Vandenbempt: "Dat vloekt met de waarden van Club Brugge"

10 december 2018
instagram
© www.voetbalbelgie.be - DC
Ruud Vormer trapte Club Brugge op voorsprong op de Freethiel, maar er volgde nog een ijskoude douche. Met 2-1 onderuit gaan bij de nummer laatst, een ploeg die één keer had gewonnen in zeventien matchen, dat wekt vragen.

"Dit kan niet", stelde Stefano Denswil na afloop. Aanvoerder Ruud Vormer nam het woord 'schande' in de mond. Club Brugge zit met een mentaliteitsprobleem opgezadeld. De spelers lijken zich moeilijk op te kunnen laden voor de matchen in de Pro League, en zeker niet als het om zogenaamde kleinere wedstrijden gaat.

"Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt tegen een zwakke tegenstander", stelt Peter Vandenbempt bij Radio 1. "Dat dreigt stilaan een kwalijke gewoonte te worden. Mentaal afwezig zijn tegen kleinere tegenstanders, tegen Atlético Madrid zullen ze het waarschijnlijk weer wel zijn."

Club Brugge wist in de laatste negen competitiematchen slechts twee keer te winnen. Antwerp is de titelverdediger terug voorbijgesneld in de stand, met Racing Genk nog altijd als fiere koploper.

"Dit is de nederlaag te veel voor Club Brugge", merkt Vandenbempt op. "Die zal niet meer aanvaard worden door het duo Mannaert-Verhaeghe. Dit vloekt met de traditie en de waarden van Club Brugge."

Nota bene: voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert stapten tijdens de rust van Waasland-Beveren-Club Brugge al de kleedkamer binnen, om de spelersgroep wakker te schudden.

Propere Handen en blessures

Zo komt Ivan Leko toch wat onder druk te staan. "Een trainer als Leko heeft heel veel krediet opgebouwd, maar hij zal toch wel eens aangesproken worden op zijn verantwoordelijkheid."

Leko kan verzachtende omstandigheden. De combinatie met de groepsfase in de Champions League is zwaar, zowel fysiek als mentaal. Tel daar nog de waslijst aan blessures bij. Vooral op de flanken is het dweilen met de kraan open. Tegen Waasland-Beveren waren Danjuma, Emmanuel Dennis, Krépin Diatta, Thibault Vletinck, Clinton Mata en Dion Cools niet inzetbaar.

Vandenbempt vermoedt dat er nog meer meespeelt: de affaire Propere Handen, waarbij Ivan Leko - als klant en vriend van Dejan Veljkovic - ondervraagd werd en een nacht in de cel verbleef.

"Die traumatische ervaring heeft toch ingehakt bij de trainer. Hij heeft het mentaal moeilijk en is zichzelf niet. Dat viel bovendien op een slecht moment, in de moeilijkste periode van het seizoen."

Al is er ook weer geen man overboord. De kloof met Racing Genk bedraagt vijf punten. Dat zijn er drie bij de start van Play-off 1. Club Brugge speelt deze maand nog tegen Atlético Madrid, KV Kortrijk (uit), Antwerp en Lokeren (uit). Tegen Atético en rivaal Antwerp zal er geen gebrek aan motivatie zijn. Bij de twee uitmatchen wordt het uitkijken.


Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Plaats een reactie

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Ik wil een team met inzet zien. Het talent hebben we, maar alleen daarmee komen we er niet."

Roberto Martinez

Meer voetbalquotes