Belgische topclub beter af met Duchâtelet?

10-11 12:38

Belgische topclub beter af met Duchâtelet?

De Luikse ondernemer François Fornieri wordt dan toch geen belangrijke aandeelhouder bij Standard Luik. Is hij geschrokken van de financiële status en de toekomstperspectieven? Het ziet er helemaal niet goed uit voor de Rouches. Zo dreigt Roland Duchâtelet gelijk te krijgen…

Standard kreeg in april geen groen licht van de licentiecommissie. Er volgden boze reacties uit Luik. Er was niets aan de hand, niemand moest zich zorgen maken. De Rouches behaalden een licentie via het BAS en pochten met de regelmaat van de klok met de grote bouwplannen. Het vernieuwde Sclessin zou Standard vooruit duwen. Er zaten terug gouden tijden aan te komen.

Roland Duchâtelet kocht STVV en nam wat later Standard Luik over. Met die club dacht hij meer druk te kunnen zetten, meer dingen te kunnen realiseren. Als voorzitter van een club als STVV wordt er niet naar je geluisterd. Maar het liep niet volgens plan. De fans duwden Duchâtelet naar de uitgang.

Bruno Venanzi nam 99% van de aandelen over en beloofde gouden tijden. Standard Luik zou terug die topclub van weleer worden. Toen stond Standard voor 33 miljoen euro in het rood. In vijf jaar kwamen er nog 19 miljoen euro bij.

In die periode stroomden er nochtans miljoenen euro’s binnen dankzij de verkoop van spelers als Razvan Marin, Moussa Djenepo of Renaud Emond.

Duchâtelet wou de loonmassa verlagen, wat als een gebrek aan ambitie werd geïnterpreteerd. Onder de leiding van Venanzi zijn de loonkosten exponentieel gestegen, waardoor het schip dreigt te zinken.

De vernieuwing van het stadion zou betere tijden inluiden. Zowel financieel als sportief. Maar Standard noch Bruno Venanzi beschikken niet over de nodige middelen. Roland Duchâtelet koesterde ook bouwplannen, om de rendabiliteit van de club op termijn te kunnen verbeteren. De zakenman had daar ook het geld voor, als een van de rijkste Belgen.

Standard rekende op de komst van François Fornieri, van het farmabedrijf Mithra. Die belangrijke investeerder haakt af, waardoor de uitbouw van het stadion en de financiële toekomst van de club weer onder druk komt te staan.

Vindt Bruno Venanzi tijdig de nodige investeerders?

Het is ook afwachten wat er in andere dossiers zal gebeuren. Zo diende STVV een klacht in vanwege gesjoemel bij de transfersom van Junior Edmilson. Standard kwam ook in opspraak in Operatie Propere Handen en andere dossiers. De Rouches kunnen financiële boetes missen als kiespijn.

Fornieri geeft bij de RTBF aan dat het nodige geld klaar lag. Op advies van de banken ziet hij echter af van zijn intrede bij Standard. Er zouden te veel risico’s aan verbonden zijn. Er zou ook haantjesgedrag in het spel zijn. Fornieri gaf al aan dat hij Luciano D’Onofrio terug zou halen. Zag Venanzi dat wel zitten?

Ondertussen vallen er belangrijke inkomsten weg in de donkere coronatijden. Een zoveelste stoorzender. Blijft het schip drijven of maakt het verder water?

 

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

Niet alleen in Play-off 1 is het spannend. AA Gent leek luidop te mogen dromen...

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Anderlecht wordt wel eens een Deense ploeg genoemd, STVV een Japans team. De cijfers tonen...