Excl: De meest memorabele Europese wedstrijden

23 oktober 2013
instagram
Naar aanloop van de Europese wedstrijden van de Belgische clubs van deze week ging Voetbalbelgie terug in de tijd. In het lijstje hieronder volgen de meest memorabele momenten van Belgische clubs in Europa in de 21ste eeuw. Winst tegen Manchester, gepakte strafschoppen van Butina en zelfs een doelpunt van Sinan Bolat.

Anderlecht Manchester United (2-1), seizoen 2000/2001

RSC Anderlecht moest in 2000/01 aantreden in de UEFA Champions League. Anderlecht speelde erg sterk en werd in de eerste ronde groepswinnaar voor Manchester United, PSV Eindhoven en FC Dynamo Kiev. De tweede ronde overleefde Anderlecht echter niet, maar het zette wel enkele mooie resultaten neer.

En van de uitschieters was ongetwijfeld de winst tegen grootmacht Manchester United. In het eigen Constant Vanden Stockstadion wonnen de Brusselaars met mooie 2-1 cijfers tegen The Mancunians. De verdediging van de Engelsen wist geen raad met het gouden duo Radzinski-Jan Koller.


AC Milan Club Brugge (0-1), seizoen 2003/2004

De stunt van het jaar in het seizoen 2003-2004 in de Champions League was de winst van Club Brugge tegen AC Milan. In het eigen San Siro gingen de Milanezen, die het jaar voordien de Champions League nog konden winnen, onderuit tegen Club Brugge.

Onder andere een werelddoelpunt van Andres Mendoza en minstens even belangrijke reddingen van Dany Verlinden loodsten de Bruggelingen voorbij topspelers zoals Pippo Inzaghi en Clarence Seedorf.


Borussia Dortmund Club Brugge (2-1 + strafschoppen), seizoen 2003/2004

Enkele maanden voordien beleefden de Bruggelingen nog een prachtige Europese avond. In de kwalificatiewedstrijd voor de Champions League kon Blauw-Zwart Borussia Dortmund uitschakelen. Man van de wedstrijd was ongetwijfeld doelman Butina die zich van anti-held tot held ontpopte.

De Kroaat was verantwoordelijk voor het openingsdoelpunt van Dortmund, maar herstelde zich in de strafschoppenserie. Hij pakte niet n, maar twee strafschoppen! Een wedstrijd die in het geheugen gegrift staat van veel Clubsupporters.


Anderlecht Hamburg (4-3), seizoen 2010/2011

In het seizoen 2010/2011 zorgde Anderlecht bijna voor een stunt van jewelste. De Brusselaars konden zich kwalificeren voor de kwartfinales van de Europa League, maar moest daarvoor voorbij het Duitse Hamburg SV.

Paars-Wit kon zich niet kwalificeren, maar speelde een wedstrijd om nooit te vergeten. Anderlecht maakte vier goals in het eigen Vanden Stockstadion en legde het vuur aan de schenen van de Duitsers. Ook Hamburg scoorde drie keer en had daarmee genoeg om door te stoten na 3-1 winst in eigen stadion.

U kan het wedstrijdverslag HIER zien.

Standard AZ Alkmaar (1-1)

Sinan Bolat bezorgde op Sclessin de fans van Standard een delirium. De doelman scoorde in de laatste groepsmatch van de Champions League de late gelijkmaker tegen AZ. Hierdoor mocht Standard Europees overwinteren in de Europa League.

Ik kan het nog altijd niet bevatten. Heel gek om als keeper in de laatste minuut voor de kwalificatie te zorgen met een doelpunt, klonk het na afloop bij Bolat. Een wedstrijd die hij zich altijd zal herinneren.

De sfeer vanuit het Standardvak

De goal van Bolat met radiocommentaar van Peter Vandenbempt.


Glenn Schrader

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Voetbal is soms een achterbakse wereld waar weinig mensen echt zeggen waar het om draait."

Jelle Van Damme

Meer voetbalquotes