Stadion Jacques Chaban-Delmas (Bordeaux)

27 maart 2013
instagram
Op 30 maart 1924 werd het Stade Jacques Chaban-Delmas plechtig geopend. 88 jaar later heeft het stadion een rijke geschiedenis opgebouwd. Onder meer enkele wereldkampioenschappen voetbal, rugbywedstrijden en een naamsverandering vonden er plaats. Voetbalbelgie trok naar de thuisbasis van de Franse eersteklasser FC Girondins de Bordeaux en zorgde voor een fotospecial.

In 1923 besliste de burgemeester van Bordeaux, Fernand Philippart, om een sportpark met een voetbalstadion, tennispleinen en dergelijke te bouwen in het park van Lescure. Het stadion werd ook lange tijd het Parc Lescure of Stade Lescure genoemd. In 1924 werd het stadion officieel in gebruik genomen.
 
In 1932 moest de Stad Bordeaux het stadion opkopen omwille van financiële problemen. Een jaar later besliste burgemeester Adrien Marquet om een nieuw stadion te bouwen. De vazen (zie fotospecial) die buiten het stadion staan zijn, dateren nog van die tijd. Het was het eerste stadion dat volledig overdekt was zonder vervelende palen die het zicht belemmerden. FC Girondins de Bordeaux speelt sinds 1938 haar wedstrijden in het Chaban-Delmas stadion.
 

Wereldkampioenschap voetbal

Op 12 juni 1938 werd het stadion officieel ingehuldigd tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal. In totaal vonden er twee wedstrijden plaats. Zestig jaar later vond er opnieuw een WK plaats: vijf wedstrijden uit de poulefase en een achtstefinale. Elk wedstrijd was uitverkocht, wat in die tijd betekende dat er zo’n 31.800 toeschouwers waren.
 
België speelde er in Groep E tegen Mexico. Het werd 2-2. Huidig bondscoach Marc Wilmots scoorde beide doelpunten. Voor Mexico scoorde Garcia Aspe op penalty en Blanco.

Renovaties

In 1938 (WK), 1987, 1998 (WK) en 2008 werd het stadion gerenoveerd. Tijdens de memorabele halve finale Europacup 1 wedstrijd tussen Bordeaux en Juventus op 24 april 1985 is het toeschouwersrecord van 40.211 toeschouwers gevestigd. Het stadion had op dat moment een capaciteit van rond de 50.000 toeschouwers. De wedstrijd eindigde op 2-0 voor Bordeaux. Ze hadden in Juventus de heenwedstrijd met 3-0 verloren dus de Italianen mochten door naar de finale. Die speelden ze op 29 mei 1985 tegen Liverpool. Die datum staat bij iedereen in het geheugen gegrift als de dag van het Heizeldrama.
 
In 1987 werd het stadion voor de tweede keer grondig verbouwd. Er werd voor een comfortabeler vak gezorgd voor de bezoekers. De eerste wedstrijd die er plaatsvond was tegen Everton FC, die midden jaren 80 één van de grootmachten was in het Engelse voetbal.
 
Sinds de derde grote verbouwing in 1998, ter voorbereiding op het WK in Frankrijk, zakte de capaciteit naar 34.263 toeschouwers.
 

Naamgeving

Het stadion veranderde enkele keren van naam. Zo vind je aan een zijingang van het stadion het opschrift ‘Stade Municipal’. Door de meeste mensen wordt het nog steeds Stade of Parc Lescure genoemd. In 2001 besloot het stadsbestuur om het stadion om te dopen naar de in 2000 overleden burgemeester Jacques Chaban-Delmas. Hij was de langstzittende burgemeester van Bordeaux (1947-1995) en ook oud-premier van Frankrijk. Het stadsbestuur wilde hem op die manier eren.
 

Rugby

Jacques Chaban-Delmas was naast politicus ook groot fan van rugby. Zo was het stadion gastheer voor het wereldkampioenschap rugby 1999. Het kampioenschap werd georganiseerd door Wales, maar de wedstrijden vonden plaats in meerdere landen. In Bordeaux werden Frankrijk - Namibië (47-13) en Fiji - Canada (38-22) gespeeld. In 2004 vond de halve finale van de Heineken Cup, jaarlijkse competitie tussen teams uit de top rugbylanden, plaats in het Chaban-Delmas Stadion.In 2007 was Frankrijk gastheer van het wereldkampioenschap rugby. Wederom werd gespeeld in het stadion van Bordeaux. Er werden vier groepswedstrijden afgewerkt: Ierland - Namibië (32-17), Ierland - Georgië (14-10), Canada - Japan (12-12) en Australië - Canada (37-6).

Evenementen

Naast voetbal en rugby vonden er in het stadion ook nog andere evenementen plaats. Zo kwam de Tour de France al eens aan in het stadion en hield Johnny Hallyday er tweemaal een concert. Er werden zelfs bokswedstrijden gehouden.

Toekomst

Omdat het stadion niet aangepast is aan de eisen van de UEFA zal de Franse subtopper in 2015 verhuizen naar de site Bordeaux-Lac. De nieuwbouw zal 168 miljoen euro kosten en biedt plaats aan 43.000 voetbalfans.  Burgemeester van Bordeaux, Alain Juppé, lanceerde op 15 mei 2012 een oproep om het huidige stadion een nieuwe functie te geven. Daar is nog geen officieel besluit over genomen. 

Bekende ex-spelers van Bordeaux

Bij Bordeaux speelden onder meer de Fransen Eric Cantona, Didier Deschamps, Raymond Domenech, Yoann Gourcuff, Bixente Lizarazu, Jean-Pierre Papin, Sylvain Wiltord en Zinédine Zidane. Met Gilbert Bodart, Enzo Scifo, Patrick Vervoort en Marc Wilmots telt ons land vier Belgen die in Bordeaux speelden.
 

Vijf bezienswaardigheden

Naast het voetbalstadion zijn er in Bordeaux nog enkele zaken de moeite waard om te bezoeken. Zo is de grootste kerk van Bordeaux de kathedraal St-André qua grootte vergelijkbaar met de Notre Dame in Parijs. In de wijk Saint-Michel vind je de basiliek Saint-Michel, de op een na hoogste klokkentoren van Frankrijk, alleen de toren bij de kathedraal van Straatsburg is hoger. Rond de toren wordt op maandag en zaterdag markt gehouden. Een van de mooiste gebouwen van Bordeaux is het Grand Théâtre. Het wordt ook Opéra genoemd. Dit theater kan zich meten met de Scala van Milaan of het Teatro di San Carlo in Napels. De kades van Bordeaux hebben de laatste jaren een metamorfose ondergaan. De vijf kades langs de bocht van de Garonne zijn omgetoverd in aantrekkelijke wandelpromenades waar u kunt genieten van het uitzicht op een van de terrasjes. De Place de la Bourse is een van de mooiste pleinen van Bordeaux en grenst aan de Quai de la Douane. Hier wordt duidelijk waar de welvaart van Bordeaux ooit op gestoeld was: de handel in koloniale waren.
 

Bereikbaarheid

Je kan het stadion bereiken via de tramlijn A en met de bus 9.  

Hier vindt u een 360° animatie van in het stadion.

Dries Charlier

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Voetbal is soms een achterbakse wereld waar weinig mensen echt zeggen waar het om draait."

Jelle Van Damme

Meer voetbalquotes