Onthutsend nieuws over Delferière en Vertenten

11 oktober 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Financieel gesjoemel bij transfers, dat was geen donderslag bij heldere hemel. Maar waarom pakte het federale parket ook twee scheidsrechters op? Twee topscheidsrechters in het Belgische voetbal dan nog wel?

'Operatie Schone Handen' draait niet alleen om witwassen van geld en corruptie. Er is ook matchfixing in het spel. Het ene is nauw verbonden met het andere.

Sébastien Delferière en Bart Vertenten blijken nauwe banden te hebben met spelersmakelaar Dejan Veljkovic, die in het circuit omschreven werd als dé man die dingen kan regelen.

Vorig seizoen botste het met Mogi Bayat, die er niet voor terugdeinsde om mensen onder druk te zetten, en clubleiders duidelijk maakte dat hij mee bepaalde wie degradeerde en wie niet.

Degraderen betekent niet alleen een slechte zaak voor de club en de supporters. De waarde van de spelers daalt. Dat voelt een spelersmakelaar in zijn portemonnee.

In het seizoen 2017/2018 zat KV Mechelen in de probleemhoek. Dejan Veljkovic was de 'huismakelaar' bij Malinwa. Zeven spelers van AS Eupen hadden Mogi Bayat als makelaar.

Volgens Het Nieuwsblad schakelde Veljkovic zijn netwerk in om KV Mechelen - en dus ook zichzelf - te helpen. Hij zou goede banden hebben met Sébastien Delferière en Bart Vertenten. Topscheidsrechters die op het einde van het reguliere seizoen vaak ingezet werden om belangrijke duels te fluiten, zowel in de strijd voor de prijzen als voor het behoud.

"In de laatste weken van het reguliere seizoen heeft Veljkovic regelmatig telefonisch contact met het duo", meldt Het Nieuwsblad. "Onze redactie heeft weet van een afspraak tussen Veljkovic en Delferière in januari om een auto te kopen. Dankzij de makelaar krijgt de toparbiter een mooie korting op een Volkswagen Tiguan. Ook betaalt Veljkovic een bijdrage voor de voetbalschool van Delferière."

Maar Delferière - die een job als bediende heeft bij de Belgische voetbalbond! - liep een blessure op. Veljkovic zou zich daarna bekommerd hebben over Bart Vertenten. In het dagelijks leven radioloog.

"Tegen Charleroi zet KV Mechelen alles op alles, maar het raakt niet verder dan een 1-1 gelijkspel. In de slotfase verrast Vertenten met een goedkope penalty voor KV Mechelen. Charleroi-verdediger Dessoleil raakt KV Mechelen-aanvaller Pedersen amper aan in de zestien."

24 februari 2018, De Standaard. "De duizenden fans dankten Vertenten dit keer op hun blote knieën, na een fout op Pedersen. Rits nam de verantwoordelijkheid op zich, zette zich achter de bal, maar… miste. Enfin, Mandanda dook de bal knap uit zijn hoek. Een dure misser mogelijk, de klok tikte weg."

Geen driepunter voor KV Mechelen. Op de voorlaatste speeldagen leden ze een 3-2 nederlaag bij Standard. Op de slotdag moesten ze met een ruime marge tegen Waasland-Beveren winnen. Het werd 2-0.

Eupen begon echter plots te scoren tegen Moeskroen. Mogi Bayat had meerdere spelers, bij beide ploegen, in zijn klantenportefeuille. KV Mechelen moest dus meer scoren, om in eerste klasse A te kunnen blijven. Nicolas Verdier liet twee gigantische kansen onbenut.

Toeval of niet... de Franse aanvaller trok naar AS Eupen, bakte er niets van, kwam in opspraak met gokken op (eigen) wedstrijden, en kreeg tot ieders verrassing een nieuwe kans bij KV Mechelen. Met dank aan... Mogi Bayat.

Die verloste KV Mechelen van Silvère Ganvoula en mocht in ruil Fabien Camus en Nicolas Verdier bij Malinwa stallen.

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Voetbal is soms een achterbakse wereld waar weinig mensen echt zeggen waar het om draait."

Jelle Van Damme

Meer voetbalquotes