Cercle niet in zee met 'Kerk en Leven'

04 december 2010
instagram
Op het einde van het seizoen 2009-2010 kon Cercle Brugge een nieuwe shirtsponsor binnenhalen. Iets waar elke ploeg om staat te springen in deze tijden. Maar de vereniging weigerde om de religieuze toer op te gaan. Het loopt zo wel 50.000 euro mis.

Cercle kreeg een aanbod van parochieblad Kerk en Leven, met bijna 400.000 abonnees nog steeds een van de meest gelezen weekbladen van het land. Het magazine wilde zo extra naamsbekendheid genereren bij een mooie club. Maar groen-zwart zag dat verhaal niet zitten.

"Wij hebben daar diep over moeten nadenken", zegt Cercle-voorzitter Frans Schotte in Het Nieuwsblad. "Na twee vergaderingen met de raad van bestuur hebben we beslist om er niet op in te gaan. Voor minstens een deel van onze spelers, supporters en sponsors zou het zeer moeilijk gevallen zijn om zich te vereenzelvigen met de religieuze boodschap die dan op ons truitje zou staan."

Ook de affaire Vangheluwe speelde mee, geeft commercieel directeur Marc Tanghe toe. "Kerk&Leven wilde zijn naam op onze broekjes of onder de rugnummers en stelde een hele mooie deal voor. Maar door alle schandalen in de katholieke kerk, zeker rond bisschop Roger Vangheluwe in Brugge, vonden wij dat te delicaat. We vreesden een mikpunt te worden."

Cercle heeft nochtans katholieke roots. "Die christelijke wortels zullen we niet verloochenen, maar het is nooit de missie geweest van Cercle om mensen te werven voor de rooms-katholieke Kerk", zegt Schotte.

Cercle zag door zijn weigering een flinke sponsordeal aan zijn neus voorbijgaan. "Voor een plaatsje op de voetbaltruitjes of -broekjes van Cercle praten we toch al snel over 50.000 euro per seizoen en meer", zegt Frans Schotte. "Dat geld hadden we graag zien komen, maar de boodschap lag toch te delicaat."

Meteen vermeed Cercle ook miserie met de voetbalbond. "Het reglement is duidelijk: shirtreclame mag geen enkel politiek of religieus karakter hebben", zegt woordvoerder Nicolas Cornu van de KBVB. "Is dat toch het geval, dan moet de scheidsrechter dat melden. Er kunnen boetes worden opgelegd voor wie zondigt tegen de regels."

Yves Brokken

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

De laatste reacties
voetbal

Re: Cercle niet in zee met 'Kerk en Leven'

jef op 4 december om 14:43
Begrijp het ook niet van Kerk en Leven om aan shirtsponsoring te doen.
voetbal

Re: Cercle niet in zee met 'Kerk en Leven'

4 december om 13:39
arm cercle : dat je daar zelfs moet over nadenken
wel tekenend dat ze reclame wilden op de broekjes ...hun lievelings-kledingsstuk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"De Premier League is de belangrijkste bondgenoot van de Rode Duivels"

François Colin

Meer voetbalquotes