Antwerp niet levensvatbaar?

44 miljoen euro verlies, vorig jaar bleef het na een reeks verkopen bij 16 miljoen euro. Antwerp ging nu bij een Brits hefboomfonds miljoenen euro’s lenen. Dat geld dient niet alleen om de bouw van Tribune 2 te financieren. Er was ook geld nodig om de dagelijkse werking te kunnen garanderen. Centen die eerder van mecenas Paul Gheysens kwamen.
Miljoenen lenen tegen een rentevoet van 10%, dat is ‘risky business’. Antwerp verhoogt de abonnementsprijzen en hoopt via horeca, sponsoring en merchandising extra geld te vangen. De clubleiding rekent bovendien op een Europees ticket, met bijhorende extra inkomsten. Antwerp moet dan wel de barragestrijd met Sporting Charleroi tot een goed einde brengen.
De supporters stellen zich vragen. “Het aanboren van externe bronnen van liquide middelen is niet alleen verstandig – zelfs een perfect gezonde club had in mijn ogen deze stap kunnen zetten -, het was ook noodzakelijk voor Antwerp”, stelt sporteconoom Thomas Peeters echter in Het Laatste Nieuws.
“Investeringsgroepen eisen een realistisch terugverdienplan, dus het feit dat deze deal doorgaat, wijst erop dat ze geloven in de levensvatbaarheid van de club. In mijn ogen is dit een stap in de goede richting voor Antwerp: ondanks de verliezen – 58 miljoen euro over de afgelopen twee jaar – zijn er nog partijen bereid om in Antwerp te investeren.”