CIJFERS: De zwanengang van RSC Anderlecht

03 december 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Na een 1-4 zege bij KV Kortrijk stuurde Anderlecht Oostende met schaamrode wangen naar huis (5-2). Het regende superlatieven. Met het duo Dimata-Santini had Anderlecht de beste voorlijn in huis gehaald. Trebel zou Anderlecht naar de titel leiden, enzoverder.  Sinds 5 augustus is er veel veranderd bij RSCA.

Anderlecht begon met een twaalf op twaalf tegen Kortrijk, Oostende, Charleroi en Moeskroen. De fans kregen liefst zestien goals te zien, een gemiddeld van vier per match. Anderlecht slikte in die periode vier treffers.

Ze werden nog meer afgeschilderd als dé te kloppen ploeg. Op 26 augustus incasseerden de jongens van Hein Vanhaezebrouck een (eerste) klap, met een 2-1 nederlaag bij titelverdediger Club Brugge. Waren ze dan toch niet zo goed?

Een gelijkspel in eigen huis tegen Antwerp volgde (1-1). De uitschuiver bij AA Gent (1-0) werd toegeschreven aan de eerste Europese match die eraan zat te komen. Maar de Brusselaars pakten geen punt bij het Slovaakse Spartak Trnava (1-0).

De 2-1 zege tegen aartsrivaal Standard werd gevolgd door een bekernederlaag tegen stadsgenoot Union St-Gillis (0-3). STVV kwam - een dik uur met tien - een punt sprokkelen in Anderlecht (0-0) en Dinamo Zagreb gaf voetballes in het Astridpark (0-2).

Een crisisberaad op de parking van het Regenboogstadion volgde, waarbij voorzitter Marc Coucke geflankeerd werd door Michael Verschueren. Anderlecht pakte drie broodnodige punten bij Zulte Waregem (1-2) en deed dat ook thuis tegen Cercle Brugge (4-2).

Wie dacht dat de trein terug vertrokken was, had het mis. Een 2-0 voorsprong uit handen geven tegen Fenerbahçe (2-2), een 2-1 nederlaag bij het kleine Eupen, en thuis een gelijkspel tegen rode lantaarn Lokeren met als toetje een treffer van de buiten gebonjourde Olivier Deschacht (1-1).

Na een 1-2 overwinning bij het kwakkelende Waasland-Beveren volgden een 2-0 nederlaag bij Fenerbahçe en een 2-0 zege tegen AA Gent. Met een 4-2 nederlaag bij STVV, een gelijkspel thuis tegen Trnrava (0-0) en een 1-2 uitschuiver tegen Racing Genk blijft Anderlecht in de probleemhoek zitten.

Overwinteren in Europa zit er niet in. De Beker van België was al na één wedstrijd afgelopen. Anderlecht mag van geluk spreken dat de halvering van de punten bij de start van Play-off 1 nog altijd van kracht is. Zo kunnen ze misschien toch nog een rol van betekenis spelen, als ze een gevoelige kwaliteitsinjectie kunnen doorvoeren in de wintermercato.

"Het is dramatisch. Het publiek zit er gelaten bij"

Anderlecht telt 30 op 51, goed voor de vierde plaats, op acht punten van koploper Racing Genk. De schade beperken, dat wordt het belangrijkste streven in december. Ze spelen nog thuis tegen Charleroi en moeten na de trip naar Dinamo Zagreb nog naar Cercle Brugge en Moeskroen. Na een thuismatch tegen Waasland-Beveren volgt een verplaatsing naar AA Gent.

Hein Vanhaezebrouck moet zoveel mogelijk punten trachten te winnen in vijf competitiematchen. Daarna volgen nog maar acht wedstrijden, met of zonder de nodige versterkingen.

"Anderlecht staat al twee seizoenen mijlenver verwijderd van waar de club decennia lang voor heeft gestaan: topsportmentaliteit, de kunst van het winnen, het DNA van Anderlecht is ver te zoeken", merkt Peter Vandenbempt op bij Radio 1. "Het is dramatisch. Het publiek zit er gelaten bij. Ze zitten er berustend naar te kijken."

  • JPL: negen zeges, drie draws, vijf nederlagen (30 op 51 en doelsaldo 31-21)
  • BVB: nederlaag (doelsaldo 0-3)
  • EL: twee draws, twee nederlagen (2 op 12, doelsaldo 2-5)

Anderlecht zit aan een gemiddelde van slechts 0,46 punt per wedstrijd (alle competities samen). Ze slikten in die drie competities gemiddeld 1,26 doelpunt per match en scoorden er 1,43.


Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Plaats een reactie

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Wat Yannick Ferrera met een allegaartje van buitenlanders en onervaren spelers doet, is zéér knap."

Jacques Sys

Meer voetbalquotes