Aliyu Datti terug in Nigeria

09 juni 2009
instagram
Aliyu Datti verliet in de zomer van 2008 RAEC Bergen. Sindsdien is het stil rond de Nigeriaanse spits. Opzoekwerk wijst uit dat hij terug in zijn geboorteland voetbalt, bij de Niger Tornadoes.

Amper 14 jaar oud, werd Aliyu Mohammed Datti door het grote AC Milan ontdekt. De Italiaanse grootmacht haalde hem weg bij Kaduna United FC, waar hij zijn hele jeugd voetbalde. Eenmaal in Italië aangekomen liep het niet van een leien dakje voor Datti.

In januari 1997 werd hij al voor een jaar uitgeleend aan Ravenna Calcio, in de woelige Serie C. Ongetwijfeld geen gemakkelijke situatie voor een 15-jarige. Het daaropvolgende seizoen speelde hij -tevens op uitleenbasis- bij Padova, dat in dat jaar degradeerde naar de Serie C. Datti ontpopte zich er wel tot basisspeler, hij speelde er 29 wedstrijden.

De carrière van Datti wordt gekenmerkd door uitleenbeurten. Aan het einde van het seizoen 1997-1998 keerde hij terug naar Milan, om daar op twee jaar tijd slechts 2 wedstrijden te spelen. Dus werd hij opnieuw uitgeleend, eerst aan Monza, waar hij vier keer scoorde, en via een korte terugkeer naar Milan aan Siena.

Testen bij Standard

In 2003 vervolgens gaf Standard de Nigeriaan de kans om zich te ontwikkelen buiten Italië. Na enkele bevredigende tests boden de Rouches hem een contract aan. Datti speelde verdienstelijk, en schopte het zelfst tot international, maar als ex-speler van AC Milan werd er (te) veel van hem verwacht. Het gevolg was dat Datti, ondanks zijn 9 doelpunten, werd uitgeleend aan Bergen voor het seizoen 2004-2005.

Standard zat immers met een luxeprobleem in de aanval, met een herboren Emile Mpenza en aankopen Alexandros Kaklamanos en Sambegou Bangoura. Het seizoen bij Bergen betekende de grote doorbraak voor Datti. Hij scoorde er 14 keer in 30 wedstrijden, wat hem een transfer naar AA Gent opleverde.

Weinig vertrouwen van Dury

Maar bij Gent kon Datti zijn superseizoen niet overdoen, wat ervoor zorgde dat hij het daaropvolgende seizoen bij Zulte Waregem speelde. Net als bij Standard had hij daar af te rekenen met sterke concurrentie, met name van Tim Matthys en Cédric Roussel. Coach Francky Dury had ook weinig vertrouwen in Datti, tijdens de winterstop trok hij Siani en Dosunmu als vervangers van de vertrokken Roussel aan.

En dus speelde de snelle Datti in het seizoen 2007-2008 terug bij Bergen, waar hij echter niet hetzelfde niveau haalde als zijn vorige passage bij de Draken. Na anderhalf seizoen besloot hij om terug te keren naar Nigeria om er te gaan spelen bij Niger Tornadoes, een klein clubje met een stadion waar 5000 toeschouwers in passen.

Nicky Hayen zet stap vooruit in Nederland
Olivieri werkt liever op de achtergrond
Stijn Haeldermans studeert Rechten

Pieter Vanlommel

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

De laatste reacties
voetbal

Re: Aliyu Datti terug in Nigeria

robinho op 9 juni om 21:05
Ik heb hem veel goeie matchen zien spele bij Standard, kan zeker voetballen.
voetbal

Re: Aliyu Datti terug in Nigeria

.. op 9 juni om 19:57
Ik heb hem genoeg zien spelen bij Gent, en geloof mij, zo onderschat was die wel niet. Die kon echt niks klaarspelen.
voetbal

Re: Aliyu Datti terug in Nigeria

Nastja op 9 juni om 18:55
Zwaar onderschatte speler, de keren dat hij speelde bij Belgische clubs, scoorde hij vrij vaak en liet ie fantastische dingen zien! Type Mbokani, serieus onderschat eerst bij RSCA, en niet genoeg vertrouwen. Zet Datti in een ploeg waar hij dat wel krijgt en de vonken vliegen er vanaf...

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Als je succes wilt hebben, moet je er elke keer voor gaan. Niet enkel op de grote momenten."

Hein Vanhaezebrouck

Meer voetbalquotes