ANALYSE: Deze punten behaalden STVV-trainers Brys, Hayen en Kostic

03-03 17:01

ANALYSE: Deze punten behaalden STVV-trainers Brys, Hayen en Kostic

Marc Brys leidde STVV vorig seizoen bijna Play-off 1. Goede resultaten in combinatie met knap voetbal, de Kanaries wisten die lijn niet verder te trekken. Het sportieve verval is groot.

Het vertrek van Takahiro Tomiyasu, Daichi Kamada en onder meer Alexis De Sart woog zwaar. In de zomermercato werden fouten gemaakt. De beloofde versterking kwam er veel te laat of zelfs niet. Een doorn in het oog van Marc Brys, die amper inspraak kreeg bij de samenstelling van de selectie. Beetje bij beetje verzuurde de relatie met de Japanse eigenaars.

In november, tijdens een interlandbreak, barstte de bom. Brys gaf aan dat hij twee keer met Racing Genk had gesproken. Bij de aartsrivaal waren ze op zoek naar een opvolger voor Felice Mazzu. De druppel die de emmer deed overlopen. “Brys geloofde niet meer in ons project”, stelde voorzitter David Meekers.

Marc Brys zat aan 19 op 48 of een gemiddelde van 0,395 punt per match.

foto DC | www.voetbalbelgie.be

Niet alleen Marc Brys vloog buiten. Ook de assistenten Issame Charai, Bram Verbist en Bram Van Lancker kregen de bons. Zo moest beloftentrainer Nicky Hayen de eerste ploeg uit de nood helpen met een leeggelopen dug-out.

Vier dagen later won STVV met 1-2 bij Racing Genk. Na een knappe prestatie tegen Club Brugge (1-2 nederlaag) liep het minder tegen Zulte Waregem (5-1). Hayen eindigde als interim-coach met een punt tegen Antwerp. Goed voor een 4 op 12 of een gemiddelde van 0,33 punt per match.

foto DC | www.voetbalbelgie.be

Na de jaarwisseling ging de Sloveen Milos Kostic op Stayen aan de slag. De technische staf werd terug ingevuld met voltijdse krachten. Nicky Hayen bleef, als assistent-trainer.

CEO Tateishi liet in november, toen Marc Brys nog trainer was, weten dat STVV beter in een 4-4-2 zou spelen, waar Marc Brys geen voorstander van was. Kostic zag het ook zo, met een ruit op het middenveld. Hij nam een gezwinde start met een zes op zes tegen KV Kortrijk en Moeskroen. “Misschien kunnen ze toch nog meedoen voor Play-off 1”, klonk het links en rechts.

Een droom die snel aan diggelen ging met een nederlaag in Oostende (1-0). STVV won thuis nog wel met 5-2 tegen Eupen, daarna volgde een nul op negen tegen Cercle Brugge, AA Gent en KV Mechelen. Goed voor 9 op 21 of 0,42 punt per match.

foto DC | www.voetbalbelgie.be

Voorlopig doet Milos Kostic het dus beter dan Marc Brys en interim-coach Nicky Hayen. STVV zal dan wel punten moeten rapen tegen Standard en Anderlecht. Bij twee nieuwe nederlagen komt Kostic uit op 0,33 punt per match.

De huidige trainer zag met Yohan Boli een belangrijke pion wegvallen. Elton Acolatse werd uitgeleend. Met Rocky Bushiri en Ko Matsubara streken er twee nieuwe spelers in de wintermercato in Sint-Truiden neer.

Of STVV met deze selectie voor veel ‘voetbal, volk en vuur’ in Play-off 2 kan zorgen, valt te betwijfelen. Ondertussen lopen de tribunes verder leeg, wat in die nacompetitie niet bemoedigend zal zijn voor de spelers.

De doelstelling van het Japanse DMM was binnen drie jaar Play-off 1 te halen. Een gevoelige kwaliteitsinjectie dringt zich op. STVV was een van de weinige clubs met een positief financieel saldo in 2018/2019. Dat zou dit boekjaar opnieuw mogelijk moeten zijn. Misschien is er in de zomermercato dan toch wat meer mogelijk.

Voor de fans wordt het ook afwachten wie er dan trainer is. Milos Kostic’ contract loopt tot 30 juni. Zet men het avontuur met de Sloveense coach verder, wordt de Australiër Kevin Muscat deze zomer trainer of komt er een nieuw gezicht?

[yop_poll id=”21″]

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...