EXCL - Rendement jeugdopleidingen te laag?

02 maart 2015
instagram
In het huidige voetbal nemen de televisierechten en de handel in spelers een steeds belangrijkere rol in. Investeringen worden gewikt en gewogen en dat heeft ook gevolgen voor de jeugdopleiding. Kunnen er andere wegen bewandeld worden? Wij vroegen het aan Wim Declercq, trainer aan de Essevee Soccer School.
 
Als steeds meer zakenmensen en investeerdersgroepen een rol opeisen in het voetbal krijgt het aspect ‘voetbal is business’ een steeds grotere dimensie. In de bestuurskamers zal het woord rendement aan populariteit winnen. Wat kost een speler en wat brengt hij de club bij? Wat kost de jeugdopleiding en welk rendement valt er te noteren?
 
Wij kregen het 'ECA Report on Youth Academies' onder ogen. Dat een belangrijk orgaan als het ECA dat initiatief neemt, spreekt boekdelen. De European Club Association telt 197 leden, waarvan vijf Belgische ploegen: Anderlecht, Club Brugge, Standard, Racing Genk en AA Gent.
 
In dat rapport staat vermeld wat die clubs uitgeven aan hun jeugdopleiding. FC Barcelona spant de kroon met 10 miljoen (!) euro per jaar. Ajax zit aan 6 miljoen euro. Anderlecht, Club Brugge en Standard zitten aan 1,5 miljoen euro. Racing Genk moet daar niet voor onder doen.
 
Dat is veel geld. Geld dat in het voetbal is business-klimaat moet opbrengen. Anderlecht zag recent veel jongeren doorbreken, maar nog niet zo lang geleden was het andere koek. Bij Racing Genk liepen Courtois en De Bruyne rond. Nu is het al even wachten op een nieuw toptalent. Hetzelfde verhaal bij Standard, dat aan een grondige hervorming van de jeugdopleiding denkt, met het rendement als maatstaf.  

"Klassieke jeugdopleidingen slechts
een rendement van 1 tot 2%"

Vandaag luidt bij vele clubs de leuze: Als we elk jaar één of twee spelers kunnen laten doorstromen naar de A-kern, zijn we goed bezig.
 
Niet iedereen volgt die redenering. Wim Declercq stapte zeven jaar geleden in het academieverhaal van Jean-Marc Guillou. Twee jaar geleden koos hij voor het prestigieuze project van Patrick Decuyper, die bij Zulte Waregem de Essevee Soccer School oprichtte.  
 
"Klassieke jeugdopleidingen hebben een rendement van 1 tot 2%, onze aanpak gaat voor 80%", stelt Wim Declercq tegenover Voetbalbelgië.be.
 
"In België zijn wij, bij wijze van spreken, Koning Eénoog in het land der blinden", merkt Declercq op. "Omdat iedereen de essentie van een jeugdopleiding aan zich verloren laat gaan. Je moet kinderen niet alleen als voetballer opleiden, maar ze ook als mens benaderen."
 
"Of de voorzitters blind zijn voor die visie? Ik denk het niet. Ze hebben er gewoon de tijd en de interesse niet voor. Het opleiden van jeugdspelers vereist een lange termijn politiek, terwijl een club leiden op korte termijn rendement moet opleveren. Onze opleiding start met kinderen van elf jaar, maar helaas kunnen we ze niet zes jaar ouder maken. De vruchten kunnen niet vandaag of morgen worden geplukt. Het rendement volgt later. Clubvoorzitters zien het als een investering op lange termijn en dat schrikt hen af."
 

"Wij zorgen voor frustraties bij de grote clubs"

Volgens Tongenaar Wim Declercq maakt de omkadering en vooral de begeleiding van jongeren het grote verschil.  
 
"Onze academie vereist een investering van 400.000 euro, maar wij beschikken wel over drie fulltime coaches. Er is bijvoorbeeld ook een kookmoeder in dienst. Dat is een groot verschil met een klassieke jeugdwerking, waar 30 trainers aangesteld worden", benadrukt Declercq. "Onze jongens zijn liefst vier uur per dag met de bal bezig."
 
"Daarnaast trainen wij ook op een aparte manier. Sommige mensen zeggen: 'Blote voeten en wedstrijdjes van drie tegen drie, zo kan je geen profvoetballer worden'. Nu moeten ze echter inzien dat wij wél succes hebben. Vele toptalenten die wij vragen, komen naar ons."
 
De grote Belgische clubs halen de beste jonge spelers weg bij de kleinere clubs. Onderling woedt er ook een hevige strijd om spelers van elkaar af te kunnen snoepen. Geld speelt daarbij een cruciale rol. Met de Essevee Soccer School slaagt het kleinere Zulte Waregem er goed in om toptalenten bij de grote clubs weg te halen. Zonder centen op te tafel te moeten leggen. De omgekeerde wereld!
 
"We hebben al een mooie reputatie opgebouwd", merkt Declercq op. "Zulte Waregem verliest met zijn klassieke jeugdwerking talenten aan Anderlecht en Racing Genk, maar wij gaan ze op onze beurt bij hen weghalen. Dat zorgt voor de nodige frustraties bij de grote clubs, omdat zij geen vat hebben op ons. Jonge spelers willen naar ons komen, omdat ze merken dat het rendement heel hoog is. Ze maken een grotere kans om door te kunnen stoten tot het profvoetbal."

Thorgan Hazard bij de Essevee Soccer School Image and video hosting by TinyPic

"Wij zijn de universiteit van het voetbal"

Vele critici stellen dat de jongens van de Essevee Soccer School de nodige tactische intelligentie missen, omdat ze niet in competitieverband spelen. Volgens Wim Declercq is dat een totaal verkeerde perceptie van de werkelijkheid.  
 
"Onze trainingen bestaan eigenlijk voor 99 procent uit tactiek. Om het een beetje oneerbiedig te zeggen: 'Wij zijn eigenlijk de universiteit van het voetbal", verklaart hij.

"Voetbal wordt niet elf tegen elf gespeeld. Kijk naar de Champions League-wedstrijd tussen Manchester City en FC Barcelona. De linksachter staat nooit rechtstreeks in verbinding met de rechtsbuiten. Voetbal is eigenlijk te herleiden tot drie tegen drie, want niet alle elf spelers zijn betrokken met het spel. Jason Denayer had geen enkele wedstrijd elf tegen elf gespeeld, speelt bij Celtic en is nu Rode Duivel. Theo Bongonda zit bij het Spaanse Celta de Vigo. De bewijzen spreken voor zich."
 
"In een academie worden de toptalenten klaargestoomd als profvoetballer. Niet alleen fysisch en technisch, maar ook mentaal. In een gewone jeugdopleiding draait alles om competitie. De match van zaterdag of zondag. Spelers en trainers willen kost wat kost winnen. Ik vind dat niet de juiste opvatting binnen een opleiding."
 
"Trouwens als mensen naar onze trainingen komen kijken zeggen ze vaak: ‘Wat een mooie competitiegeest heerst er hier’. Dat is uiteraard een mooi compliment. De wil om te winnen, creëer je niet door elk weekend een wedstrijd te spelen. Onze jongens zitten op internaat. ‘s Avonds hangen er verschillende rangschikkingen op. Tennisvoetbal, jongleren, alles is competitie bij ons. De drang naar succes kan je ook op een andere manier verkrijgen." 

"Wij investeren in het sportief welzijn van de kinderen"

De Academie Jean-Marc Guillou in Tongerlo en de Essevee Soccer School. Volgen er snel nog academies? Wim Declercq verwacht niet meteen een ommekeer in de aanpak van de Belgische jeugdwerking. In het buitenland blijkt men wel oog te hebben voor het succes van een voetbalacademie.  
 
"Je ziet dat enkele topclubs niet meer het afgewerkte product willen kopen, maar de grondstoffen zelf willen ontginnen", verklaart Declercq, die een trainersopleiding in Amerika volgde.
 
"Het begint eigenlijk meer en meer te dagen dat ze geen gigantische bedragen moeten investeren om talenten op te leiden. PSV startte onlangs met een ambitieus jeugdproject, maar eigenlijk zie je dingen terugkeren waar wij al jaren mee bezig zijn."
 
Talentvolle spelers als Ilombe Mboyo komen vaak op een negatieve manier in het nieuws. Declercq is ervan overtuigd dat de opleiding van een speler een invloed heeft op zijn mentaliteit.  
 
"Wij hebben jongeren met hetzelfde talent in onze academie rondlopen, maar daar worden zij ook als mens begeleid”, stelt hij. “Er wordt hier niet geïnvesteerd in het financiële, maar het sportief welzijn van de kinderen. Wij geven onze jongens een topsportmentaliteit mee. Het niveau van trainen en de sérieux ligt veel hoger bij ons dan in een klassieke opleiding. Henry Ford zei ooit: 'Als ik de boeren had gevraagd wat ze willen. Dan hadden ze geantwoord: Snellere paarden'. Dat is de perfecte samenvatting van ons vernieuwend project." 

"Talent is maakbaar"

Talentvolle spelers wekken uiteraard de aandacht van grote clubs. Ook aan de Essevee Soccer School liggen er kapers op de kust, maar zij keren vaak van een kale reis terug.  
 
"Onze jongens komen in de academie aan als ze elf jaar zijn", vertelt Wim Declercq. "Op dat moment spelen we wedstrijden van drie tegen drie en op latere leeftijd bouwen we dat op. Niemand wil echter tegen ons spelen, waardoor ze niet ontdekt kunnen worden. Wanneer ze rijp genoeg zijn om elf tegen elf te spelen, zullen er pas scouts komen kijken. Dan geloven de mensen wel in hun kwaliteiten, maar ze liggen op die leeftijd al bij Zulte Waregem onder contract."
 
"Wij zijn natuurlijk ook niet naïef. Als een topclub met een grote cheque komt zwaaien, kan dat moeilijk geweigerd worden. Ik heb het meegemaakt met Jason Denayer, die in Tongerlo door Manchester City werd weggehaald. Op zijn zestiende zag je al dat hij bij een club in de Jupiler Pro League aan de slag kon. Eigenlijk moet je zelfs  het spelen bij een eerste elftal nog altijd als een deel van hun opleiding bekijken."
 
Vele clubs zijn nog niet overtuigd van de Essevee Soccer School. Toch wierp het werk van Thomas Caers en Wim Declerq al meermaals zijn vruchten af. Dit jaar brak onder andere Faysel Kasmi volledig door bij Lierse en ook andere talenten lieten zich bij de Pallieters in positieve zin opmerken.
 
"Ik hoor sommige mensen zeggen: ‘De lichting van Lierse is een toevalstreffer’, maar dat zeiden ze van de lichting van Jean-Marc Guillou in Beveren ook. Ik durf echter toe te geven dat die spelers bij Lierse niet allemaal toptalenten waren, maar talent is maakbaar", stelt Declerq.  

"Eén onafhankelijke voetbalacademie per provincie"

In Zwitserland werden meerdere voetbalacademies opgericht. Die werken onafhankelijk van de klassieke jeugdopleidingen. Volgens Declerq kan dat systeem ook in België aanslaan.

"Er zou per provincie een onafhankelijke voetbalacademie opgericht kunnen worden", legt hij uit. "In welke visie kan over worden gesproken, als de jongeren maar aan honderd procent opgeleid worden."
 
"Daarnaast moeten we het sociale aspect laten primeren en dat impliceert het behouden van de breedtesport. Als je aan een bepaalde elite jeugdtrainer vraagt: 'Hoeveel toptalenten heb jij in je ploeg?' Dan antwoorden ze: één of twee."

"De rest van het team wordt als kanonnenvlees gebruikt om die talenten later te laten doorbreken. Dat vinden wij asociaal. Wij draaien de situatie om. Wij zeggen tegen de minder talentvolle jongens: 'Wij gaan jou en je ouders niet voor de gek houden'. Zij stromen bijgevolg automatisch door naar de breedtesport, waar zij zich kunnen blijven amuseren."
 
Op de vraag of de klassieke jeugdopleidingen de visie van de Essevee Soccer School niet kunnen kopiëren, antwoordt Declerq duidelijk. "Dat is onmogelijk, omdat onze filosofie moeilijk te doorgronden is. Sommige mensen komen naar onze trainingen kijken, nemen een paar foto’s en denken hetzelfde te kunnen doen. Zo werkt het niet. Wij nemen misschien de moeilijkste weg over berg en dal, maar het is een zeer succesvolle. We bewijzen het nog steeds", besluit Declerq.  
 
Cijfers ECA report on youth academies

10 miljoen euro: FC Barcelona

8 miljoen euro: Olympique Lyon

6 miljoen euro: Ajax, Internazionale, RC Lens

5 miljoen euro: Sporting Lissabon

4 miljoen euro: PSV

3 miljoen euro: Arsenal, FC Basel

2,5 miljoen euro: Shaktar Donetsk

1,5 miljoen euro: Standard, Club Brugge, Anderlecht

1,3 miljoen euro: Dinamo Zagreb

(400.000 euro: Soccer School Essevee)


Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Bob Peeters heeft het tactische vernuft van een in zilverpapier gewikkelde koeienvlaai"

Herman Brusselmans

Meer voetbalquotes