Reportage Belgische fanclub Borussia Monchengladbach

10 mei 2012
instagram

Borussia Mönchengladbach maakte in de jaren zeventig-tachtig gouden tijden mee. In die periode trokken vele Belgische fans - vooral uit Limburg - naar de Bökelberg om er te genieten van de unieke sfeer. Die hoogdagen zijn terug. Deze reportage is ook voorzien van een mooie fotospecial.

Voetbalbelgie.be trok naar Geel voor een goed gesprek met de Belgische supportersclub van de Fohlen. "Onze fanclub is opgericht in 2009 in mijn café op de markt in Geel", stelt Tim Wynants (zie fotospecial). "De eerste verplaatsingen maakten we met de wagen. We waren slechts met drie supporters."

Waarom gingen jullie in Duitsland kijken en niet naar een Belgische club?

"Die keuze was voor ons snel gemaakt! Filip Daems speelt er de pannen van het dak. Hij kwam regelmatig langs in mijn café en zijn moeder werkt bij ons. Nu is hij vriend aan huis en komt hij elke week langs om een kop koffie te drinken. Een beetje uit bijgeloof. Hij is daar in het begin van het seizoen mee begonnen. De bal rolde goed voor Borussia Mönchengladbach en Filip bleef dat week na week doen."

Wat maakt Borussia Mönchengladbach zo speciaal voor jullie? 

"Eerst en vooral is er natuurlijk de link met Filip Daems. Hij is onze ticketleverancier. Anderzijds is er de sfeer in het stadion. Volgens mij kan je die nergens anders beleven. De sfeer bij deze club is uniek."

Filip Daems bezorgt de tickets

Belgen die trouwe klant zijn als supporter bij een Duitse club. Welke reacties krijgen jullie?

"Onze Duitse collega's weten wie we zijn. Ze vragen dikwijls van waar we komen en waarom. Als we uitleggen dat we de supportersclub zijn van Filip Daems reageren ze met een dikke duim. Filip is bijzonder populair bij de fans van Mönchengladbach."

Wonen jullie alle wedstrijden bij?

"Wij volgen alle thuiswedstrijden en we proberen elk seizoen een drietal uitduels mee te pikken. Het is echter niet makkelijk om aan kaarten te geraken voor uitmatchen in de Bundesliga. Borussia Mönchengladbach heeft een enorme achterban. Filip kan dan maar aan enkele tickets geraken en zijn familie wil er natuurlijk ook bij zijn. Maar we gaan toch al elk jaar naar Schalke, Dortmund en Keulen." 

"We zijn met vijf supporters die altijd van de partij zijn: Yves Verwimp, Danny Van Heuckelom en zijn vriendin Sonja, mijn vriendin Daisy Sleeckx en ikzelf. Een vijftiental andere fans gaan regelmatig mee."

Wat kost een trip naar een match en hoe kan men zich hier voor aanmelden?

"De prijs voor een match ligt tussen de 50 en 60 euro, afhankelijk van de prijs van de plaats in het stadion. Dit is wel all inclusive! Bus, ticket en vooral ook de drank op de bus, en we kijken niet op een pintje meer of minder."

Bekijk hier onze fotospecial.

JC

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Zonder passie haal je nooit je volledige rendement"

Peter Maes

Meer voetbalquotes