EXCL. Groundhopping: Adolf Hitler Stadion (FOTO)

10 september 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - LL
In 1937 werd in het Duitse Ludwigshafen am Rhein de hand gelegd aan het Adolf Hitler Stadion. Dat moest plaats bieden aan 14.000 toeschouwers. Een multifuctioneel sportstadion waar Hitler ook toespraken kon houden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd door bombardementen. Wat later volgde de heropbouw, onder een andere benaming.

De Amerikanen besloten het stadion in de regio Ludwigshaven en Mannheim op te nemen in het algemene herstelplan. De bouw van het Südweststadion, op de plaats van het voormalige Adolf Hitler Stadion, begon in 1946. De inhuldiging volgde op 11 november 1950.

West-Duitsland werkte er vier interlands af en er vonden twee bekerfinales plaats. In de jaren vijftig en zestig behoorde het tot de modernste stadions in Duitsland. 1. FC Kaiserslautern huurde het stadion voor een aantal topmatchen.


Tussen 1952 en 1979 speelde FC Arminia 03 Ludwigshafen in dit stadion. Maar de huurprijs vormde een struikelblok. SV Waldhof Mannheim ging in 1983 na de promotie naar de eerste Bundeslia in het Südweststadion spelen. Na 102 matchen en de degradatie in 1989 keerden ze terug naar hun eigen (kleinere) stadion.

Zo raakte het Südweststadion in verval. In 2005 kwam FSV Oggersheim er spelen. Twee jaar later volgde een promotie naar de Regionnaliga en een renovatie van de hoofdtribune en vorming van een apart vak voor de bezoekers. Een groot deel van de vakken werd echter buiten gebruik gesteld. Oggersheim zocht in 2009 andere oorden op.


"Anno 2018 zijn 6.100 van de 43.383 plaatsen in gebruik. Het stadion wordt nu nog af en toe gebruikt voor vriendschappelijke wedstrijden van FC Arminia 03 Ludwigshafen."

"Ik vind het vooral zonde dat zo'n monument niet beter onderhouden kan worden", stelt onze groundhopper Lucas Laermans. "Hier zouden nog altijd wedstrijden uit de tweede of derde liga gespeeld kunnen worden na wat renovatiewerken."

Adres: Erich-Reimann-Straße 38, 67061 Ludwigshafen am Rhein, Duitsland


LEES OOK:

MK

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Ik wil een team met inzet zien. Het talent hebben we, maar alleen daarmee komen we er niet."

Roberto Martinez

Meer voetbalquotes