te doorgronden"

Brecht Dejaeghere gaf de moed niet op en draait nu al jaren bij AA Gent mee. Eind goed al goed. Al geldt dat natuurlijk niet voor iedereen. Zo vallen er veel talentvolle spelers weg.

"Hij is zeker geen alleenstaand geval. Hypothekeren we niet teveel de speelkansen van de eigen jeugd? Kunnen we de voetbalopleiding van onze jeugd op een andere manier bekijken?"

Wim Declercq was als jeugdtrainer actief bij SK Tongeren en STVV, trok naar Amerika, en stond  onder andere mee aan de wieg van de succesvolle voetbalschool van Essevee en ontwikkelde met Goala zijn eigen voetbalfilosofie en voetbalmethodiek. Met als resultaat het gloednieuwe boek 'Het Spooktalent”, een handleiding voor wie een andere, geïntegreerde jeugdopleiding in het voetbal nastreeft'.

VB: In het jeugdvoetbal woedt een strijd: de klassieke opleiding, de academies, weinig of veel jeugdspelers.

Wim: "De klassieke jeugdopleidingen en voetbalacademies hoeven elkaar niet te bijten. Ik zou zelfs nog verder durven gaan. Ze kunnen elkaar positief beïnvloeden. Er is niet één zaligmakende visie. We hoeven dus niet te kiezen. Of misschien kunnen we er voor kiezen om de juiste elementen te integreren."

VB: Waarom moet een jeugdopleider of clubleider dit boek kopen?

"Dit boek is anders. Het is anders omdat het niet alleen de valkuilen binnen het voetbal bespreekt, maar reikt ook oplossingen aan. Soms afwijkend, een tikje revolutionair maar altijd met de nodige logica."

"Oplossingen die reeds aan de praktijk zijn getoetst. Daarom kan dit boek een antwoord bieden aan coaches, spelers, scouts, ouders en clubbestuurders. We benoemen heel duidelijk de verbeterpunten en reiken volgens oplossingen aan."

"Individuele oplossingen waarbij de voetballer of voetbalster centraal staat. Het boek stelt voetbaltechnische oplossingen voor i.v.m. trainingsleer en het selecteren en recruteren van spelers. Zo  bieden we antwoorden op bijvoorbeeld het probleem van het selecteren van vroegrijpe talenten, ook bekend onder de noemer bio-banding. Het boek 'Het Spooktalent' kan een handleiding zijn voor wie een andere, geïntegreerde jeugdopleiding in het voetbal nastreeft."

"Een boek vanuit het veld en vanop het veld"

"Maar het boek kan ook een welgekomen houvast zijn voor ouders om de 'voetbaljungle' beter te kunnen doorgronden. Vervolgens houdt het boek ook rekening met de sociale en economische aspecten binnen het voetbal. Hypothekeren we niet te veel de speelkansen van eigen jongeren? Kunnen we een talentdrain stoppen? Want een goed uitgebalanceerde jeugdopleiding zorgt niet alleen voor betere voetballers en betere mensen, het kan ook een economische motor zijn als we onze opgebouwde voetbalexpertise inzetten als exportproduct!"

"Dit is een boek met de nodige overpeinzingen. Doordrongen van voetbal. Een boek vanuit het veld en vanop het veld", besluit Wim Declercq.
Dimitri Charles

WINACTIE 3 BOEKEN HET SPOOKTALENTDC

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Voetbal is soms een achterbakse wereld waar weinig mensen echt zeggen waar het om draait."

Jelle Van Damme

Meer voetbalquotes