Nieuwe onthullingen over Veljkovic en Vertenten

16 oktober 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Dat Bart Vertenten het goed kon vinden met Dejan Veljkovic, spilfiguur in het voetbalschandaal Propere Handen, is geweten. De onderzoekers hielden die twee al maanden in de gaten, ook met telefoontaps. Het weekblad Humo weet meer.

Sébastien Delferière is in verdenking gesteld van witwassen en matchfixing. De nummer één bij de Belgische scheidsrechter werd niet aangehouden door de onderzoeksrechter van Tongeren. Collega Bart Vertenten zit wel in de cel.

Journalisten die gepaaid werden met cadeautjes om hogere punten te geven voor Bart Vertenten, die er zelf een druk telefoonverkeer op nahield met makelaar Dejan Veljkovic, alias The Fixer. Ze zouden afspraken gemaakt hebben om wedstrijden te beïnvloeden op het einde van het seizoen 2017/2018, met als doel KV Mechelen - waar Veljkovic al jaren zaken mee deed - in eerste te houden.

"Het zou gaan om de match tegen Charleroi, waarin Vertenten een lichte strafschop toekende in het voordeel van Mechelen", meldt het weekblad Humo. "Die penalty werd vervolgens gemist door Mats Rits, een speler uit – o ironie – de portefeuille van Veljkovic."

"En in Antwerp-Eupen floot Vertenten een ingebeelde strafschop voor de thuisploeg, een fout die hij achteraf toegaf. Opdat de geloofwaardigheid van de scheids toch niet te erg zou worden aangetast, zou Veljkovic vooraf bij drie krantenjournalisten hebben aangedrongen om hem toch een goede beoordeling te geven."

Volgens Humo is er nog meer aan de hand. "Is het toeval dat Vertenten ook de fameuze Moeskroen-OHL floot, die aan het licht bracht dat de Leuvense kapitein Reynaud niet vies was van een gokje? Of neem nu die avond in maart 2015. Na 88 minuten stond Cercle Brugge 2-0 voor tegen KV Mechelen, en was de Brugse club gered. Een buitenspelgoal, een strafschop en een derde doelpunt later gaf het scorebord ‘2-3’ aan. Van redding naar degradatie in amper een handvol minuten. Scheidsrechter die avond? Vertenten. En honderd kilometer verderop was Waasland-Beveren, nog zo’n club waar Veljkovic goed thuis was, gered."

"Vertenten, een spoedarts die nog verder studeerde voor radioloog, was ooit de jongste scheids in eerste klasse. Hij leek het mooi voor mekaar te hebben, maar aan zijn carrière lijkt nu abrupt een einde te zijn gekomen, gevallen voor de verlokkingen van een sympathiek ogende makelaar."


Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Ik ben een rationeel persoon. Voorheen wist ik niet dat er bij voetbal zoveel emoties kwamen kijken."

Roland Duchâtelet

Meer voetbalquotes