Recyclage kunstgrasvelden groot probleem

13 september 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Kunstgrasvelden was lange tijd het van het. Minder onderhoudskosten, meerdere jaren bruikbaar, de mogelijkheid om het speelveld veel meer te gebruiken, de organisatie van evenementen in het stadion.

Het Nederlandse televisieprogramma Zembla trok op onderzoek uit. Undercover. In Nederland werden deze zomer liefst 200 kunstgrasvelden opgebroken. Goed voor één miljoen vierkante meter afval.

Daar komen minder frisse praktijken bij kijken. Een vuile business. De Nederlandse gemeenten betaalden 10.000 tot 20.000 euro per veld. De Europese Unie kende een subsidie van 135.000 euro toe.

Bij TUF Recycling en Vink valt echter weinig van recyclage en verwerking te bespeuren. De rollen kunstgras en afgegraven zand - vervuild met PAKS en zware metalen door uitloging van gerecycleerde autobanden - liggen er te liggen. Of worden in ontwikkelingslanden gedumpt, blijkt uit de undercoverreportage.

De grasmatten die uitgeschud en gewassen zijn, verhuizen naar het Antwerpse Hulshout, naar Looplife Polymers, dat failliet ging en nu deel uitmaakt van Despriet Gebroeders, met de vader van het Nederlandse TUF Recycling en Vink als CEO.

Een potje dat behoorlijk begint te stinken. De twee bedrijven zouden al meermaals op de vingers getikt zijn voor het overtreden van de milieuregelgeving.

Volgens de reportagemakers kunnen de overheden weinig druk zetten. Als de bedrijven de boeken neerleggen, moeten de betrokken overheden voor de kosten opdraaien.

Dat er zoveel kunstgrasvelden verwijderd werden, heeft te maken met de samenstelling. In een vorige generatie werd gebruik gemaakt van korrels van autobanden. Medische studies waarschuwden voor het gevaar voor de gezondheid van de spelers. Kunstgrasvelden worden nu voorzien van rubberen korrels.

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Wat Yannick Ferrera met een allegaartje van buitenlanders en onervaren spelers doet, is zéér knap."

Jacques Sys

Meer voetbalquotes