Antwerp leent miljoenen euro’s

Vuurwerk in het Bosuilstadion. Een nieuwe Tribune 2. Antwerp deelde graag mee dat ze die tribune zelf betalen. Zonder de hulp van Paul Gheysens. Hadden de fans geen recht op de nodige transparantie?
Dat geld komt niet van een spaarpot die Antwerp aangelegd zou hebben met de verkoop van enkele spelers. De Tijd achterhaalde dat Antwerp geld leent bij een Brits hefboomfonds. Om de dagelijkse werking te kunnen verzekeren en om de bouw van die nieuwe tribune te kunnen bekostigen. Het kostenplaatje van die nieuwe Tribune 2 wordt op 12,5 miljoen euro geschat.
KAA Gent en KV Oostende klopten eerder ook bij het fonds Fasanara aan. Antwerp viel zonder de financiële steun van Paul Gheysens en klopte ook bij dat Britse hefboomfonds aan. Daar horen hogere dossierkosten bij en een rente van gemiddeld 10 procent. De deal bevat stevige waarborgen. Als de lener de terugbetalingstermijnen niet na kan komen, loopt het fonds weinig risico’s.
“De club maakt zich sterk de lening in een drietal jaar te kunnen terugbetalen, via de inkomsten van abonnees en de verkoop van losse tickets”, schrijft De Tijd. “De nieuwe tribune moet helpen om versneld rendabel te worden. Recent trok Antwerp ook de abonnementsprijzen op, wat woedende reacties uitlokte bij de fans. Fasanara sprong volgens onze informatie niet alleen bij voor de bouw van de tribune, maar verstrekt ook extra miljoenen om de cashnood te lenigen en de dagelijkse werking te financieren.”
LEES OOK: Tanja Mintjens: “Ik ben de beste garantie er altijd zal kunnen voetballen”
Faillissement?
Antwerp leed in 2023 ruim 46 miljoen euro verlies. Vorig jaar ging het om een tekort van 12 miljoen euro. Paul Gheysens pompte jarenlang grote sommen in de club. The sky was the limit. Een nieuwe hoofdtribune, dure spelers en stafleden, het kon niet op. Zijn bouwgroep Ghelamco kwam echter in zwaar weer terecht. Ondanks de verkoop van tientallen eigendommen en projecten boekten ze vorig jaar nog 324 miljoen euro verlies. Ghelamco moet voor half juni 80 miljoen euro vinden om het hoofd boven water te kunnen houden.
Extra inkomsten Antwerp
Verlieslatend. Miljoenen euro’s lenen bij een duur hefboomfonds. Antwerp verwacht met de verhoging van de capaciteit voldoende extra inkomsten te genereren om minstens break-even te draaien en die leningen snel af te kunnen betalen. Er komen 8.704 plaatsen bij. De vergunde capaciteit gaat echter van 16.144 naar 21.000 of een verhoging van 5.117 plaatsen. De nieuwe tribune zou ten laatste klaar moeten zijn tegen de interlandbreak in november.
De abonnementsprijzen van Tribune 4 (achter het doel) stijgen van 375 naar 400 euro voor een staanplaats en van 475 naar 500 euro voor een zitplaats. De nieuwe Tribune 2 zal duurder zijn. De goedkoopste seizoenkaarten kosten 435 euro. Een plaats in het midden kost 595 euro. Tot ergernis van de supportersclubs. Ze zien weinig volks in dat verhaal.
LEES OOK: Antwerp betreurt bedreigingen supporters: “Een brug te ver”
