Exclusief: STVV-fans volgen voorbeeld Beveren

20 januari 2013
instagram

Staaien werd omgedoopt tot Stayen. De heilige grasmat maakte plaats voor kunstgras. Tribunes die niet meer dichtbij het speelveld staan. Degraderen naar tweede klasse. Niet voluit van de televisierechten en transferopbrengsten kunnen profiteren. Een deel van de fans heeft zijn buik vol van dat alles en droomt van een nieuw begin. Misschien komt dat er ook wel van.

Toen de Amerikaanse familie Glazer te veel macht kreeg bij Manchester United riepen de fans een nieuwe club in het leven. De samensmelting van Beveren en Waasland tot Waasland-Beveren leidde tot het project Eskabee. Initiatieven van fans die zich niet meer kunnen vereenzelvigen met hun club en het heft in eigen handen nemen.

Op onze redactie kwam het volgende bericht binnen. "U leest het goed, enkele STVV-supporters starten met een club in vierde provinciale. Het gaat om een bestaande club, waarvan de naam behouden blijft, met een verwijzing naar Sint-Truiden bij. Voor supporters die terug plezier willen beleven aan het voetbal en zelf willen meewerken aan een mooi verhaal. Een verhaal dat echt is en waar niet iemand virtueel de touwtjes in handen heeft."

STVV is STVV niet meer

Gunther Leenen is een van die misnoegde supporters. Hij werd onlangs voorzitter van vierdeprovincialer Sporting Aalst en zet de deur open voor de fans van STVV.

"Het is een verhaal waar supporters mee kunnen besturen. Sporting Aalst is misschien een heel kleine club, maar we hebben wel een goed plan voor ogen. We willen vooral een aantal waarden terug op de kaart zetten. STVV begon als kleine club, werd groter en groter, en heeft de laatste jaren zijn waarden uit het oog verloren. Er lopen nu al meerdere STVV-fans in onze club rond, die met hart en ziel geel en blauw zijn of blijven, maar die de gang van zaken binnen het beleid beu zijn. STVV is STVV niet meer." 

Waarom dan juist Sporting Aalst?

"Onder de vlag van een bestaande club beginnen, biedt een aantal  voordelen op praktisch vlak: een eigen speelveld en kantine, spelers, jeugdspelers, minder administratieve rompslomp. Sporting Aalst heeft een goed imago."

Kan je dit alles vergelijken met Eskabee, het nieuwe KSK Beveren? 

"Eigenlijk gaat het om hetzelfde. Yellow Blue Beveren is een club in vierde provinciale waar wekelijks 400 supporters komen kijken. Er komt zelfs bengaals vuurwerk bij kijken. De sfeer is er fantastisch. Dat is wat wij ook willen bekomen.  Met dat project hebben zij KSK Beveren terug op de voetbalkaart geplaatst. Wij willen het echte Sint-Truiden, met de sfeer die er vroeger was, terugbrengen."

"Vroeger klopten men op de reclameborden om extra sfeer te maken. Er werd een beleid gevoerd met een warm hart, waar het nu puur zakelijk is. Men heeft een stadion om Europees te spelen en een spelerskern om gewoon mee te draaien in tweede klasse. Volgend seizoen moet men nog verder afbouwen, op sportief vlak. Dat is het probleem waar STVV mee kampt: voetbal mag niet alleen om het zakelijke gebeuren draaien."

Geel-blauw hart niet verloochenen

"Die andere waarden willen wij bij Sporting Aalst terug naar bovenhalen. Het ongenoegen bij de STVV-fans is groot, ook al laten ze dat weinig zien. De gelatenheid heerst. Ik hoor echter steeds meer mensen hier vertellen dat ze bij Sporting Aalst ervaren wat ze vroeger bij STVV hadden. Daar wil ik op inspelen."

In Beveren telden ze al snel honderden leden. Hoeveel STVV-fans zijn al op jullie kar gesprongen?

"Het gaat nog maar om een paar tientallen mensen. Maar dit verhaal is pas enkele weken oud. Er is nog geen promotie over gemaakt. Ik ben nog maar een tweetal maanden voorzitter van Sporting Aalst. We zijn het concept nog goed aan het uitwerken. Maar dat er behoefte is aan een echte volksclub is duidelijk. We ontvangen heel leuke reacties."

"Er is ook nog geen officieel contact geweest met de supportersverenigingen. Er zijn wel al een aantal leden van die fanclubs die mee willen doen met onze club. Zonder hun geel-blauw hart te verloochenen kunnen ze meewerken aan hun eigen club."

"Supporters die willen bouwen aan een mooi en eerlijk voetbalverhaal zijn van harte welkom. Wij willen een club creren waar iedereen het gevoel heeft dat de club een stukje van hem of haar is. Dat gevoel heb ik totaal niet meer als ik naar STVV ga."
 
Dat verhaal begint in vierde provinciale. Is er een financieel draagvlak om hogerop te kunnen klimmen?
 
"Absoluut! Ons financieel plan ligt klaar. De kans is zelfs reel dat we dit seizoen promoveren naar derde. We tellen slechts een achterstand van drie punten op de leider en zijn zeker van deelname aan de eindronde. Een aantal sponsors springen ook op onze kar. Daar horen enkel vrij grote bedrijven bij. Voorlopig kan ik daar niet meer over kwijt. We leggen de laatste hand aan ons concept. Pas daarna maken we namen van de partners bekend."

"Alles staat of valt natuurlijk bij het engagement van de supporters. We spiegelen ons aan het project in Beveren,  waar 400 500 fans naar de thuiswedstrijden van Yellow Blue Beveren afzakken. Veel STVV-fans en sponsors laten Stayen links liggen uit onvrede met het gevoerde beleid. Ik denk dat wij een goede kans maken om het succes van Beveren te evenaren."

Eigen jeugdwerking

Waar moeten jullie binnen een paar jaar staan?

"Het is de bedoeling dat wij de komende jaren een aantal stappen vooruit kunnen zetten. We zijn gemotiveerd, maar een concreet antwoord geven op die vraag is natuurlijk moeilijk en gevaarlijk. De intentie van ons plan is een club te creren die voorzichtig doorgroeit, maar gezond blijft  zonder inbreng van vreemd kapitaal en met mensen die zich verbonden voelen. Het tegenovergestelde van wat STVV vandaag is."

Zijn jullie van plan om enkele grote namen aan te trekken om sneller hogerop te kunnen klimmen?

"Dat is op zich niet de bedoeling. We gaan de ploeg sowieso versterken, maar de mensen die er nu spelen en die er elke week met hart en nieren voor gaan, gaan we zeker niet in de kou laten staan. Daarnaast gaan we ook hard werk maken van onze eigen jeugdwerking. Bekende voetballers van zowel vroeger als nu zullen meewerken aan dat plan. Zij gaan de spelers verder opvolgen en begeleiden. Dat biedt volgens mij een zeer grote meerwaarde."

Dries Charlier

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Er is maar n moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je f te vroeg, f te laat."

Johan Cruijff

Meer voetbalquotes