Özil heeft geen spijt van ontmoeting met Erdogan

22 juli 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Mesut Özil ging in de aanloop naar het WK op de foto met Reccep Tayyip Erdogan, de president van Turkije. Dat zorgde voor behoorlijk wat ophef in Duitsland.

De spelmaker van Die Mannschaft poseerde met Ilkay Gündogan met Erdogan. "Ik ben opgegroeid in Duitsland, maar de roots van mijn familie liggen in Turkije", begint Özil zijn verklaring. "Ik heb twee harten: een Duitse en een Turkse. Toen ik kind was, heeft me moeder me altijd gezegd dat ik respect moet tonen en nooit moet vergeten waar ik vandaan kom. Aan die waarden hecht ik ook vandaag de dag waarde.'"

Özil laat weten dat zijn ontmoeting met Erdogan niet de eerste was. De twee zagen elkaar ook in 2010 bij een oefenwedstrijd tussen Duitsland en Turkije.

"Sinds dat moment hebben onze paden elkaar meerdere keren gekruist. Ik weet dat in de Duitse media met heftige reacties is gereageerd op de foto. Sommige mensen noemden mij een leugenaar en onbetrouwbaar, maar de foto had geen politieke intenties. Het ging niet om politiek of verkiezingen, maar om het respecteren van het hoogste ambt van het land van mijn familie."

Hij zou het opnieuw doen. "Ik ben voetballer, geen politicus. We hebben gesproken over het onderwerp waarover we vaker spraken: voetbal. Toen hij jong was, voetbalde hij ook."

"De Duitse media schetsen een ander beeld, maar de waarheid is dat het weigeren van de ontmoeting het respectloos zou zijn richting de roots van mijn voorouders. Van hen weet ik dat ze trots op mij zouden zijn. Het is misschien moeilijk te begrijpen, omdat in veel culturen de rol van politiek leider niet los gezien kan worden van de persoon. Maar dat is anders in deze situatie. Wat de uitkomst van de verkiezingen ook zou zijn geweest, ik zou de foto weer hebben gemaakt."


Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Ik wil een team met inzet zien. Het talent hebben we, maar alleen daarmee komen we er niet."

Roberto Martinez

Meer voetbalquotes