Waarom laatbloeiers minder kansen krijgen?

05 maart 2015
instagram
De voetbalwereld is een harde wereld, zeker voor jonge talentvolle kinderen. Sommige jonge spelertjes krijgen echter niet alle kansen die ze verdienen. En dat allemaal omdat ze op het einde van het jaar geboren zijn. Ze krijgen vaak het etiket van ‘laatbloeiers’, terwijl ze meer talent kunnen hebben dan hun leeftijdsgenootjes. In Nederland is men bezig om dit probleem aan te pakken.

Aloys Wijnker, hoofd jeugdopleidingen van AZ, is één van de mensen die het probleem aankaart. “Op een recent congres van de KNVB (de Nederlandse voetbalbond) pleitten veel oud-voetballers voor een winnaarsmentaliteit bij jeugdspelertjes. Dat vind ik geen goed idee”, stelt hij in De Correspondent.

“Willen winnen is natuurlijk goed, maar in het jeugdvoetbal gaat het over goed worden en niet goed zijn. Veel trainers zien dat andersom en kiezen bijna alleen maar vroegrijpers”, zegt de Nederlander.

Hetzelfde probleem op school

“Nergens manifesteert deze onbewuste discriminatie zich zo sterk als in de topsport. Dat komt door de snellere selecties. Daar kiezen de meeste clubs voor de vroegrijpers omdat die op dat moment beter presteren, maar ze missen dan wel de jongere spelers die misschien meer talent hebben”, besluit Wijnker.

Je kan het zelfs doortrekken naar de school. Het wordt het geboortemaandeffect genoemd. Mensen die vroeg in het jaar zijn geboren hebben zowel op school als tijdens het sporten een voordeel tegenover hun jongere klasgenootjes. Ze staan zowel mentaal als fysiek veel verder. Je kan zelfs stellen dat kinderen die in het begin van het jaar geboren zijn, een jaar voorsprong hebben op kinderen die in november of december ter wereld kwamen.

Uniek project in Europa

In Nederland begon amateurclub Victoria dit seizoen met een uniek project in Europa. Het richtte aparte elftallen op voor vroegrijpers en laatbloeiers. Jeroen Roest, hoofd jeugdvoetbal bij Victoria en teammanager voor de KNVB, is de initiatiefnemer.

“We willen later geboren spelertjes de kans geven om rustig te groeien en bij te leren. Op die manier pogen we om jonge spelertjes hun plezier niet te laten verliezen”, zegt hij in De Correspondent.

“De plannen voor een aparte competitie voor laatbloeiers zijn nog niet gestemd door de KNVB. Het zou een uniek gegeven zijn in Europa. We organiseren met Victoria wel al tornooien voor laatbloeiers.”

Michaël Michiels

Voetbal België in je facebook nieuwsfeed?

Reageren is niet meer mogelijk

Laatste nieuws

ico-hottopics

Nieuws overzicht…

"Trainers zeggen vaak dat ze niet op een job azen uit respect voor de collega die er aan de slag is. Dat is bullshit!"

Arnar Vidarsson

Meer voetbalquotes