Baro kocht AA Gent niet om winst te boeken

Ondernemer Sam Baro gooide in 2023 liefst 30 miljoen euro op tafel om KAA Gent over te nemen. Een vernieuwingsoperatie volgde. De Buffalo’s hebben nu hun ticket voor Play-off 1 te pakken.
“Alles wat ik doe en al gedaan heb, kadert in een groter plan”, stelt Sam Baro in een uitgebreid interview met De Tijd. “De overname van AA Gent stond vijf jaar geleden al op mijn lijstje, omdat ik er altijd in geloofd heb dat de koppeling van Planet Group met voetbal een soort vliegwieleffect kan hebben in beide richtingen. De rode draad door al mijn bedrijven is de juiste mensen samenbrengen op de juiste plaats. Voetbal legt daar nog een laagje bovenop: het schept een onderlinge band. Die hefboom heb je nodig om je business explosief en exponentieel te laten groeien.”
KAA Gent had om de haverklap uitgaande transfers om het hoofd boven wat te houden. Beter met de centen en middelen omspringen, was zijn boodschap. Geen sinecure. Meerdere bedrijfsleiders beten al hun tanden stuk in het voetbal.
Concerten
Sam Baro geeft aan met zijn voetbalverhaal niet uit te zijn op winst. “Daarvoor ben ik niet in het voetbal gestapt. Ik weet dat ik hiermee op termijn geen geld ga verdienen. Als mijn kapitaal beschermd blijft, dan ben ik al een tevreden man. Sportieve continuïteit en stabiliteit met een aantal uitschieters, dat is het hoofdobjectief. Het heeft geen zin om eenmalig op de kampioenstitel te mikken en dan als een pudding in elkaar te zakken.”
Hij hoopt KAA Gent uit te kunnen bouwen tot een sportief en financieel gezonde club met ambitie. Er loopt een vergunningsprocedure om grote events in het stadion te mogen organiseren. Een zoektocht naar extra inkomsten.
“We zullen drie tot vier jaar nodig hebben om de club, zonder extra inkomsten uit de verkoop van spelers, break-even te laten draaien”, geeft Sam Baro mee. “Elke club zal daarin moeten slagen. Vorig seizoen leden de 26 Belgische profclubs een collectief nettoverlies van 160 miljoen euro. Dat model is niet langer houdbaar. Of het nu gaat om binnen- of buitenlandse eigenaars, die blijven daar geen geld in pompen. Op een bepaald moment stopt het.”