Er kleeft minder mooi verhaal aan voetbalshirts

13 juni 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Voetbal is big business. Sportmerken smijten met geld, om partnerships met bekende voetbalclubs en voetballers af te kunnen sluiten. Wie een voetbalshirt van een WK-land of zijn club koopt, betaalt daar ongeveer 80 euro voor. Eerlijke handel is ver te zoeken!

Nike betaalt de Franse voetbalbond 50,5 miljoen euro per jaar. Adidas is partner van Duitsland, voor 65 miljoen euro per jaar. Drie keer meer dan in 2017. Om het partnership met Die Mannschaft toch maar te kunnen behouden. Hoeveel Adidas betaalt voor de Rode Duivels is niet bekend. Nota bene: Adidas en Nike sponsoren 22 van de 32 WK-landen.

Meer geld geven aan clubs en spelers is één. De grote sportmerken hebben de prijzen van de voetbalshirts en andere producten verhoogd. De marges voor de lokale winkels en webshops zijn dan weer gedaald.

De grote sportmerken houden dus meer over per verkocht item. Niet dat de productieprijzen gevoelig gestegen zijn. Uit onderzoek blijkt dat de kledingarbeiders in Indonesië 82 tot 200 euro per maand vangen. Een leefbaar loon bedraagt er 363 euro per maand.

Weinig geld voor de kledingarbeiders. Minder geld voor de verkoopkanalen. Meer geld voor de spelers en clubs. Ook meer geld voor de sportmerken want uit onderzoek blijkt dat de winstmarges van de grote merken gevoelig gestegen zijn.

Adidas, Nike en vier andere merken ondertekenden in 2011 een protocol, met de belofte onderhandelingen op te starten over de lonen en contracten. Anno 2018 is de situatie onveranderd.

Een pikante vaststelling van de onderzoekers: als Nike en Adidas hun bijdragen aan clubs en spelers niet verhoogd hadden, genoten de kledingarbeiders in Vietnam, China, Cambodja of Indonesië nu wel van een leefbaar loon.

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Zonder passie haal je nooit je volledige rendement"

Peter Maes

Meer voetbalquotes