PRIVACY! Geen communicatie meer over blessure speler

09 augustus 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Wordt het voor de supporters raden naar de reden van onbeschikbaarheid van een speler en hoe lang hij of zij out is? Volgens de nieuwe privacywetgeving mag een club niet publiek maken met welke blessure een speler kampt. De hamstring, een kleine of grote spierscheur, de adductoren, dat zou geheim moeten blijven.

Voor en na de wedstrijden gaven de trainers of de persverantwoordelijke uitleg over de blessurelast.
De nieuwe Europese privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verbiedt clubs om medische informatie te delen met supporters, sponsors en media.

"Als de speler zelf aangeeft wat zijn blessure is, is er geen probleem. Als iemand van de club dat doet, is dat niet toegestaan", zegt Barry Dopmeijer, jurist van de werkgeversorganisatie van de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO) tegenover het Algemeen Dagblad.

"Een medewerker van de club mag een speler niet naar zijn medisch dossier vragen. En een werkgever mag niet vragen wat jij als werknemer mankeert. Het is de wettelijke plicht daaraan te voldoen."

Topvoetballers verdienen veel geld. Clubs gaan er prat op dat iedereen deel uitmaakt van één community. Daar hoort informatie bij over het wel en wee van de spelers. Dat voetballers zoveel verdienen heeft ook te maken met de gigantische aandacht van de media.

"Het klopt dat de voetbalwereld onder een vergrootglas ligt. Voetballers zijn veel in de media, maar het verstrekken van medische gegevens is ten strengste verboden", geeft de FBO aan. "Daar staan aanzienlijke boetes tegenover, tot drie procent van de jaaromzet. Wij adviseren clubs om het niet zomaar te doen, het mag gewoon niet. Het is hetzelfde als met drank op achter het stuur. Daar loop je een groot risico mee."

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Bob Peeters heeft het tactische vernuft van een in zilverpapier gewikkelde koeienvlaai"

Herman Brusselmans

Meer voetbalquotes