EXCL: Jordan Botaka over STVV, kunstgras en Play-off 1

08 november 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Jordan Botaka kreeg in zijn tweede seizoen bij STVV de aanvoerdersband toegestopt. Tel daar nog een nieuwe positie bij, van flankaanvaller tot rechtsachter. Bijna halfweg de competitie had Voetbalbelgie.be een goed gesprek met de 25-jarige Congolese international.

Geboren in Kinshasa, via onder meer Club Brugge, Excelsior Rotterdam, Leeds United en Charlton Athletic bij STVV beland. Vorig seizoen kwam hij in 26 van de 38 competitiematchen aan de aftrap en viel hij 9 keer in. Botaka zit nu aan 14 basisplaatsen op 14. Een duidelijke stap vooruit.

"Het blijft speciaal om als verdediger uitgespeeld te worden", trapt Botaka een open deur in. "Ik pas me zo goed mogelijk aan en vind dat ik toch al heel wat bijgeleerd heb sinds de start van het seizoen."

"Als de trainer me straks echter zou zeggen dat hij me opnieuw als aanvaller gaat uitspelen, maakt hij misschien wel de meest blije man van Sint-Truiden en omstreken van mij. Maar het ploegbelang primeert."

"Geen gigantisch voordeel"

STVV staat op de zesde plaats en mag dromen van een tweede deelname aan Play-off 1. Jordan Botaka blijft er heel rustig bij.

"Vorig seizoen draaiden we lange tijd in de top zes mee en haalden we Play-off 1 niet. Dit seizoen moeten we daar echt wel proberen bij te geraken. Op dit moment verdienen we dat. We brengen goed voetbal, zowel thuis als uit. Maar het seizoen is natuurlijk nog lang. De concurrentie is groot en we moeten elke match voluit blijven gaan."

Over die thuismatchen is er nogal wat te doen. Ploegen die op Stayen verliezen wijzen steevast naar het kunstgrasveld. "Ik ben persoonlijk geen voorstander van ons speelveld. Dat geldt voor bijna alle spelers denk ik. Voetballen op een gewone grasmat is leuker. Maar we moeten realistisch zijn: dat kunstgrasveld ligt er en je vervangt dat niet zomaar."

"Je kan niet stellen dat het een gigantisch voordeel oplevert voor STVV, maar het is ook zeker geen nadeel. Voor de andere ploegen is het toch altijd even aanpassen. Maar dat hebben wij ook op verplaatsing en daar pakten we toch al behoorlijk wat punten. We gingen winnen in Gent, pakten een punt in Genk en Anderlecht."

"We zijn professionals"

Met tien man een punt veroveren in Anderlecht, thuis een gelijkspel tegen Club Brugge, op het nippertje toch nog winnen tegen Zulte Waregem, Jordan Botaka blijft er vaak opvallend rustig bij. Er horen geen euforische toestanden bij.

"Na een overwinning zie ik gewoon geen reden om uitbundig te vieren. Als je drie punten pakt, moet je dat uiteraard koesteren, maar we zijn professionals. We moeten leven voor onze job en rust nemen wanneer dat kan. Als aanvoerder overdrijf ik daar soms ook wel eens in", lacht Jordan Botaka.

Hij neemt zijn rol als kapitein heel serieus. "Na elke wedstrijd zal ik de spelers steeds persoonlijk aanspreken. Bij winst als extra boost, bij een verlies of gelijkspel als wijze van motivatie, om de volgende keer beter te doen."

"Mijn focus gaat na elke match meteen naar de volgende. Ik overleg, meteen na de match, met de staf de planning voor de daaropvolgende week en geef mijn bevindingen weer. Dan kunnen we snel terug verder. Op naar de volgende match."


HNo

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Als je supporters het gevoel geeft dat ze klanten zijn, ben je verloren."

Manager Borussia Dortmund

Meer voetbalquotes