Groundhopping: De Bosuil, Royal Antwerp FC

18 november 2013
instagram

Royal Antwerp Football Club onstond in 1880 en is de oudste nog bestaande Belgische voetbalclub. Tot 1923 speelden de rood-witten op het Kiel en in Berchem. In 1923 verhuisden ze definitief naar Deurne-Noord.

Het Bosuilstadion werd op 1 november 1923 officieel in gebruik genomen bij de interland België-Engeland (2-2). Er was plaats voor 38.000 toeschouwers. In 1937 en 1956 stonden er uitbreidingswerken op het programma. De capaciteit steeg naar 60.000 plaatsen.

Het stadion van Antwerp deed toen nog dienst als thuishaven van de Belgische nationale ploeg. Op 26 maart 1977 werd de laatste België-Nederland op de Bosuil afgewerkt. De Rode Duivels kwamen voor het laatst in actie in dit stadion in 1988 tegen Brazilië.

In 1991 maakte een staantribune achter een doel plaats voor het Atrium Complex met 800 inside business-seats. Het seizoen 1997-'98 betekende een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de club met het stamnummer 1. Het verouderde stadion verloor de strijd met de weergoden. Een deel van het dak waaide weg en de veiligheidscommissie besloot het stadion tijdelijk te sluiten.

De sportieve klap was groot. De uitgestelde wedstrijden stapelden zich op en wegens het tekort aan gespeelde matchen bleef R Antwerp FC automatisch van punten verstoken. De inhaalwedstrijden die achteraf aan een sneltreintempo en onder enorme druk werden afgehaspeld konden geen kentering meer brengen, en de Great Old degradeerde naar tweede klasse.

Antwerp FC stelde zijn kandidatuur voor Euro 2000, maar het dossier raakte niet tijdig rond. Een klein deel van de plannen van het Eurostadion kreeg toch vorm. Achter het tweede doel, kant Merksem, rees een overdekte zittribune uit de grond met 3.000 plaatsen.

Voetbalbelgie.be trok naar de Bosuil voor een fotospecial. Als afsluiter krijg je een zwart-witte foto te zien uit die goede oude tijd. We vonden deze foto op rafcmuseum.be.

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Trainers zeggen vaak dat ze niet op een job azen uit respect voor de collega die er aan de slag is. Dat is bullshit!"

Arnar Vidarsson

Meer voetbalquotes