Competitiehervorming Deel 2: Play-offs 1

21 mei 2009
instagram

De competitiehervorming die ons te wachten staat is niet op een-twee-drie uit te leggen. Daarom brengen we met voetbalbelgie.be een vierdelig overzicht van onze nieuwe competitie. Vandaag hebben we het over deel 2: de play-offs 1.

Play-offs 1

Op zondag 14 maart eindigt de gewone competitie, en vervolgens starten de play-offs op woensdag 24 maart. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de 'play-offs 1' en 'play-offs 2'.

Aan de play-offs 1 nemen het nummer één tot en met zes uit de stand deel. Deze play-offs lopen over tien wedstrijden, telkens met heen- en terugwedstrijd. De ploegen die deelnemen, beginnen aan deze slotcompetitie met de helft van de punten die ze tijdens de 'gewone' competitie verzamelden.

Als een ploeg een oneven aantal punten verzamelde, bijvoorbeeld 57, dan wordt dit getal naar boven afgerond. In dit geval zou dat 28 punten worden.

Europese tickets

Op zondag 9 mei wordt de laatste speeldag van deze play-offs 1 gespeeld. Pas dan is de kampioen bekend: de eerste in de eindstand van deze play-offs dus. Samen met de tweede speelt de kampioen twee voorrondes van de Champions League.

De derde in deze eindstand speelt in de derde ronde van de nieuwe Europa League, opvolger van de UEFA Cup.

De vierde in de stand speelt barrage met de winnaar van de play-offs 2, hierover later meer. De winnaar daarvan speelt in de tweede ronde van de Europa League.

Voor de vijfde wordt het ingewikkeld. Deze speelt geen Europees voetbal, tenzij de bekerwinnaar bij de eerste vier eindigt. In dat geval neemt het nummer vijf de plaats in van het nummer vier in de barrage tegen de winnaar van de play-offs 2. De winnaar van deze barrage krijgt een ticket voor de tweede ronde van de Europa League. 

In onze andere delen gaan we dieper in op de andere nieuwe situaties, zie de nieuwslinks hieronder.

Competitiehervorming Deel 1: Gewone competitie
Competitiehervorming Deel 3: Play-offs 2
Competitiehervorming Deel 4: De eindronde

Pieter Vanlommel

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

De laatste reacties
voetbal

Re: Competitiehervorming Deel 2: Play-offs 1

Kjell op 18 juni om 21:39
Bij aa gent & brugge krijg je de play-offs ingegrepen..
Ik vidn het idee dat iemand daar zei héél goed. in schotland doen ze dit ook;zonder play-offs.. dus is dit niet belachelijk.
10 teams is ideaal;het versterkt het nivaeu;én de beloning daarvoor.
voetbal

Re: Competitiehervorming Deel 2: Play-offs 1

16 juni om 21:37
FUCK DE PLAY-OFF'S

Football
For
Fans
voetbal

Re: Competitiehervorming Deel 2: Play-offs 1

22 mei om 21:49
Die van den bond zijn dikke afzetters dat gaat de modale supporter alleen maar meer geld kosten. Met dank aan diene sul van een wijnants. Hij denkt dat westerlo bij die eerste zes gaat zitten. Hahahaha
voetbal

Re: Competitiehervorming Deel 2: Play-offs 1

paris op 22 mei om 09:22
waarom mag dat half puntje niet behouden blijven?
toch totaal oneerlijk? of is't gewoon omdat dat niet mooi staat op een pancarte?
pff prutsers.
doe eens gewoon, 2 speelrondes met 16 (allicht beter gelet op het niveau in belgie en de zwaardere kalender europees en duivels) of 18 ploegen - en gewoon 30 of 34 speeldagen en basta.
en pak een s de buitenlandersregel aan ipv met zo n stom play off systeem te zitten prutsen! behalve schotland, die een nog onozeler systeem hebben, is er geen enkel van de 53 landen in europa (bahalve nu nog holland) dat zich met zo iets belachelijk maakt
voetbal

Re: Competitiehervorming Deel 2: Play-offs 1

Rouche95 op 22 mei om 08:53
Dit systeem trekt op niks!!In Holland hebben ze die play-offs al afgevoerd...De Bond probeert ook eens iets,pfff!!
Als je op 't einde van de competitie op de eerste plaats eindigt,verdien je 't gewoon om kampioen te spelen!Dat ze dan gewoon een competitie van 10 ploegen maken en dan 4x tegen Anderlecht,Club,Genk,Gent,....Dat zou pas de competitie sterker maken.Wat dan weer nadelig zou zijn voor de kleinere clubs,alhoewel de 2de klasse dan ook sterker word...
voetbal

Re: Competitiehervorming Deel 2: Play-offs 1

azerty op 21 mei om 18:44
Wat zou er gebeuren als we volgend seizoen 1 plek verliezen in Europa en nog maar drie tickts hebben in plaats van vier?
voetbal

Re: Competitiehervorming Deel 2: Play-offs 1

... op 21 mei om 18:39
ik vind het nog een goed systeem.
je start wel met de helft van de punten dus het blijft nog eerlijk, als je echt verdient om kampioen te spelen moet je dus zeker kunnen winnen van de eerste zes ploegen.
voetbal

Re: Competitiehervorming Deel 2: Play-offs 1

21 mei om 17:58
Ik weet maar één ding, dat het veel geld gaat kosten. Eerst een abonnement voor de competitie en daarna nog één voor de play-offs.
voetbal

Re: Competitiehervorming Deel 2: Play-offs 1

malinwa op 21 mei om 17:15
Dus, maw als de zesde in de stand in de eigenlijke competitie niet al te veel punten minder heeft als de eerste, kunnen zij nog kampioen spelen. Plezant is anders als je dan eerste eindigt in maart.
voetbal

Re: Competitiehervorming Deel 2: Play-offs 1

21 mei om 17:11
Dank u om de juiste rekening te maken; want inderdaad 57/2 wordt 28 en niet 26. ;)
1 2
> >>

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Trainers zeggen vaak dat ze niet op een job azen uit respect voor de collega die er aan de slag is. Dat is bullshit!"

Arnar Vidarsson

Meer voetbalquotes