Romanov is de Abramovitch van Hearts

Roman Abramovitch voorstellen hoeft niet meer. Elke voetballiefhebber kent zijn verhaal ondertussen. In Schotland ontwikkelt zich een gelijkaardig verhaal. De Litouwse zakenman Vladimir Romanov nam medio januari 2005 Heart of Midlothian Football Club over. Hearts staat negen maanden later op kop in Schotland.


Vladimir Romanov, zijn vader was militair in het Russisch leger, vergaarde zijn fortuin in het bankwezen. Zijn vermogen wordt geschat op ruim 370 miljoen euro. Romanov was al eigenaar van de Litouwse club FBK Kaunas en van MTZ-Ripo Minsk (Wit-Rusland). Medio januari 2005 liet hij voor de machtsovername bij het Schotse Hearts weten dat geld geen probleem zou zijn. “Het is een kwestie van uren en minuten,” aldus Romanov.


Het bleken geen loze woorden te zijn. Romanov draaide de geldkraan open en Hearts kon plots spelers halen die vroeger onbetaalbaar waren. Eén van die spelers is Edgar Jankauskas, ex-Club Brugge, die in 2004 met FC Porto de Champions League won. Rangers en Celtic domineerden jarenlang het Schots voetbal. Nu moeten ze echt rekening houden met een derde club: Hearts of Midlothian. En die club heeft grote plannen. Het Tynecastle-stadion zal binnenkort verbouwd worden. De capaciteit wordt verhoogd van 18.000 naar 24.000 plaatsen.


“Elke club die ik bezit heeft als doel van kampioen te spelen,” aldus Vladimir Romanov. “Je moet de supporters spektakel aanbieden. Voetbal is als schaken. Het gaat niet alleen om winnen of verliezen met de schaakstukken. Je moet ook met je hoofd spelen. Ik ga niet eeuwig mee, de club wel.”


Vladimir Romanov nam Hearts voor 1,3 miljoen over. In de afgelopen maanden pompte hij ettelijke miljoenen in de club. De Litouwer probeerde eerder Dundee United en Dunfermline over te nemen.


Hearts of Midlothian FC werd in 1874 opgericht. In Edinburgh is er nog een eersteklasser: Hibernians of Edinburgh. Hearts veroverde vijf landstitels: 1894-’95, 1896-’97, 1957-’58, 1959-’60 en 1979-’80. De Jam Tarts wonnen de Schotse FA Cup in 1891, 1896, 1901, 1906, 1956 en 1998. Op het palmares staan nog vier League Cups: 1955, ’59, ’60 en ’63.

Categorieën
Voetbalnieuws

Antwoord

*

*

GERELATEERD