Al-Dakhil op weg naar de Premier League?

05-01-2023 17:05

Al-Dakhil op weg naar de Premier League?

Zeno Debast deed het goed bij Anderlecht, wat overal in geuren en kleuren in beeld kwam. Als je bij STVV sterk presteert, hoort daar minder aandacht of erkenning bij. Ameen Al-Dakhil kreeg vorige zomer nochtans al een belletje van Vincent Kompany. STVV sloeg het bod van 4 miljoen euro af. De kans dat hij in deze wintermercato vertrekt is echter reëel.

“Ik heb nog geen nieuw telefoontje van Kompany gekregen”, lacht de 20-jarige centrale verdediger. “Maar ik probeer zo weinig mogelijk met een transfer bezig te zijn. Ik lig onder contract bij STVV en zal mij tot de laatste dag honderd procent blijven geven, op training en in de wedstrijden. De rest is aan mijn makelaar. Het kan zijn dat ik binnenkort vertrek, misschien op het einde van het seizoen. Dat zien we dan wel. Mijn focus ligt bij STVV.”

Ameen Al-Dakhil brak door bij Standard en kwam er veel aan spelen toe onder de leiding van Mbaye Leye. Zijn opvolger Luka Elsner maakte andere keuzes en Standard – dat in grote geldnood zat – verkocht Al-Dakhil voor een half miljoen euro aan STVV. Onder de leiding van Bernd Hollerbach wist de jonge verdediger met Irakese roots zich verder te ontwikkelen.

Snelheid, maturiteit, duelkracht. Tel daar nog een goede kop bij. Een speler die niet aan het dagdromen slaat, die bij de orde van de dag blijft. Ook een speler die niet gepusht wordt door zijn familie. Hard werken op training om stappen vooruit te blijven zetten.

Topclub

“Als hij kalm blijft en dat karakter verder blijft tonen, wacht hem een grote toekomst”, stelt zijn huidige trainer Bernd Hollerbach. “Dan denk ik aan de Bundesliga, de Premier League of La Liga. Zonder twijfel. Hij loopt het geld niet na. Hij moet hard verder blijven werken en dan volgt de rest wel.”

Hollerbach kijkt daarbij niet naar de beste prestaties van Al-Dakhil. “Je kan als trainer meer leren uit de slechtste matchen van een speler. Haalt hij dan nog tien procent van zijn kunnen of toch nog zeventig procent? Op die momenten krijg je een goed beeld van een speler zijn kwaliteiten.”

Al-Dakhil met STVV tegen Standard
foto DC
www.voetbalbelgie.be

Ameen Al-Dakhil voelt zich klaar om een stap hogerop te zetten. Misschien wordt Standard-STVV wel zijn laatste match in de Jupiler Pro League. Hij wacht echter rustig af. “Ik kan het moeilijk inschatten. Ik heb mijn makelaar bewust gevraagd om daar pas over te praten als de zaak rond is. Ik kan hier ook nog veel bijleren en ik voel mij thuis bij STVV. Als het nu niet gebeurt, volgt het later wel.”

Misschien hoort hij eerstdaags opnieuw wat van Vincent Kompany. Burnley staat los op kop in de Championship. Een snelle terugkeer in de Premier League wenkt. Dat schept financiële mogelijkheden.

“Ik zou graag op een dag in de Premier League mijn kans kunnen gaan”, geeft Ameen Al-Dakhil mee. “Manchester United is mijn droomclub. Al mag het ook Real Madrid zijn (lacht). Dromen mag. Het belangrijkste is dat je altijd hard verder blijft werken.”

Rode Duivels

Hij loopt nog met wat andere doelen rond. Na dit seizoen vindt het EK U21 plaats. Er dringt zich ook vernieuwing bij de Rode Duivels op. Een snelle verdediger – Al-Dakhil is de snelste van alles STVV’ers – met voetballend vermogen en duelkracht, dat schept mogelijkheden.

“Ik maakte het EK U17 mee. Hopelijk volgt binnenkort dat EK met de Belgische beloften. Aan de Rode Duivels denk ik nog niet. Al wil iedereen natuurlijk graag voor zijn land uitkomen”, stelt Ameen Al-Dakhil, die als vijfjarige Bagdad ruilde voor het Vlaams-Brabantse Zoutleeuw. (DC)

LEES OOK: Christian Brüls ruilt STVV voor Zulte Waregem

Al-Dakhil bij België U21
foto DC
www.voetbalbelgie.be

 

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Maak kennis met Wembley

VIDEO: Maak kennis met Wembley

De Rode Duivels spelen dinsdagavond tegen Engeland in het Wembleystadion. De bal ging er voor...

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

De reguliere competitie zit erop. Er vielen liefst elf trainerswissels te noteren in de Jupiler...

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

De Rode Duivels bereiden zich in Tubeke voor op de oefeninterlands tegen Ierland en Engeland....

Talentvolle Belgische spelers denken best twee keer na

Talentvolle Belgische spelers denken best twee keer na

Lof oogsten in de Belgische competities, dat leidt vaak tot een grote transferhonger. Het is...