Al-Dakhil timmert bij STVV aan de weg hogerop

09-11 21:50

Al-Dakhil timmert bij STVV aan de weg hogerop

Mbaye Leye dropte Ameen Al-Dakhil op 23 juli 2021 in het eerste elftal van Standard. Hij kwam veel aan spelen toe tot Lukas Elsner het roer overnam. STVV nam Al-Dakhil op het einde van de wintermercato over. Een gouden zet want ze betaalden een half miljoen euro en kregen afgelopen zomer een meervoudig bod van Burnley binnen.

Geboren in Bagdad, op zijn vijfde met zijn familie naar Zoutleeuw verhuisd. Ameen Al-Dakhil tekende wat later een aansluitingskaart bij VS Kortenaken en belandde via de jeugd van SC Hoegaarden-Outgaarden en KVK Tienen bij RSC Anderlecht. Drie jaar later trok hij op zijn veertiende naar Standard Luik. Hij speelde in de aanval en pikte in een seizoen zelfs dertig doelpunten mee. Jeugdtrainer Alex Mozgovoie zag in Ameen Al-Dakhil echter een centrale verdediger.

“Ik was toen zeventien jaar. Hij zag het goed want ik wist later door te breken in het profvoetbal als verdediger”, stelt Ameen Al-Dakhil. Mbaye Leye zag Zinho Vanheusden vertrekken, Merveille Bope Bokadi belandde in de lappenmand. Hij koos niet voor Noë Dussenne – de huidige aanvoerder bij Standard, wel voor de jonge en onervaren Ameen Al-Dakhil.

Negen basisplaatsen en twee invalbeurten. Slechts bij één competitiematch zaten er geen speelminuten in. Mbaye Leye vloog buiten en Luka Elsner maakte andere keuzes. Liefst zeven duels op rij viel Al-Dakhil naast de selectie. Voor het einde van de wintermercato mocht hij nog twee keer meedoen in vijf wedstrijden. Bij een club waar het op alle vlakken – zowel sportief als financieel – vierkant draaide.

“Ik belandde samen met Joao Klauss bij STVV en voelde er meteen vertrouwen”, blikt Ameen Al-Dakhil terug. Na drie invalbeurten kreeg hij van Bernd Hollerbach zes keer op rij een basisplaats. Jacky Mathijssen liet Al-Dakhil op 5 juni bij de Belgische beloften debuteren. In september wimpelde STVV een bod van vier miljoen euro van Vincent Kompany (Burnley FC) af.

“Van Standard naar STVV, dat vraagt toch wat aanpassing. Maar ik speelde veel en voelde vertrouwen van de coach Bernd Hollerbach. Dat had ik ook bij Mbaye Leye bij Standard. Vertrouwen doet veel.”

Bernd Hollerbach vertelde dat hij jou meestal als eerste op zijn wedstrijdblad zet. Wat doet dat met een 20-jarige voetballer? “Heel veel (lacht). Ik voel veel vertrouwen van de trainer. Dat gevoel had ik ook bij Mbaye Leye bij Standard, mijn eerste coach in het profvoetbal. Vertrouwen doet veel. Ik voel me ook goed bij de aanpak van Bernd Hollerbach. De Duitse mentaliteit: hard en veel trainen, dan sta je op fysiek vlak op scherp. Met die goede basis kan je goed presteren.”

Wintermercato

Dat lukt meer dan aardig. STVV scoort moeilijk, maar achteraan staat er wat. Slechts twee ploegen (Racing Genk en Antwerp) kregen meer doelpunten tegen. “Wat mijn werkpunten zijn? Nog wat meer aan mijn lichaam werken. Als voormalige aanvaller – ik was snel en technisch vaardig – kan ik nog wat extra body voor de duels gebruiken. Ik wil ook kritisch voor mezelf blijven: wat deed ik goed in een match en wat niet. Dan kan je, als je je honderd procent op het veld geeft, vooruitgang blijven boeken.”

Die houding levert vruchten op. Ameen Al-Dakhil zit dit seizoen al aan 1.232 speelminuten. Zonder een lachwekkende uitsluiting tegen OHL kwam hij aan meer dan 86% van de speelminuten. Voor de STVV-fans wordt het binnenkort afwachten. Hoe lang blijft Al-Dakhil nog een Kanarie?

“Er is in de vorige transferperiode veel gepraat”, knikt de 20-jarige Irakese Belg. “Ik weet niet wat er binnenkort zal gebeuren. Maar ik voel mij heel goed bij STVV en ben zeker bereid het seizoen hier uit te doen. We zien wel.”

Ameen Al-Dakhil voelt zich goed bij STVV
foto DC | www.voetbalbelgie.be

 

Nieuwsbrief

Specials

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Ploegen die op Stayen punten laten liggen, verwijzen graag naar het kunstgrasveld. De cijfers geven...

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

De Belgische wintermercato 2023 nadert met rasse schreden. Vanaf 1 januari kunnen de clubs in...

Kalender 2023/2024 JPL: start op 28 juli

Kalender 2023/2024 JPL: start op 28 juli

Op 28 juli gaat het seizoen 2023/2024 van start in de Belgische Jupiler Pro League....

“Het wordt nog knokken voor vierde plaats”

“Het wordt nog knokken voor vierde plaats”

Het einde van de wintermercato nadert. Beetje bij beetje komt ook het einde van de...

FOTO’S Gouden Schoen: Scheidsrechters en partners

FOTO’S Gouden Schoen: Scheidsrechters en partners

Op het Gouden Schoen Gala passeren niet alleen spelers en trainers de revue. Meerdere scheidsrechters...