Anderlecht zet stappen, maar zoekt vooral rust tegen Vitesse

26-08 09:10

Anderlecht zet stappen, maar zoekt vooral rust tegen Vitesse

In het begin van het seizoen was er kritiek op het voetbal van Anderlecht. Geen diepgang was het alom bekende riedeltje als het over Anderlecht gaat. Dat klopte voor een deel, maar alles had te maken met één feit: er was geen diepe spits. Dat euvel is van de baan.

Anderlecht was vooral tegen Union SG onmondig, tegen Eupen was het ook matig. Nadien kwam Joshua Zirkzee naar RSCA. Tegen Laçi had Anderlecht nog vooral stilstaande fases nodig, maar sindsdien is scoren en kansen bij elkaar spelen geen probleem. Tegen Seraing, Laçi, Cercle Brugge en Vitesse wist Anderlecht 10 keer de weg naar de netten te vinden. Toeval of niet: tegen Seraing, Cercle en Vitesse stond Zirkzee in de basis. Sindsdien hebben de aanvallende pionnen een aanspeelpunt. De aanbrengers moesten voordien het start- en eindpunt van de aanval zijn. Het was dan ook logisch dat Anderlecht niet klaar was de eerste wedstrijden.

foto DC | www.voetbalbelgie.be

Tegen vooral Cercle Brugge en Vitesse had Anderlecht zeker meer kunnen scoren. Er werden nog een pak kansen bij elkaar gespeeld. Vincent Kompany heeft veel opties in de aanval met de komst van Zirkzee, en ondertussen ook Christian Kouamé. Er is balvastheid (Refaelov, Zirkzee, Verschaeren…), snelheid en diepgang (Raman, Kouamé, Amuzu) en ondertussen ook scorend vermogen bij ze allen. RSCA hing vorig jaar heel erg af van Lukas Nmecha en ook Verschaeren deed het degelijk. Met Zirkzee, Refaelov en Raman kwam er veel meer scorend vermogen naar de club.

Aanvallend laat Anderlecht al enkele wedstrijden zeer mooie patronen op het veld zien. Enkel defensief is het nog zoeken. Sergio Gomez en Michael Murillo moeten op defensief vlak meer tonen, aanvallend zijn ze een grote meerwaarde. Beiden hadden tegen Vitesse boter op het hoofd bij de 1-1 en de 2-3. Dat moét beter. Wesley Hoedt (die weliswaar ook in de fout ging bij de 2-3) en Hannes Delcroix vormen een goed duo. Het valt op dat Anderlecht inzake verdedigen dat gif mist wat bijvoorbeeld Josh Cullen wel heeft. Het is iets dat Kompany zijn jongens nog moet bijbrengen. Anderlecht geeft nog te veel weg. Dat moet beter tegen Vitesse.

Als Anderlecht defensief zijn stabiliteit weet terug te vinden, kunnen de fans dit seizoen wel eens weer gaan genieten van dit RSCA. Al staat er veel druk op de match van vanavond. De club kan voor een rustige periode tot minstens december – zonder al te veel druk van buitenaf – zorgen als het zich weet te plaatsen voor de groepsfase in de Conference League. Dat kan de club na de woelige jaren wel gebruiken….

LEES OOK: Anderlecht heeft meer weelde

LEES MEER OVER:

Joshua Zirkzee

Vitesse

Nieuwsbrief

Specials

TRANSFER DEADLINE DAY (LIVE)

TRANSFER DEADLINE DAY (LIVE)

Om middernacht loopt de wintermercato in Belgiê af. Ook in Nederland, Italië, Spanje of Engeland...

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

De achttien Belgische eersteklassers zaten niet stil in de wintermercato van het seizoen 2022/2023. Ook...

Analisten Extra Time over Club Brugge: “Enorm veel twijfel”

Analisten Extra Time over Club Brugge: “Enorm veel twijfel”

Zeven matchen zonder zege. Club Brugge wist wel te winnen bij degradatiekandidaat Zulte Waregem. Met...

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Ploegen die op Stayen punten laten liggen, verwijzen graag naar het kunstgrasveld. De cijfers geven...

Kalender 2023/2024 JPL: start op 28 juli

Kalender 2023/2024 JPL: start op 28 juli

Op 28 juli gaat het seizoen 2023/2024 van start in de Belgische Jupiler Pro League....