De wielerpassie van Wim De Coninck

08 augustus 2006
instagram

Veel ex-voetballers krijgen de smaak van het wielrennen op latere leeftijd te pakken. Bij Wim De Coninck was dit absoluut niet het geval. Hij kreeg de wielermicrobe te pakken toen hij nog maar vijf jaar was. De wielersport liet hem niet meer los.

"Alles wat met wielrennen te maken heeft, interesseert mij," zegt de voetbalanalist. "Zelfs de jeugd en de liefhebbers trekken mijn aandacht."

 

Wim De Coninck is een echte wielerliefhebber. Hij doet het heel graag, maar een passie is het niet. "De laatste tijd rijd ik wel meer dan vroeger. Als ik weinig tijd heb, knijp ik de remmen na een 60-tal kilometer dicht. In het andere geval loopt het aantal kilometers snel op tot 110 per rit. Ik rij meestal in de Vlaamse Ardennen. Ik vertrek in Gent en fiets door Oudenaarde, Zwalm en Brakel."

 

"Ik fiets meetal alleen. Soms houden Steven Caethoven of Glenn Zelderloo mij gezelschap. Caethoven is profrenner bij Chocolade Jacques. Zelderloo reed twee jaar geleden voor Jartazi, maar werd dan betrapt op doping. Hij heeft de draad intussen opnieuw opgepikt. Soms maak ik zelfs een fietstochtje met Nico Vanderdonck (ex-profvoetballer bij AA Gent en MSK Deinze, nvdr.)."

 

Wim De Coninck trok tijdens de zomermaanden de Alpen in. "We vertoefden er in de week dat de Tour op Alpe d’Huez passereerde. We trekken altijd met een groep vrienden, waaronder ook mijn zoon. Als er nog mensen mee willen, is dat geen probleem. We huren een grote chalet af en we zien wel wie er meegaat."

 

Speciaal trainen doet De Coninck niet. "Gewoon kilometers in de benen steken. Elk jaar rijd ik de cols iets sneller op. Toch valt het elke jaar serieus tegen," lacht hij.

 

De Coninck kreeg de liefde voor het fietsen met de paplepel naar binnen. Hij luisterde in 1964 naar de radio, in het gezelschap van enkele nonkels. Zij supporterden voor Walter Godefroot. Godefroot was van Drongen en de familie De Coninck, Wim incluis, was dat ook. De link is dus niet ver te zoeken. Toen Godefroot die dag het Belgisch kampioenschap won, was het ook bij de De Coninck's feest.

 

Van toen af is Wim de Coninck ook een echte fan van Walter Godefroot. "Ik was één van de weinige Belgen die geen fan was van Eddy Merckx. Merckx en Godefroot waren toen echte rivalen, en omdat ik voor Godefroot supporterde, deed ik dat dus zeker niet voor Merckx. Maar ik supporterde ook voor andere wielrenners uit de streek, zoals Roger en Eric De Vlaeminck, en voor Eddy Planckaert."

 

De Coninck zal altijd van de fiets houden, maar over zijn toekomst blijft hij in het ongewisse. "Ik heb er geen idee van," zegt hij eerlijk. "Soms kun je zaken plannen, en vallen die achteraf in het water. Bovendien ben je in het voetbal erg afhankelijk van anderen. Ik weet alleen dat ik dit seizoen een 90-tal wedstrijden van de Jupiler League zal volgen."

Yves Brokken

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"De Hollanders liggen er uit en wij zijn nummer 1, laat ons even blij zijn."

Vincent Kompany

Meer voetbalquotes