Makelaar rekent (opnieuw) af met Mogi Bayat

12 oktober 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Hoge bomen vangen veel wind. Mogi Bayat werd tot oppergod bij de Belgische voetbalmakelaars verheven. Een status waar hij duidelijk op kickte. In het voetbalmilieu klonk kritiek. Weinigen durfden dat in het openbaar te doen. Jacques Liechtenstein deed dat wel. En hij blijft Bayat op de korrel nemen.

Liechtenstein begon al in 1992 als zaakwaarnemer in het voetbal. Vandaag gaat zijn bedrijf als Eleven Management door het leven.

In mei 2012 botste het met Mogi Bayat. Ex-manager van Sporting Charleroi, die meer graten zag in een carrière als spelersmakelaar. Liechtenstein was zaakwaarnemer van Jelle Vossen en Julien Gorius. Bayat mengde zich in dat verhaal. Daarna gebeurde dat met een andere speler.

"Ik sprak met de trainer en die vertelde me dat hij die speler niet nodig had. Mogi zei dat het niet erg was. Die club zou dan afstand van die speler willen doen, waardoor we een nieuwe commissie konden opstrijken bij de doorverkoop. Op dat moment wist ik met wat voor een persoon ik te maken had", neemt Jacques Liechtenstein geen blad voor de mond in een interview met La Dernière Heure.

Marc Coucke

Liechtenstein stelt dat Mogi Bayat medewerking genoten moet hebben vanuit de clubs. "Anders is het onmogelijk om zo snel een transfer af te sluiten. Kijk naar Sylla en Zulte Waregem. Hij was geblesseerd en zat in Afrika. Alles samen - inclusief het loon en de commissies - ging het om 5 à 6 miljoen euro. Dergelijke sommen spenderen aan een speler die niet medisch getest is, is een grote nalatigheid van een club."

Bayat zou spelers adviseren zich tegen hun club op te zetten, om zo tegen een lagere prijs te kunnen vertrekken. Hij wijst naar Kenny Saief, die gehuurd was van Anderlecht en plots verklaarde dat alles bij Anderlecht zoveel beter was dan bij AA Gent. Een straffe uitspraak als je nog jaren onder contract ligt bij die andere ploeg, en nog niet duidelijk is of je terug moet.

Er duiken nog voorbeelden op: Silvio Proto die zich plots onmogelijk maakte bij KV Oostende, Nabil Dirar bij Club Brugge - waarna Mogi Bayat jarenlang niet meer gewenst was, Dylan De Belder bij Lierse.

Wie Mogi Bayat zegt, denkt ook aan Herman Van Holsbeeck en RSC Anderlecht. Liechtenstein was niet verrast met het ontslag van Van Holsbeeck, toen Marc Coucke de leiding nam.

"Alleen een blinde zag niet dat de komst van Saief en de transfer van Hanni (naar Spartak Moskou, nvdr.) nog twee snelle deals waren van Herman Van Holsbeeck en Mogi Bayat. Coucke zou Hanni nooit laten gaan hebben. Hij was de beste speler en Coucke zou liever eerste dan derde geëindigd zijn."

Liechtenstein is niet de eerste makelaar die opmerkt dat er vreemde dingen gebeuren in het Belgische voetbal, die in andere landen niet kunnen.

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Ik wil een team met inzet zien. Het talent hebben we, maar alleen daarmee komen we er niet."

Roberto Martinez

Meer voetbalquotes