Portret: De roots van Vincent Kompany

11 mei 2006
instagram

Vincent Kompany, de twintigjarige sterkhouder van Anderlecht zag het levenslicht in Ukkel. Hij is de zoon van een Congolese vader en een Belgische moeder. Hij groeide op in de Noordwijk van Brussel. Deze wijk is één van de armere buurten van de hoofdstad.

De naam Kompany is afkomstig van een overgrootvader van de speler. Hij was een Congolees stamhoofd en werkte in de kopermijn Compagnie de Kasaï. Zijn onderdanen wilden hem promoten en gaven hem de naam Kompany. De vader van Kompany moest op de vlucht uit Congo. Hij kwam naar België en bouwde hier een nieuw leven op. Kompany's ouders stelden alles in het werk om Vincent, zijn broer en zijn zus van de straat te houden. Zijn ouders gingen uit elkaar. Mama Kompany verhuisde richting Ardennen. Papa Pierre en zijn kinderen bleven in Brussel.

 

In zijn vrije tijd voetbalde de jonge ster met zijn vrienden op de verharde terreinen van de Noordwijk. Op deze pleintjes merkten scouts hem op. Hij kwam op jonge leeftijd bij Anderlecht terecht. Zijn kwaliteiten waren toen al duidelijk. Hij bleek een echte leidersfiguur met een schitterende techniek. Hij had ook zijn eigen duidelijke visie op het spel. Als tienjarige liet hij zijn jeugdtrainer blijken dat er beter een ander spelsysteem gehanteerd zou worden.

 

Op 9 augustus 2003 maakte hij onder trainer Hugo Broos zijn debuut bij het eerste elftal. Kompany was op dat moment 17 jaar jong. Vanaf dit moment kwam zijn carrière in een stroomversnelling. Ook zijn palmares is al goed gevuld. Hij behaalde met Anderlecht de landstitel in het seizoen 2003-2004. Hij won in 2004 en 2005 de Ebbenhouten Schoen als beste voetballer van Afrikaanse origine in de Belgische eerste klasse.

 

Het jaar 2005 was het topjaar voor Kompany. Hij werd toen door de voetballers uit de eerste klasse verkozen tot profvoetballer van het jaar. Hij won dat jaar eveneens de Gouden Schoen met een recordvoorsprong op Luigi Pieroni. Dit jaar eindigde hij tweede achter de Portugees Conçeicão.

 

In 2003 maakte de verdediger van paars-wit zijn debuut in de Champions League. Hij mocht de volle negentig minuten opdraven tegen Bayern München. Het debuut bij de Rode Duivels kwam er in de wedstrijd tegen Estland. In 71 competitiewedstrijden scoorde hij vier keer. In de Champions League scoorde hij al één doelpunt.

 

Kompany tracht het voetballen te combineren met zijn studies. Zijn moeder vond het belangrijk dat hij bleef verder studeren. Hij werkte zijn middelbare school af en studeert nu de richting economie aan de Vrije Universiteit van Brussel. De verdediger weet uit zichzelf dat hij nog veel te leren heeft. "Zowel op het sportieve gebied als op het menselijk gebied, kan ik nog heel wat zaken opsteken. Er wordt heel veel druk van buitenaf op mij gelegd. Ik heb daar totaal geen problemen mee. Iedereen maakt fouten, ook ik. En van die fouten tracht ik te leren."

 

Kompany tekende zijn eerste profcontract op de leeftijd van zestien. Hij kreeg toen zijn eerste loon. Het bedroeg ongeveer 1.000 euro in de maand. Dat loon betekende ook de redding van zijn familie. Pierre Kompany was op dat moment werkloos. Kompany was trots dat hij op die manier voor zijn familie kon zorgen. Het grote geld heeft zijn hoofd niet op hol gebracht. Kompany schenkt regelmatig iets aan het goede doel. Hij betaalde zelfs de vakantie voor zijn oude vrienden. Hij heeft zijn roots nooit verloochend. Kompany bleef steeds nuchter en kalm ondanks de grote mediabelangstelling en het succes.

 

Kompany is niet alleen hot in België. Ook de rest van de wereld kent het supertalent. Zo mocht hij in 2005 een benefietmatch spelen voor de slachtoffers van de Tsunami. Kompany kreeg de gelegenheid om tegen grootheden als Shevcenko en Ronaldinho een balletje te trappen. De Belg is grof wild op de transfermarkt. Er kleeft een prijs van 16 miljoen euro op zijn hoofd. Topclubs als Manchester United, Barcelona, Inter Milaan en vele andere kwamen hem al scouten.

 

Op dit moment zou de Franse kampioen Olympique Lyon in pole-position liggen om de verdediger aan te trekken. Voor het bestuur van Anderlecht wordt het zo goed als onmogelijk om zijn goudhaantje te houden. Kompany blijft nuchter. Een verlengd verblijf op Anderlecht behoort voor hem eventueel tot de mogelijkheden.

Frederik De Smet

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Bob Peeters heeft het tactische vernuft van een in zilverpapier gewikkelde koeienvlaai"

Herman Brusselmans

Meer voetbalquotes