LIVE - Toelichting parket in zaak 'Operatie Propere Handen'

11 oktober 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Het federale parket geeft op een persbabbel meer toelichting over de stand van zaken van het onderzoek in de zaak 'Operatie Propere Handen'. Wie blijft aangehouden? Welke stappen worden er nog ondernomen?

* Makelaar Dejan Velkjovic is in vrijheid gesteld. Hij is in verdenking gesteld van financiële fraude en matchfixing.

* De financiële directeur van KV Mechelen (Thierry Steemans) is aangehouden. Olivier Swolfs en Dirk Huyck, de financieel directeur en voorzitter van Waasland-Beveren zijn in verdenking gesteld. Somers en Huyck zijn vrijgelaten onder voorwaarden.

* Vier personen zijn in verdenking gesteld van criminele organisatie, een vijfde voor het witwassen van geld.

Achttien personen worden later vandaag nog voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Het onderzoek gaat verder, meldt het parket.

* De onderzoekers stelden vast dat scheidsrechter Sébastien Delferière ongeoorloofde contacten zou gehad hebben met makelaar Dejan Veljkovic, waarbij de arbiter bepaalde voordelen verkregen zou hebben. Hij is vrijgelaten onder voorwaarden. Delferière is in verdenking gesteld voor private corruptie.

* De bal ging in 2017 aan het rollen toen er verdachte transacties werden waargenomen in een bankkantoor in Genk.

* 28 mensen werden opgepakt voor verhoor, 22 personen zullen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter, vier personen zijn in het buitenland onderschept, tegen twee van twee van hen loopt een internationaal aanhoudingsbevel.

* Bij de huiszoekingen bij negen voetbalclubs werden dossiers en drie luxehorloges in beslag genomen. Speurders namen in binnen- en buitenland 3,7 miljoen euro in beslag.

* De huiszoekingen leverden nog meer op: verpakkingen van luxehorloges ter waarde van liefst 8 miljoen euro!

* Spelersmakelaar Dejan Velkjovic zou meermaals constructies opgezet hebben bij KV Mechelen, Racing Genk, Club Brugge, Standard en Lokeren! Velkjovic kon zo commissielonen in het zwart opstrijken. Spelers kregen ook verdoken vergoedingen (lees: zwart geld).

* Mogi Bayat zou gemanipuleerd hebben bij de transfers van meerdere spelers om zo hogere commissies op te kunnen strijken, in het nadeel van de betrokken club(s) of speler(s). Bayat zou daarvoor beroep gedaan hebben op andere makelaars en personen.

* Er werd nog een vierde spelersmakelaar aangehouden: Walter Mortelmans, die spelers vertegenwoordigde bij KV Mechelen en Waasland-Beveren.

* Tijdens het onderzoek trof men aanwijzingen aan van een mogelijke matchfixing in de Jupiler Pro League. Het gaat om twee degradatiematchen in het seizoen 2017/2018.

Dejan Veljkovic zou in samenspraak met vier bestuursleden van KV Mechelen de uitslag van twee matchen beïnvloed hebben. Daar zouden afspraken met scheidsrechter Bart Vertenten en bestuursleden van Waasland-Beveren bij te pas gekomen zijn.

De tweede match is Antwerp-Eupen (voorlaatste speeldag) en dus niet de vaak genoemde Eupen-Moeskroen.

* Twee journalisten werden benaderd om een hoge quotering te geven voor Bart Vertenten.Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Bob Peeters heeft het tactische vernuft van een in zilverpapier gewikkelde koeienvlaai"

Herman Brusselmans

Meer voetbalquotes