FIFA-voorzitter: Slechts 3 arbeiders overleden bij bouw WK-stadions

03-05 10:59

FIFA-voorzitter: Slechts 3 arbeiders overleden bij bouw WK-stadions

Het WK 2022 nadert met rasse schreden. Een kampioenschap dat bijzonder omstreden is. Bij de bouw van de voetbalstadions en andere bouwwerken zouden 6.500 arbeiders overleden zijn. Qatar betaalt bekende koppen als David Beckham en Ronald de Boer miljoenen euro’s om een goed-nieuws-show te verkopen. FIFA-voorzitter Gianni Infantino doet zijn duit in het zakje.

Infantino gaat er prat op dat het WK 2022 hoge winsten zal opleveren voor de wereldvoetbalbond FIFA. Een deel van dat geld vloeit naar de nationale bonden en komt zo ook de Rode Duivels of het Nederlands Elftal ten goede.

Onder meer bondscoach Louis van Gaal noemde het een ‘belachelijke beslissing’ om het WK in te organiseren. Robert Lewandowski en andere voetballers lieten zich ook horen. FIFA-voorzitter Gianni Infantino kreeg op een congres in Amerika de vraag of het niet beter is een groot deel van die winst over te maken aan de familie van de duizenden slachtoffers in Qatar volgde dit antwoord: “Het kan zijn dat er 6.000 mensen zijn overleden bij andere werkzaamheden, maar de FIFA is niet de politie van de wereld of verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt.”

Volgens Infantino vielen er slechts 3 doden te noteren die direct een verband houden met de bouw van de WK-infrastructuur. Infantino noemde dat cijfer al in januari. Wat een storm van kritiek opleverde. Hij doet het opnieuw.

“Dankzij de FIFA, dankzij het voetbal hebben we de leefsituatie van anderhalf miljoen arbeiders kunnen aankaarten”, merkte de opvolger van de omstreden Sepp Blatter op.

Infantino erkent wel dat de arbeiderssituatie in Qatar voor 2018 leek op een ‘modern slavernijsysteem’. Nieuwe wetten zouden ervoor hebben gezorgd dat de arbeiders niet op de heetste uren van de dag in de stralende zon moeten werken. Infantino wees ook naar de invoering van een algemeen minimumloon en het verbod voor werkgevers om paspoorten in te nemen van werknemers en gastarbeiders, zodat deze niet meer het land uit kunnen.

LEES MEER OVER:

FIFA

WK 2022

Nieuwsbrief

Specials

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

Niet alleen in Play-off 1 is het spannend. AA Gent leek luidop te mogen dromen...