Waarom zijn er ook journalisten opgepakt?

11 oktober 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Een transfer, een beter contract, een winstpremie, in het topvoetbal valt veel geld te verdienen. Zowel voor spelers als trainers én makelaars. Denk maar aan de 7,8 miljoen euro winst die Mogi Bayat zichzelf recent uitkeerde. Maar wat hebben journalisten te winnen op financieel vlak?

De onderzoekers in de Operatie Propere Handen voelden woensdag twee journalisten aan de tand. Er volgde nog een derde.

Een zoektocht naar bruikbare informatie? Journalisten horen en zien veel dingen gebeuren. Zaken die niet altijd publiek gemaakt worden. Moeilijk te bewijzen of gevoelige materie.

Volgens Het Belang van Limburg hoort er een andere invalshoek bij. In het huidige voetbal spelen statistieken een steeds belangrijkere rol. Wie scoort vaak? Hoeveel assists? Het aantal geslaagde passes of tackles, aantal wedstrijden, volledig uitgespeelde matchen, noem maar op.

De omstreden makelaar Dejan Veljkovic zou sms'en verstuurd hebben naar journalisten om een speler of scheidsrechter een hogere puntenquotering te geven na een wedstrijd. Met een positief cijfer kon Veljkovic uitpakken bij spelers of scheidsrechters.

Het Nieuwsblad laat weten dat Veljkovic gunstige cijfers vroeg voor Bart Vertenten. Een middel om zaakjes te kunnen regelen met die scheidsrechter?

Ook voor de arbiters is het topvoetbal 'business' geworden. Hoe meer matchen je mag fluiten, hoe meer je verdient. Hoe hoger je in de scheidsrechtersranking je geraakt, hoe meer je verdient en hoe meer kans je maakt op een stap hogerop.

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist liet gisteren weten dat hij de resultaten van het onderzoek afwacht. Hij gaf wel aan dat scheidsrechters geen nauwe band mogen hebben met makelaars. "Die gaan hun boekje te buiten", aldus Verbist.

Als de geruchten waar zijn zou Bart Vertenten dankzij Dejan Velkjovic een fikse korting verkregen hebben bij de aankoop van een nieuwe Volkswagen Tiguan. Er is ook sprake van snoepreisjes en andere cadeautjes.

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Als je supporters het gevoel geeft dat ze klanten zijn, ben je verloren."

Manager Borussia Dortmund

Meer voetbalquotes