Verbale en fysieke bedreigingen door Mogi Bayat

10 oktober 2018
instagram
De zaak Bellemans die tot het omkoopschandaal Standard-Thor Waterschei leidde, de zaak Zheyun Yť, het Belgisch voetbal is weer een ophefmakende zaak rijker. Een onderzoek naar corruptie, witwaspraktijken en matchfixing.

Een zaak die het voetbal in Europa - niet alleen in BelgiŽ! - op zijn grondvesten laat daveren. Er werden liefst 44 huiszoekingen in BelgiŽ verricht plus 13 in andere landen. De onderzoeksrechter zette ruim 200 politiemensen in.

Dat Mogi Bayat bij de verdachten hoort, betekent geen donderslag bij heldere hemel. In de voetbalwereld stellen velen zich al langere tijd vragen bij zijn doen en laten.

Hoe kan een voetbalmakelaar zich opwerpen tot 'vriend des huizes' om in- en uitgaande transfers te regelen? Niet alleen bij Anderlecht! Mogi Bayat ging al een tijd als de 'Koning der Belgische makelaars' door het leven. Een status waar hij apetrots op was met uitspraken als "dankzij mij zijn de clubs deze zomer weer 40 miljoen euro rijker".

Maar de flamboyante zaakwaarnemer was niet bij iedereen geliefd. Club Brugge weigerde een tijdlang met Bayat aan tafel te zitten omdat er bepaalde dingen waren gebeurd. Marc Coucke maakte na de aankoop van Anderlecht duidelijk dat hij zich vragen stelde over de rol van Bayat bij Anderlecht. Hij zou een andere weg bewandelen. Bayat kwam terug ten tonele in het Astridpark.

Toen Roland Duch‚telet de baas werd bij STVV en even later Standard in handen nam, probeerde hij komaf te maken met de inmenging van zaakwaarnemers bij het afsluiten van een transfer of een contractverlenging. Een initiatief dat zeker niet op enthousiasme werd onthaald binnen de wereld van de spelersmakelaars.

Clubleiders gaven aan liever geen zaken te doen met Mogi Bayat. Een tijd later keerden ze hun kar. Club Brugge deed dat ook. Ze zaten met Obbi Oulare opgescheept, die niet inging op een tussentijdse contractverlenging en dreigden zo geld kwijt te spelen. Bayat toverde een deal met het Londense Watford te voorschijn, Club kreeg 8 miljoen euro en Bayat was terug welkom.

"Hij krijgt dingen geregeld en deinst er niet voor terug om met bedreigingen uit te pakken als de zaken niet lopen zoals hij wil", merkt Peter Vandenbempt bij VRT Nieuws op. Daar horen ook verbale en zelfs fysieke bedreigingen bij. De Sportpersbond kwam recent nog in actie tegen Mogi Bayat.

Bij liefst tien van de zestien eersteklassers vond een huiszoeking plaats. Om onder meer de contracten van de spelers en trainers die beroep deden op Mogi Bayat en Dejan Veljkovic op te vragen.

Het onderzoek leidde ook tot huiszoekingen in Luxemburg - waar Mogi Bayat zijn bedrijf registreerde - en Frankrijk. Maar ook in ServiŽ, Montenegro en MacedoniŽ was er beweging in deze zaak.

Actie Premier League

In het topvoetbal valt veel geld te verdienen. Mogi Bayat keerde zichzelf onlangs een premie van 7,8 miljoen euro. Makelaars als Jorge Mendes en Mino Raiola verdienen nog zoveel keer meer met het begeleiden van transfers en contractbesprekingen.

Die topmakelaars schrikken er niet voor terug om clubs en trainers onder druk te zetten. Als hun speler niet mag meedoen, zwaait er wat. Dat heeft immers een negatieve invloed op hun verdiensten.

Een maand geleden kon je op Voetbalbelgie.be lezen dat er ook wat broeit in de Premier League. Uit onderzoek zou blijken dat bij vier van de vijf transfers een dubbele commissie in het spel is: van de club en de speler. De Engelse clubs willen een aanpassing van de regelgeving, die zou moeten verbieden dat de clubs ook geld aan de betrokken makelaar moeten geven.

Het afgelopen jaar betaalden clubs in Engeland en Wales ruim 247 miljoen euro aan zaakwaarnemers.

Nota bene: jan en alleman kunnen spelersmakelaar worden. Een cursus volgen hoeft al een tijd niet meer. Je moet je alleen laten registreren en een kleine som betalen.


Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Ik wil een team met inzet zien. Het talent hebben we, maar alleen daarmee komen we er niet."

Roberto Martinez

Meer voetbalquotes