Portret Olympique Marseille


Nu Eric Gerets aan de slag gaat bij Olympique Marseille vond Voetbalbelgie.be de tijd rijp om een portret te schetsen over deze club. OM beschikt over een lange traditie gekruid met veel hoogtepunten, de laatste jaren zijn ze echter wat op de dool. Eric Gerets moet het tij doen keren. Het is tijd om weer successen te oogsten.


Deze Franse voetbalclub is opgericht in het jaar 1899. Het is de grootste en meest succesvolle ploeg in de geschiedenis van het Franse voetbal. Olympique de Marseille werkt zijn thuiswedstrijden af in het legendarische Stade Vélodrome, dat plaats biedt aan maar liefst 60.000 mensen. De kleuren zijn blauw en wit. De slagzin van de club luidt ‘droit au but’, vrij vertaald: ‘recht op doel af’.De legendarische club uit Marseille had al verschillende malen het kampioenschap en de beker van Frankrijk bemachtigd toen zakenman Bernard Tapie het voorzitterschap op zich nam in 1986. Onder zijn toezicht werd OM tussen 1988 tot 1992 vier maal op rij kampioen. Tapie had enorm veel ambitie en zijn doel was de Europacup winnen.


 


Vanaf het jaar 1990 stelde Tapie de bij ons allen bekende Raymond Goethals aan als nieuwe trainer van de club. Goethals volgde er de al even bekende Franz Beckenbauer op. Goethals zou bij Olympique de grootste dagen uit zijn carrière beleven.


 


In het jaar 1991, één jaar na de aanstelling van Goethals, bereikte de club de finale van de toenmalige Europacup I. Daarin werd er jammer genoeg na strafschoppen verloren van het Servische Rode Ster Belgrado. Twee jaar later, in 1993 was het wel raak. De toenmalige Europacup I werd omgedoopt tot de Champions League. OM zette in de finale AC Milan met 1-0 opzij en Goethals werd op slag een monument in de Franse grootstad. Bekende spelers uit die tijd waren onder meer Didier Deschamps, Fabien Barthez, Eric Cantona, Marcel Desailly, Basile Boli, Jean-Pierre Papin en Rudi Völler.


 


Na het winnen van de Champions League voltrok zich het jaar daarop een dieptepunt. Er kwam aan het licht dat OM in de strijd om het landskampioenschap van 1993 Valenciennes had omgekocht. Bernard Tapie werd beschuldigd in enkele corruptieschandalen en de club werd verbannen naar de Ligue 2. Ook de titel die het in 1993 behaalde werd ingeleverd en het mocht niet deelnemen aan de Champions League 1993/94.


 


Marseille promoveerde terug naar de hoogste afdeling in het jaar 1996 onder leiding van nieuwe eigenaar en Adidas-baas Robert Louis Dreyfus. Die verkoos Rolland Courbis als nieuwe trainer en haalde meteen spelers Fabrizio Ravanelli, Laurent Blanc en Andreas Köpke naar de club. OM eindigde dat jaar op een elfde plaats.


 


In het seizoen 1998/99 vierde Olympique zijn 100-jarig bestaan en haalde het enkele sterren naar de club. Onder meer Robert Pirès, Florian Maurice en Christophe Dugarry moesten het team terug aan de top brengen. Marseille eindigde dat jaar tweede in de Ligue 1 (achter Bordeaux) en bereikte de finale van de UEFA Cup. In die finale verloor het echter kansloos met 3-0 van het Italiaanse Parma FC. Nadat de club in het volgende seizoen een slechte start nam, stapte trainer Courbis in november op.


 


Sindsdien was Olympique Marseille slechts één keer dichtbij een prijs: de UEFA Cup-finale van 2004. In de weg naar die finale zette het een indrukwekkende reeks neer. Onder leiding van een ontbolsterde Didier Drogba schakelde het onder meer Inter Milaan, Liverpool en Newcastle United uit. In die finale moest het dan weer wel het onderspit delven tegen toenmalig Spaans kampioen Valencia. Het werd 2-0 voor de spanjaarden.


 


In 2007 leek het er even naar dat de club in Canadese handen zou vallen. De zakenman en eigenaar van het farmaceutische bedrijf Inyx, Jack Kachkar, zou de club voor 115 miljoen euro overnemen van de vorige eigenaar Robert-Louis Dreyfus. Kachar kon echter niet genoeg financiële garanties kon bieden en Dreyfus besloot zijn club toch niet van de hand te doen.


 


Vorig seizoen was Marseille nog eens dicht bij een prijs. In de finale van de Franse Beker werd tegen FC Sochaux met penalty’s verloren nadat de partij na verlengingen op 2-2 was geëindigd. Naast het feit dat het in 2005-2006 de UEFA Intertoto Cup won is het nu al van de Champions League overwinning in 1993 geleden dat de club nog eens een prijs won.


 


Olympique Marseille werd vorig seizoen ook tweede in de eindrangschikking van de Ligue 1 en komt dus dit jaar in actie in de Champions League. Het zit in de poule met Liverpool (Eng), Porto (Por) en Besiktas (Tur). Het miste zijn start niet en won in de eerste wedstrijd met 2-0 van Besiktas.


 


Dit seizoen doet Olympique het voorloipg dramatisch in de Franse competitie. Het miste zijn start compleet en staat na negen speeldagen op een zestiende plaats met slechts zeven punten.


 


Ondanks het vertrek van Franck Ribéry naar Bayern Munchen haalde het met Boudewijn Zenden  (Liverpool), Benoit Cheyrou (Auxerre), Gaêl Givet (AS Monaco) en Djibril Cissé (Liverpool) dit seizoen enkele bekende namen naar de club.


 


Met het binnenhalen van Eric Gerets hoopt Marseille nu het tij te doen keren en terug de succesvolle club te worden die het ooit was.


 


De erelijst:
  • Landskampioen (8x): 1936/37, 1947/48, 1970/71, 1971/72, 1988/89, 1989/90, 1990/91 en 1991/92


  • Coupe de France (10x): 1924, 1926, 1927, 1935, 1938, 1943, 1969, 1972, 1976 en 1989


  • Champions League (1x): 1993


  • Intertoto Cup (2x): 2005 en 2006

Gerets trainer bij Olympique Marseille
Reisverhaal: PSG-Marseille bekerfinale
Rood en wit zijn populairste clubkleuren
Olympique Marseille pakt Zenden en Cisse


{banner keyword=copa_tshirt}

Categorieën
Voetbalnieuws

Antwoord

*

*

GERELATEERD