Wat heeft de trainer te zeggen bij STVV?

22 juli 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Half november 2017 bevestigde het Japanse DMM de overname van STVV, dat in handen was van Roland Duchâtelet. In de volgende maanden vielen de mooie woorden rijkelijk uit de lucht. Play-off 1, Europees voetbal, budgetverhoging, meer beleving, meer supporters, professionalisering van staf en jeugdopleiding.

Het huiswerk zou half juni, bij de start van de voorbereiding, quasi volledig klaar zijn. Dat was niet het geval. Een maand later, een week voor het begin van de competitie is er ook nog werk aan de winkel. Blijft Jonathan Legear? Wat met Jorge Teixeira? Vertrekt Roman Bezus nog? Is er voldoende power en efficiëntie in de aanval?

STVV beloofde één of twee WK-gangers aan te trekken. Een Marokkaanse aanvaller liet STVV vallen voor een avontuur in China. Met de Japanner Endo komt er wel een speler die erbij was op het WK, al speelde hij geen minuut mee. Ook een speler die nog niet in Europa speelde en die aanpassingstijd nodig zal hebben. Tijd die STVV niet bepaald heeft. Als ze in de linkerkolom mee willen draaien, is een goede start een absolute must.

Meer beleving begint met meer supporters. STVV heeft die, maar ze haakten in de recente seizoenen massaal af. Uit onvrede over het beleid. Die fans lopen nog niet bepaald warm voor het nieuwe verhaal. Een week voor de start telt STVV 3.000 abonnees. Daarmee bengelen ze halfweg de rechterkolom.

Ex-keeper en trainer Jacky Mathijssen loopt ook met zorgen over de Kanaries rond. Dat STVV er plots nog een centrale middenvelder bijhaalt - de Japanner Endo - vindt Mathijssen vreemd. Want op die positie beschikt de trainer al over meerdere opties. Andere posities zijn onvoldoende ingevuld.

"Ik heb evenmin het gevoel dat Brys een stevige vinger in de pap heeft in het transferbeleid", stelt Mathijssen in Het Belang van Limburg. "Hij heeft wekenlang een tactisch concept uitgedokterd. Nu, een weekje voor de start, poten ze daar plots een Japanner neer op een positie waar hij niet echt iemand nodig heeft. Dat haalt eigenlijk heel die voorbereiding overhoop. Die international zal, snel, moeten spelen en dat maakt op mij de indruk dat de coach genegeerd wordt."

“De ambitie van STVV is play-off 1. Chapeau. Ik vind het knap dat ze in Sint-Truiden hun nek uitsteken. Ook de trainer onderschrijft dat, al dan niet gewild. Al heb ik bij zijn engagement wel bedenkingen. Brys is in Beerschot vertrokken omdat de verwachtingen onrealistisch waren. Vreemd. Ik beschouw het behalen van PO1 met STVV niet minder moeilijk dan het pakken van de titel in 1B met Beerschot."


Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Voetbal is geen sport op leven en dood, het is meer."

Bill Shankly

Meer voetbalquotes