Football Leaks: Pro League komt ook in opspraak

09 november 2018
instagram
OH Leuven, Westerlo, STVV, Lommel, Cercle Brugge, KV Mechelen, ze stelden allemaal de licentie van Excel Moeskroen in vraag. Volgens de KBVB was er echter niets aan de hand. Moeskroen was niet in handen van een spelersmakelaar. Pierre François, de huidige CEO van de Pro League, was dat blijkbaar wel!

Moet een prominente figuur van de Pro League, de vereniging van Belgische profclubs, niet aan de alarmbel trekken als hij weet heeft van illegale praktijken?

Via Football Leaks komt aan het licht dat Excel Moeskroen dat Pierre François een potentiële koper doorverwees naar makelaar Pino Zahavi.

De krant De Standaard citeert een e-mail van Pierre François aan Vadim Vasilyev, vicevoorzitter van AS Monaco. "Het lijkt me evident dat het de moeite waard is om over een eventuele verkoop te gaan spreken. Maar ik kan u alleen maar aanraden om die gesprekken direct met P.Z. te voeren in plaats van met tussenpersonen", schrijft François in september 2016. P.Z. staat voor Pino Zahavi.

Pierre François verklapte vorige week in een interview met Sport/Voetbalmagazine dat hij een rol speelde bij de verkoop van Cercle Brugge aan... AS Monaco.

Wat heeft een CEO van de Pro League - de vereniging van Belgische eersteklassers - te doen met de verkoop van een club?

In de voetbalwereld is niemand verrast. Pierre François was directeur bij Standard en werkte daarna voor RAEC Bergen en White Star Brussels. Toeval of niet, zijn bazen Luciano D'Onofrio, Domenico Leone en John Bico werden allemaal veroordeeld voor frauduleuze praktijken. François kwam ook in opspraak in een zaak over witwaspraktijken en betaalde een minnelijke schikking.

Hij volgde in mei 2015 Ludwig Sneyers op als CEO van de Pro League.

In dat interview met Sport/Voetbalmagazine verklaarde François dat hij wist dat er vuile spelletjes gespeeld werden in het Belgisch voetbal. De CEO van de Pro League keek toe en ondernam geen enkele actie.

Het federale parket deed dat wel nadat Dejan Veljkovic op een dag 450.000 euro van twee bankrekeningen afhaalde in een kantoor in Genk. De start van Operatie Propere Handen.

Nota bene: Marc Coucke - voorzitter van de Pro League - stelde recent een werkgroep samen om de zaakwaarnemers aan banden te kunnen leggen met een betere regelgeving. Dat zijn Melchior Wathelet - Minister van Staat en voormalig Minister van Justitie, sportadvocaat Wouter Lambrecht en... Pro League-directeur Pierre François.


Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Als je supporters het gevoel geeft dat ze klanten zijn, ben je verloren."

Manager Borussia Dortmund

Meer voetbalquotes