LIVE! Mogigate - Operatie Propere Handen

11 oktober 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Het onderzoek naar financiële fraude en matchfixing in het Belgische voetbal, met vertakkingen naar het buitenland, raast verder. Het blijft niet bij twee omstreden makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Het regent nieuwe verdachten. Je kan 'Mogigate' of 'Operatie Propere Handen' in dit overzicht volgen.

  • Donderdag 11 oktober 2018 - Dag twee van Operatie Propere Handen

12u30: Veljkovic contacteerde journalisten

Mintens drie journalisten werden verhoord in de 'Operatie Propere Handen'. In de wandelgangen valt te horen dat Dejan Velkjovic sms'jes stuurde voor betere punten voor de scheidsrechter of spelers.  Waarom zijn er ook journalisten opgepakt?

11u30: Waasland-Beveren over verhoor voorzitter

"Hij heeft zijn volledige medewerking aan dit onderzoek verleend. Onze voorzitter mocht na het verhoor opnieuw beschikken" Reactie Waasland-Beveren over verhoor voorzitter Huyck

11u30: Mogi Bayat 7,8 miljoen euro

Spelersmakelaars kunnen veel geld verdienen. De vennootschap van Mogi Bayat boekte in zes jaar ruim 9 miljoen euro winst. Bayat keerde zichzelf onlangs 7,8 miljoen euro uit.

10u50: Bruno Venanzi niet opgepakt

Het nieuws dat ook Standard-voorzitter Bruno Venanzi aan de tand wordt gevoeld klopt niet. Venanzi vertoeft op Sclessin meldt La Dernière Heure.

10u45: Club Brugge-Anderlecht vervalst?

Twee goedkope penalty's, twee spelers die door de mand vielen, twee goals in de extra tijd, hoge inzetten tijdens live betting => Matchfixing bij Club Brugge-Anderlecht (5-0)?

10u10: Derde journalist

Woensdag werden twee journalisten aan de tand gevoeld over hun link met makelaar Dejan Veljkovic. Medewerkers van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws, die KV Mechelen coveren. Volgens Sporza is er nog een journalist van HLN meegenomen voor verhoor.

10u05: Spelers Waasland-Beveren opgepakt

Woensdagavond werd voorzitter Dirk Huyck naar Hasselt overgebracht. Er zouden nu ook spelers van Waasland-Beveren meegenomen zijn voor verhoor. Op de laatste speeldag van het vorige seizoen leed Waasland-Beveren een 2-0 nederlaag bij KV Mechelen, dat moest winnen in de strijd voor het behoud.

09u30: Voorzitter Waasland-Beveren opgepakt

Woensdagavond werd ook Dirk Huyck opgehaald door de recherche. Huyck promoveerde in januari 2016 van ondervoorzitter tot voorzitter van Waasland-Beveren.

09u20: Delferière korting op auto en geld voor voetbalschool

Wat is de link tussen twee topscheidsrechters - Sébastien Delferière en Bart Vertenten - en de zaakwaarnemers Mogi Bayat en Dejan Veljkovic? De twee arbiters zouden te nauwe banden gehad hebben met Veljkovic.

07u00: Op de rooster gelegd

Mogi Bayat, Dejan Veljkovic en Ivan Leko worden vandaag ondervraagd door de onderzoeksrechter.

05u00: Matchfixing in Play-off 1

Volgens De Tijd wordt ook bekeken of er matchfixing in het spel was in Play-off 1 in het seizoen 2017/018.

00u30: Nog een spelersmakelaar

25 personen werden opgepakt voor verhoor. Daar hoort ook makelaar Karim Mejatti bij. Hij is onder meer manager van Reda Jaadi, ex-KV Mechelen en nu Antwerp.

Stefan Vermeulen, financieel verantwoordelijke bij Sporting Lokeren, werd verhoord en mocht naar huis.

  • Woensdag 10 oktober 2018 - Operatie Schone Handen barst los
57 huiszoekingen waarvan 13 buiten België (Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Servië, Macedonië en Monenegro), met ruim 200 agenten.

Makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic opgepakt. Advocaat Laurent Denis (ex-zaak Ye) aan de tand gevoeld. Arbiters Sébastien Delferière en Bart Vertenten verhoord, net als Club Brugge-trainer Ivan Leko en Herman Van Holsbeeck (ex-Anderlecht).

Onderzoek naar witwaspraktijken, corruptie én matchfixing in 2017/2018.

Huiszoekingen bij tien clubs: Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Standard, Racing Genk, KV Oostende, KV Kortrijk, Lokeren, Antwerp en KV Mechelen. Geen huiszoeking bij STVV, Charleroi, Zulte Waregem, Moeskroen, Waasland-Beveren en Antwerp.

Het parket laat weten dat de opgepakte personen geen getuigen zijn en wel verdachten!

In Servië werd 800.00 euro cash geld in beslag genomen. De Cypriotische politie arresteerde een 52-jarige buitenlander - met de hulp van twee Belgische agenten - die verdacht wordt van belastingontduiking en witwaspraktijken in België en andere landen tussen 2012 en 2018.

22u00: Leko niet naar huis, Van Holsbeeck wel

Ivan Leko kon nog niet ondervraagd worden door de onderzoeksrechter en moet in een cel in Hasselt overnachten. Herman Van Holsbeeck mocht wel al huiswaarts keren.

21u50: Ook acties in het buitenland!

In Servië werd 800.00 euro cash geld in beslag genomen. De Cypriotische politie arresteerde een 52-jarige buitenlander - met de hulp van twee Belgische agenten - die verdacht wordt van belastingontduiking en witwaspraktijken in België en andere landen tussen 2012 en 2018. Volgens de Financial Mirror zou de persoon zo snel mogelijk aan België uitgeleverd worden. Er werd veel materiaal in beslag genomen.

21u00: Ivan Leko kreeg 20-tal vragen

Advocaat Walter Van Steenbrugge laat weten dat Ivan Leko snel terug bij Club Brugge zou zijn, Ivan Leko snel terug bij Club Brugge?

20u45: Bayat en Veljkovic nog niet op de rooster gelegd

Bij het parket van Hasselt vonden meerdere verhoren plaats, onder meer van Ivan Leko en Herman Van Holsbeeck. De twee hoofdrolspelers in 'Operatie Schone Handen' komen pas morgen aan bod.

20u30: Drie directieleden KV Mechelen ondervraagd

Er vond niet alleen een huiszoeking plaats bij KV Mechelen. Drie directieleden zijn ondervraagd door het federale parket. Lees: Ook drie bestuursleden van KV Mechelen verhoord!

19u25: Voorzitter AA Gent vermoedt onheil

De onderzoekers stapten vanmorgen ook bij AA Gent binnen, in hun zoektocht naar verdere informatie. AA Gent deed vaak zaken met Mogi Bayat. Denk maar aan de transfers van Sven Kums en Kalidou Koulibaly.

Ivan De Witte laat tegenover Sporza weten dat AA Gent clean is. "Maar het kan niet anders dan dat er iets niet pluis is."

18u50: Geen getuigen wel verdachten!

Het parket heeft aangegeven dat Sébastien Delferière, Bart Vertenten, Ivan Leko en Herman Van Holsbeeck niet naar Hasselt overgebracht werden voor een getuigenis. Ze staan onder verdenking!

Dat geldt ook voor de zaakwaarnemers Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, net als Denis Laurent, de juridische man van Bayat. Hij werd trouwens veroordeeld in de Zaak Ye.

18u23: Bayat en Veljkovic regelrechte matchfixers?

Humo-journalist Jan Hauspie pakt met een opmerkelijke uitspraak uit: "Van Veljkovic is binnen het voetbalwereldje geweten dat je bij hem moest zijn om een match te regelen."

Mogi Bayat pakte wel eens met verbale en fysieke bedreigingen uit, om clubleiders of andere personen onder druk te zetten => Sprak Mogi Bayat zijn mond voorbij?

15u15: Geen huiszoeking bij STVV

Bij zes clubs uit de Pro League vonden geen huiszoekingen plaats. Daar hoort ook STVV bij, kreeg Voetbalbelgie.be op Stayen te horen. Ivan Leko - die wel verhoord werd - was er in 2017/2018 trainer.

15u05: Ex-advocaat Anderlecht opgepakt

Het federale parket deelde mee dat er een voormalige advocaat verhoord zou worden in de zaak 'Propere Handen'. Dat blijkt Laurent Denis te zijn.

Hij was advocaat bij La Louvière in de periode van de zaak Zheyun Ye. Dennis liep een veroordeling op. Hij bleef echter in de voetbalwereld actief en werkte voor Anderlecht, Lokeren en AA Gent. Dennis trad ook als makelaar op voor Emile Mpenza, Jonathan Legear, Georges Leekens en Trond Sollied, wat niet verenigbaar was met zijn ambt als advocaat.

13u04: Reactie Pro League en Minister Muyters

De Pro League zegt verontrust te zijn over het imago van het Belgisch voetbal. Er werden geen huiszoekingen verricht bij de organisatie.

"Ik vraag volledige transparantie en medewerking van de voetbalwereld aan dit onderzoek.", tweet minister van Sport Philippe Muyters. "De sporters en vooral de talrijke supporters hebben recht op een eerlijke sport!"

13u00: Reactie Mehdi Bayat

Huiszoekingen bij tien van de zestien clubs uit de Jupiler Pro League. Daar hoort Sporting Charleroi niet bij. Mogi Bayat was er manager en was betrokken partij bij meerdere transfers in de volgende periode.

Zijn broer Mehdi is manager bij de Zebra's. "Sporting Charleroi heeft niets te maken met deze zaak. We vallen compleet uit de lucht."

Het gerecht stapte ook niet bij Zulte Waregem in de zoektocht naar informatie.

12u50: Advocaat Club Brugge over huiszoeking

Advocaat Walter Van Steenbrugge gaf bij Radio 1 toelichting over de huiszoeking bij Club Brugge. "Er zijn een aantal administratieve stukken opgevraagd, niet tot betrekking van Club Brugge of mensen van Club zelf, wel tot de twee in de pers genoemde voetbalmakelaars. Dat gaat om contracten tussen spelers en die makelaars."

De huisadvocaat van Club Brugge zal Ivan Leko bijstaan bij het verhoor door het federale parket.

12u45: Reactie Lokeren en Standard

"Vanmorgen was er een huiszoeking op bevel van de federale politie", laat Standard in een persbericht weten. "Na twee uur hebben we alle documenten meegegeven waar specifiek naar werd gevraagd. Door zijn nauwe samenwerking met de federale politie wil Standard Luik op de best mogelijke manier Justitie helpen bij de voortgang van het onderzoek en we hopen dat de zaak snel wordt uitgeklaard."

"Sporting Lokeren stelde zich constructief op en zal dat ook blijven doen indien er nog om medewerking wordt gevraagd. Documenten en dossiers konden en kunnen probleemloos worden ingekeken. Er werd niemand voor ondervraging meegenomen. De spelers en de staf hebben niks van het onderzoek gemerkt en hebben gewoon hun trainingsplan afgewerkt. Rond half elf verlieten de speurders de gebouwen. Sporting Lokeren wacht de resultaten van het onderzoek af, maar maakt zich heel sterk dat de club niks te verwijten valt."

12u40: Club Brugge: "Alles is zuiver"

"Wij hebben niets te verbergen, alles is zuiver", laat voorzitter Bart Verhaeghe weten bij De Tijd. "Het gerecht stond hier vanochtend in Brugge voor de deur. Met de vraag om mee te werken naar een onderzoek naar twee makelaars, Mogi Bayat en Dejan Veljkovic."

"Natuurlijk werken wij mee. Positief en constructief. De speurders wilden inzage in contracten en facturatie. Die hebben we gegeven. Daaruit zal blijken dat alles zuiver en in orde is."

Bayat was betrokken bij de transfers van Anthony Limbombe, Kaveh Rezaei. Veljkovic speelde een rol bij de transfers Ivan Letica, Mats Rits en Ladislav Tomacek.

12u15: Onderzoek begon vorig jaar

Het nieuws sloeg in als een bom. Een grootschalig onderzoek dat vorig jaar startte na een tip van de cel Sportfraude van de federale politie. Die had aanwijzingen over verdachte financiële verrichtingen bij een aantal clubs en personen.

"Een groot aantal personen werd van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor grondig verhoor", laat het federaal parket weten. "De onderzoeksrechter zal later beslissen over een eventuele voorleiding of aanhouding."

12u12: Massale inzet politie

Bij de huiszoekingen werden liefst 184 politiemensen ingezet in België. In het buitenland gaat het om 36 agenten. Het doel van deze actie:  de nodige informatie verzamelen. Bij de clubs werden vooral spelerscontracten gekopieerd.

12u08: Ivan Leko

Geen Ivan Leko op training bij Club Brugge. Hij werd net als Mogi Bayat, Herman Van Holsbeeck, Dejan Veljkovic, Paul Allaerts, Sébastien Delferière en Bart Vertenten opgepakt voor verhoor.

Leko is (voorlopig) de enige trainer of speler die uit zijn bed werd gelicht. Mogelijk heeft dat een verband met zijn zaakwaarnemer Dejan Veljkovic, die net als Mogi Bayat verdacht wordt van fiscale fraude.

12u02: Ook journalisten en juweliers!

Het parket laat weten dat het onderzoek draait om witwaspraktijken, corruptie en matchfixing in het seizoen 2017/2018.

Scheidsrechters, makelaars, clubleiders. Er zouden ook huiszoekingen verricht zijn bij enkele journalisten en juweliers. Tel daar nog een voormalige advocaat en een boekhoudkantoor bij.

De Belgische clubs waar een huiszoeking verricht werd, breidt verder uit met KV Oostende en KV Mechelen.

(Foto TB)

12u00: Liefst 57 huiszoekingen!

Het onderzoek naar financiële fraude bij transfers en mogelijke matchfixing loopt niet alleen in België. De onderzoeksrechter liet ook dertien huiszoekingen doorvoeren in Frankrijk, Servië, Luxemburg, Macedonië, Cyprus en Montenegro.

11u50 : Standard maakt zich geen zorgen

Bij Standard eindigde de huiszoeking om half elf. Het zou het gaan om de transfers of contracten van Michel Preud'homme, Dieumerci Ndongala, Adrien Trebel en Obbi Oularé, die Mogi Bayat als makelaar hadden.

Dejan Veljkovic speelde een rol bij ex-trainer Aleksandar Jankovic, Filip Mladenovic, Milos Kosanovic en Dino Arslanagic,die laatste speelt nu bij Antwerp FC, waar Luciano D'Onofrio - veroordeeld in Frankrijk voor financiële fraude - sportief directeur is.

Standard laat weten voluit mee te werken aan het onderzoek en zich geen zorgen te maken.

11u39: Anderlecht werkt mee

"Vandaag heeft de federale politie een huiszoeking verricht bij RSC Anderlecht. De huiszoeking kadert in een onderzoek naar makelaarspraktijken. De club verleent haar volledige medewerking en geeft geen verder commentaar."

11u33: Reactie van Minister van Justitie

Koen Geens laat het volgende weten via Twitter: "Matchfixing ondermijnt de integriteit in de sport. Justitie werkt aan eerlijke sport. Nationaal platform opgericht om informatie uit te wisselen en acties te ondernemen."

11u30: Geen Sporting Charleroi

Mogi Bayat was manager bij Sporting Charleroi en speelde als makelaar nog een rol bij een aantal transfers, volgens de RTBF zijn er geen huiszoekingen verricht bij de Zebra's, waar zijn broer Mehdi Bayat algemeen directeur is.

Bij KV Kortrijk werden de contracten van de spelers die er kwamen via Mogi Bayat en Deljan Veljkovic gekopieerd.

11u22: Huiszoeking Club Brugge afgelopen

Volgens HLN heeft het federale parket het Jan Breydelstadion verlaten. De zoektocht naar informatie duurde ruim drie uur.

11u15: Ook Antwerp FC en Standard

Onze bronnen melden dat de onderzoekers ook aan de Oude Bosuilbaan zijn afgestapt! Antwerp FC maakt dus ook deel uit van dit grootschalige onderzoek. Volgens Franstalige media was er ook een huiszoeking bij Standard.

10u55: Club Brugge reageert

Club Brugge bevestigde al eerder dat Ivan Leko niet was komen opdagen op training. Er volgt een officiële communicatie: "Wij verlenen uiteraard onze volledige medewerking aan het onderzoek. Ivan Leko is vandaag niet op de club en zou ook ondervraagd worden in het kader van hetzelfde onderzoek. Mochten wij verder officieel nieuws vernemen dan delen wij dat."

10u40: AA Gent, Racing Genk, Lokeren, Anderlecht, KV Kortrijk

Er zijn niet alleen huiszoekingen bij Club Brugge. De onderzoekers zijn ook op jacht naar informatie bij AA Gent en KV Kortrijk. Franstalige media melden dat er meer dan twintig invallen bezig zijn, bij clubs en personen.

Ook bij Racing Genk, RSC Anderlecht, Sporting Lokeren, AA Gent en KV Kortrijk vallen er huiszoekingen te noteren.

10u35: Club Brugge

Club Brugge bevestigde aan VRT Nieuws dat Ivan Leko vanmorgen niet kwam opdagen op de club. Er zijn ook huiszoekingen bij Club aan de gang.

Scheidsrechters

In het kader van het onderzoek naar mogelijke matchfixing vonden er huiszoekingen plaats bij Bart Vertenten en Sébastien Delferière, de nummer één bij de Belgische arbiters. Delferière is bediende bij Koninklijke Belgische Voetbalbond en is aangesloten bij Stade Brainois. Vertenten is arts en tekende een lidkaart bij RSD Jette.

Herman Van Holsbeeck

Wie Mogi Bayat zegt, denkt dan snel aan Herman Van Holsbeeck. Tijdens zijn lange termijn als manager van Anderlecht speelde Bayat een vooraanstaande rol bij de in- en uitgaande transfers. De Standaard bevestigt dat Van Holsbeeck opgepakt is voor verhoor.

Van Holsbeeck moest bij Anderlecht vertrekken na de intrede van Marc Coucke als nieuwe eigenaar. Afgelopen weekend raakte bekend dat Van Holsbeeck nu adviseur zou zijn van Roger Lambrecht bij Sporting Lokeren.

LEES VERDER ONDER DE FOTO


(foto DC)

Mogi Bayat

"Ik heb deze zomer 40 miljoen euro voor de Belgische clubs opgeleverd", klopte Mogi Bayat zich begin september op de borst. De voormalige manager van Sporting Charleroi geldt als de belangrijkste spelersmakelaar in België.

Bayat deed lange tijd vlot zaken voor Anderlecht, sinds de overname door Marc Coucke is zijn rol er minder prominent geworden. Al speelde hij wel nog een rol bij de transfers van onder meer Kara Mbodj en Lukasz Teodorczyk.

Dejan Veljkovic

Deze voormalige profvoetballer was bij Eendracht Aalst ploegmaat van Gilles De Bilde en maakte wat later snel naam als spelersmakelaar. De 48-jarige Dejan Veljkovic geldt als nummer twee in België, na Mogi Bayat. Hij deed vooral zaken voor KV Mechelen en Sporting Lokeren.

Veljkovic begeleidde transfer van Milan Jovanovic van Standard naar Anderlecht.

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Zonder passie haal je nooit je volledige rendement"

Peter Maes

Meer voetbalquotes